Kalbiniz İçin Belinizi İnceltin

Sağlıklı bir kalbe sahip olmanın en önemli yollarından biri, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak.. Bunun için işe doğru yağı kullanmak, esmer tahılları tercih ederek posayı artırmak, kurubaklagil, sebze ve balığa sofranızda yer açarak başlayabilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz Duman, sağlıklı bir kalp için beslenme tüyolarını paylaştı.

Haberler 29.09.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her gün bir di sarmsak, haftada üç kez fndk, haftada üç gün kuru fasulye ve nohut yemek kalp salna iyi geliyor. Beslenme ve Diyet Uzman Emel Unutmaz Duman da 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle yapt açklamada, kalp sal için öncelikle tuz, eker ve alkolden uzak bir yaam tercih edilmesi gerektiini söyledi. Duman, fiziksel görüntünün kalp sal konusunda ipuçlar verdiini de hatrlatarak, öyle konutu;

ÖNCE YAI AZALTMAKLA BALAYIN

Beslenmenizde toplam ya tüketimi enerjinin yüzde 30unu geçmemeli. Süt ve süt ürünlerinin az yal veya yasz olanlarn tercih edin. Beslenmenizde bala haftada en az 2 kere yer verin. Tam tahllar ve ürünlerini tüketin. Yemeklerinizde kat yalar az kullann. Margarin, tereya, kuyruk ya, iç ya gibi doymu yalar yerine bitkisel sv yalar (zeytinya, ayçiçek ya, soya, kanola ya vb.) tercih edin. Tüketilen yan miktar kadar çeidi de kolesterol dengesini salamak açsndan önemlidir. Örnein 1 tatl ka ya yerine, 5 adet zeytin veya 4-5 adet fndk veya 2 adet ceviz yiyebilirsiniz.

KOLESTEROL FAKR NOHUT!

Kolesterol içeren besinlerin diyetten çkarlmas gerekmez, snrlamak yeterlidir. Beslenmenizde kuru baklagillere (nohut, kuru fasulye, mercimek vb.) daha çok yer verin. Kuru baklagiller; ya, doymu ya ve kolesterolden fakir, kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kayna besinlerdir. çerdikleri fitokimyasal maddeler nedeniyle kan kolesterolünü düürücü pozitif etkileri vardr.

PROTEN AMA ÖLçÜLÜ VE KALTEL

Kalp sal için protein grubu besinler de (balk, kümes hayvanlar eti, yumurta ve krmz et) beslenmede yer almal. Ancak bu besin grubunun tüketiminde önemli olan miktar ve sklktr. Kalp salnn korunmas açsndan yasz krmz etin haftada en fazla 1 kez, tavuk etinin 1 kez, balk etinin 2 3 kez, kuru baklagillerin de 2 3 kez yenilmesi gerekir.

KLOLARINIZDAN KURTULUN

deal vücut arlnz koruyun, imansanz ideal arlnza ulan. Ar vücut ya, kalp hastal riskini arttrr. Vücutta fazla yan depoland bölgeye göre de kalp sal etkilenir. Bu nedenle; ideal vücut arlnza ulamanz (ideal beden kitle indeksi / BK) dnda, bel / kalça orannzn da normal olmas kalp sal açsndan önemlidir. Bel / kalça oran erkeklerde 0.9un, kadnlarda ise 0.85in üzerine çkmamaldr.

Kalp salnz için fiziksel aktivitenizi de artrn. Aktif yaam, kan kolesterol ve trigiliserit düzeylerinizi normalde tutar, HDL kolesterol (iyi kolesterol) düzeyini arttrr, kan basncn düürür, stresi kontrol etmeye yardmc olur ve enerji harcayarak vücut arlnn kontrol altnda tutulmasn salar.

TE KALP DOSTU BESNLER:

Her gün 1 di sarmsak: Sarmsak; içinde bulunan besin öelerinden dolay damar içinde phtlamay engelleyerek, koroner kalp hastalklarnn oluma riskini azaltr. Her gün 1 di sarmsak yenilebilir.

Balktan amayn: Balk ve balk ya, damar içi tkanklarnn azalmasnda etkindir. çeriindeki Omega-3 ya asitleri yüksek antioksidan özelliindedir. Bal, zgara, buulama, füme eklinde tüketebilirsiniz.

Ceviz, fndk veya badem: Ceviz, fnd yüksek antioksidan özellii olan Omega-3 ve E vitamininin yan sra magnezyum ve posa da içerir.

Beyaz deil esmer tahl: Yulaf, çavdar ve tam buday ununun; B ve E vitamini içeriklerinden dolay kalp hastalklarn önleyici özellikleri vardr. Yulaf gevrei, kepekli ekmek, kepekli makarna, kepekli pirinç, bulgur tüketimini artrabilirsiniz.

çayn yeili makbul: Yeil çayda bulunan polifenoller, antioksidan özellii nedeniyle kalp hastalklarnn engellenmesinde etkili oluyor. Siyah çay ve kahve tüketimi yerine; yeil çay, adaçay, papatya, rezene gibi bitki çaylarnn tüketimini tavsiye ediyoruz.

Üzümün krmzs olsun: Krmz üzümün içeriindeki yüksek antioksidanlardan dolay kalp hastalklarnda olumlu etkisi vardr. Özellikle çekirdekli kuru krmz üzüm tüketilmesi önerilir.

Domates ve karpuzsuz olmaz: Domates-karpuz, antioksidan özellii olan likopeni yüksek oranda içerii için yaplan aratrmalarda kalp hastalklar oluum riskini azaltt görülmütür.

Her gün 1 kak keten tohumu: Doymam ya asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve Omega 3 içeren keten tohumunun kalp hastalklarna kar koruyucu etkisi bulunuyor. Her gün 1 çorba ka keten tohumunu yourt ve çorba gibi besinlerin içine katarak tüketebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git