Kalbinizi gösterin

Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Öğretim Üyesi Kardiyolog Prof. Dr. Hakkı Şimşek, "Kol, akciğer ve kalp damarında pıhtı olan hastalarla karşılaştık. Koronavirüsün vücutta pıhtılaşmaya meyil oluşturduğunu artık biliyoruz. Dolaysıyla geçirmiş hastalarımızın kalp ve damar hastalıkları açısından belirtileri oluşursa ihmal etmeden kalp damar uzmanlarına görünmesinde fayda var" dedi.

Haberler 12.10.2021 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Koronavirüse yakalanp, atlatan hastalarda son zamanlarda artan ikayetler üzerine aratrma yapan Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Öretim Üyesi Kardiyolog Prof. Dr. imek, uyarlarda bulundu. Prof. Dr. imek, koronavirüs geçirenlerin kan damarlarnda phtlama olabildiini ve kendi klinik pratiinde buna benzer hastalarla karlatn söyledi. imek, Kol, akcier ve kalp damarnda pht olan hastalarla karlatk. Koronavirüs hastalnn vücutta phtlamaya meyil oluturduunu artk biliyoruz. Dolaysyla geçirmi hastalarmzn kalp ve damar hastalklar açsndan semptom dediimiz yani belirtileri oluursa ihmal etmeden kalp damar uzmanlarna görünmesinde fayda var. Kalp damarlaryla ilgili olduu vakit göüste skma, yanma ve kalp krizi ile kalp spazmnn belirtileri oluyor. Vücudun baka bir yerinde benim karlatm hasta gibi kol damarnda pht olutuu zaman akm etkileyense kolda uyuma, soukluk ve nabz kayb olabilir. Kocaman bir pht çkardk hastamzn birinde. Akcier damarlarnda pht olutuu vakit veya vücudun toplar damarlarnda olutuu vakit akciere attnda ciddi nefes darl oksijen santrasyonunda düüklük ve nefes açl hissedebilir diye konutu.

Prof. Dr. imek, hastalarn bu durumu dikkate almalar gerektiini hatrlatarak, Bu ve buna benzer kalp ile damar hastalnn düündüren semptomlar olan hastalar özellikle koronavirüsten sonraki ilk 1 ay veya 20 gün içinde bu ve benzeri semptomlarla karlatklar vakit gecirmeden kalp ve damar hastalklar uzmanna bavurmalarnda fayda var çünkü zaman geçtikçe o bölgede oluan pht ilaç tedavisine cevap verme yantlar azalyor ve kronikleiyor. Dolaysyla akcierde olutuu zaman kronikletii için kronik bir akcier tansiyonu oluuyor ya da kolda olutuu vakit daha sonra bunu ilaçsz balon veya stent ameliyat çok daha zor komplike ilemlerle müdahale etmek zorunda kalabiliyoruz. Erken fark edildiinde biz biliyoruz ki bu hastalar ilaç tedavisine yant verebiliyorlar. laçla biz bu phtlar çözebiliyoruz, ksmen büyük ölçüde dedi.

Ana Sayfaya Git