"Kalbiniz sizden daha yaşlı olabilir"

SON yıllarda genç yaşta görülen kalp krizinin nedenlerini açıklayan Prof. Dr. Ali Metin Esen, "Kalbiniz sizden daha yaşlı olabilir" dedi. Esen, “Yaşınız 35 veya 40 olabilir ama tatlıya düşkünlüğünüz varsa, tuz kullanırken ölçünüz yoksa, yürümek yerine her yere araçla gidiyorsanız, sigara tiryakisiyseniz bir de üzerine stres eklenince kalbiniz 50-55 yaşındadır” ifadelerini kullandı.

Haberler 17.04.2019 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ali Metin Esen, özellikle büyük ehirlerde yaayanlarn çok stresli, kaygl, hareketsiz ve beslenmesine hiç dikkat etmediini belirterek, kalp ve damar hastalklarna bal ölümlerin daha genç yalarda görülmeye baladn söyledi.

SPOR, DAMAR YAINI KÜçÜLTÜYOR

Genel olarak eskiden erkeklerde 50, kadnlarda 60 ya üzerinde kardiyovasküler risk artmaya balarken, son zamanlarda erkeklerde 40, kadnlarda 50 ya civarnda bu riskin artmaya baladn söyleyen Prof. Dr. Ali Metin Esen, Yanz 35 veya 40 olabilir, peki kalp yanz? Hamur iini çok seviyorum diyorsanz, tatlya dükünlüünüz varsa, tuz kullanrken ölçünüz yoksa, yürümek yerine her yere araçla gidiyorsanz, sigara tiryakisiyseniz bir de üzerine stres eklenince kalbiniz 50-55 yanda demektir. Kronolojik ya 56 olup, tansiyonu, eker hastal, kolesterolü olmayan, sigara içmeyen ve düzenli spor yapan bir insann damar ya ise 40tr. Kalp hastal dediimiz ey aslnda büyük oranda damarlarnn hastaldr. Hasar görmü yal damarlar, kalbimizde kalp krizi, beynimizde felç, böbreklerimizde böbrek yetmezlii, aort damarmzda ise anevrizma ve damar yrtlmalarna yol açar diye konutu.

HAMBURGER MENÜ YERKEN VÜCUDUNUZDA NELER OLUYOR?

Prof. Dr. Ali Metin Esen, un, ya, eker, kremal yiyecekler, hazr gdalar, kzartma ve hayvansal doymam ya asitlerinden oluan besinlerle beslenmenin erken yata eker metabolizmasn bozduunu ve obeziteye yol açarak kalp-damar tkanklna neden olduunu söyleyerek, Mesela bir hamburger menü düünün; hamburger, patates kzartmas ve yannda ekerli gazl içecei var. Bu menüyü yediinizde kan ekeriniz hzla yükselir. htiyacnzdan fazla tükettiiniz eker, görmekten hiç holanmadnz göbek çevresinde ya olarak depolanr. Her gün bu ekilde beslenirseniz, yüksek tansiyon, eker metabolizmas bozukluu ve lipid mekanizmas bozukluu sorunlar kaçnlmaz olur. nsülin direnciniz bozulur ve hzla kilo almaya, ancak yemee kar koyamamaya balarsnz. Damarlarnz tkanr, kalp krizi kaçnlmaz olur ifadelerini kulland.

SPOR SALONUNDA DEL AçIK HAVADA YÜRÜYÜN

Youn i temposu, maddi zorluklar, stres, hareketsizlik, motivasyon kayb ve kronik mutsuzluk gibi psikolojik etkenlerin de kalbi yorduunu belirten Prof. Dr. Esen, Stresle birlikte kan ekeri ve tansiyon yükselebilir. Komak, yürüyü yapmak, bisiklete binmek, yüzmek gibi basit aktiviteler kalbinizi korurken stresinizi de azaltr. Hiç hareket etmiyorsanz haftada bir gün spor salonuna giderek zorlayc, ypratc egzersizler yapmak size fayda deil zarar getirir. Bunun yan sra elbette sigaradan uzak durulmas da çok önemli bir faktör. Özellikle gençler arasnda sigara kullanmnn artmasyla birlikte, ritim bozukluklar ve kalp hastalklar daha sk görülmeye balad.40 yandan sonra kalp damar hastal açsndan risk faktörü tayan, ailesinde ve birinci derece akrabalarnda kalp hastal olan, sigara içen, eker hastal bulunan, tansiyon ve kolesterol yükseklii olan kiilerin ylda bir kez check-up yaptrmalar hayatlarn kurtarabilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git