Kalbiniz için en az 6 saat uyuyun

Uykusuzluğun kalp sağlını kötü etkilediğine vurgu yapan Uzm. Dr. Kemal Kunovac “Uyku sırasında tüm iç organlarımız tamirden geçer. Uykusuzluk kalp krizi riskini yüzde 13 arttırır. Yetişkin bir insan günde en az 6 saat uyumalıdır. Uyku özellikle beyindeki zararlı kimyasalların temizlenmesi için fırsat yaratır” dedi.

Haberler 29.02.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. Kemal Kunovac, az ve kalitesiz uykunun kalp krizi riskini artrdna dair dikkat çekecek açklamalarda bulundu. Dr. Kunovac, insan hayatnn önemli bir parças olan uykuya ilikin Salkl insan, yaamnn üçte birini uykuda geçirir. Uyku srasnda tüm iç organlarmz özel bakmdan ve tamirden geçer. Uyku özellikle beyindeki zararl kimyasallarn temizlenmesi için frsat yaratan bir süreçtir dedi.

KANSERLE SAVATA EN ÖNEML ROL

Uykunun insan saln korumasnn yan sra hayat kalitesini yükselttiine deinen Dr. Kunovac, Hücre yalanmasn geciktiren ve kanser önleyici olan melatonin hormonu sadece geceleri, uyku srasnda ve tamamen karanlk ortamda salglanr. En önemli uykusuzluk nedenleri arasnda stres, depresyon, vardiyal çalma ya da geceleri uzun saatler boyunca bilgisayar banda geçen yaam tarz, kafein tüketimi, baz ilaçlarn kullanm ve besleme biçimi özellikle uyku öncesinde çok fazla yemek tüketmeyi sayabiliriz. diye konutu.

UYKUSUZLUK DREKT KALB VURUYOR

Dr. Kunovac, Dünya Salk Örgütünün verilerine göre yetikin insanlarn yaklak yüzde 30unun uyku bozukluu sorunu yaadn belirterek, bu durumun kalp üzerine etkisini öyle açklad: Uykusuzluk kalp salmz kötü etkiler. Uyku sorunu yaayan insanlarda kan basnc ve kalp hz yükselir. Böylece kalp krizi riski direkt olarak artar. Uyku bozukluu olan insanlarda insülin direnci gelimesi, ona bal diyabet hastalna yakalanma ve böylece kalbi besleyen koroner damarlarn tkanklk olasl artmas söz konusudur. Uykusuzluk inflamasyon yani iltihab artrr. nflamasyon ateroskleroz yani damar sertlii geliiminin en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Baz bilimsel çalmalar uzun süre uyku sorunu yaayan insanlarda kalp krizi geçirme riskinin yaklak yüzde 13 arttn gösterir

65 YAINDAN SONRA UYKU HTYACI AZALABLR

Dr. Kunovac, u bilgileri verdi: Yetikin bir insan günde en az 6 saat uyumaldr. çocuklar için bu rakam 9 ila 11 saat arasndadr. 65 yandan sonra uyku ihtiyac giderek azalr ve bu doal bir süreçtir. Öte yandan uyku sorunu yaamamak için her gün ayn saatlerde yatmaya çaln. Yatmadan en az 3-4 saat önce yemeyi kesin. Gece geç saatte çay, kahve ve alkol tüketmeyin. Yataa girmeden bir saat önce cep telefonu, bilgisayar ve i-padi brakn. Yatak odanz havalandrn, ortam ne çok scak ne çok souk olmaldr. Yatmadan önce papatya ve nane gibi rahatlatc çaylar az miktarda içebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git