Kalbinizi koruyun!

KALP ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Aşkın Ali Korkmaz, yaşam tarzında yapılacak ufak değişikliklerle kalp damar hastalıklarından korunmanın mümkün olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Korkmaz, "Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme tarzı; kırmızı etin çok tüketilmesi, hamur işleri, tatlılar kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlıyor" dedi.

Haberler 09.04.2019 - 14:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp damar hastalklarnn tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de ölüm nedenleri arasnda ilk srada yer aldn belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Akn Ali Korkmaz, Kalp Haftas nedeniyle önemli açklamalarda bulundu. Hastaln gelimesinde rol oynayan genetik faktörlere dikkat çeken Doç. Dr. Korkmaz, Anne, baba ve kardelerinde kalp damar hastal olan kiiler ansszlar. çünkü bunlar deitiremeyeceimiz risk faktörleri arasnda. Diyabet, yine genetik geçili hastalk. Yürüyü, egzersiz ve beslenme ile diyabeti engelleyebiliyoruz. Bunun yannda deitirilmesi elimizde olan risk faktörleri var. Bunlarn banda ise sigara geliyor. Beslenme tarz da kalp ve damar hastalklar üzerinde etkin rol oynar diye konutu.

KADINLARDA GÖÜS ARISI GÖRÜLMEYEBLR

Kadnlarn menopoz sonras kalp ve damar hastalklar riskiyle kar karya kaldklarn belirten Doç. Dr. Akn Ali Korkmaz, Bu dönemde östrojenin yani, kadnlk hormonunun koruyucu etkisinin ortadan kalkmas riski artryor. Biz erkeklerde kalp krizi daha çok görülüyor diye düünüyoruz ama yaplan çalmalarda kadnlarda da bu riskin az olmad gösterilmi. Erkeklerdeki gibi tipik göüs ars kadnlarda görülmeyebiliyor. Fiziki yorgunluk, çarpnt, bitkinlik hissi, mide bulants eklinde daha deiik bulgularla doktora gidebiliyorlar. Bazen ise bu bulgularla hastalk atlanabiliyor. O nedenle bu ikyetler olduunda bir kardiyoloa gitmek ve belli tahlilleri yaptrmak gerekiyor ifadelerini kulland.

Kadnlara menopoz sonras hayat tarzlarn deitirmeleri önerisinde bulunan Doç. Dr. Korkmaz, Bu dönemde kadnlarda kemikler de zayflyor. Aktif sporlar yerine yürüyüler yaplmal ve beslenme tarz da deitirilmeli. Kemikleri besleyecek kalsiyumdan zengin gdalar ve kalp salmz koruyacak Akdeniz Diyeti dediimiz sebze ve meyve arlkl beslenme tarzna diyetisyen desteiyle balanmal dedi.

6-7 YAINDA KALP KRZ GEçREN çOCUKLAR VAR

Damar sertlii ve kireçlenmesine bal süreçte 30-35 yalarnda kalp damar hastalklar görülebileceini anlatan Doç. Dr. Korkmaz, 6-7 yalarnda kalp krizi geçiren çocuklarn olduunu belirterek unlar söyledi:

Maalesef 6-7 yalarnda kalp krizi geçiren çocuklar var. Genelde biraz daha ileri yalarda yani ergenlik çanda aort kapak anomalileri, ritim problemleri, 30lu yalarda da koroner damar problemlerine rastlyoruz. Genç yata görülen kalp krizleri ölümcül sonuçlara yol açar. Bazen ise damar setliinin yan sra doumsal anomaliler de erken yalarda kalp krizlerine neden olabilir. Birtakm kalp ritim bozukluklar da gençlerde kriz yaratabilir. Aort damarla ilgili problemler de çok erken yalarda kalp krizini tetikleyebilir.

EN GÜZEL SPOR YÜRÜYÜ

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Akn Ali Korkmaz, sabah saatlerinde yaplacak yürüyüün belirli bir yan üzerinde riskli olduu konusunda uyard. Korkmaz u tavsiyelerde bulundu:

Bizim tavsiyemiz her yata yürüyü yaplmas. lerleyen yalarda eklem problemleri ve fiziki kondisyonun azalmas aktif spor yaplmasn engelliyor. Ama en güzel spor yürüyü. Her gün düzenli olarak belli bir mesafede, tempolu yürüyüler yapmak kalp ve damar salmz koruyor. Yürüyü de postac yürüyüü adn verdiimiz tempolu ekilde olmal. Sabah saatleri belli bir yan üzerinde kalp krizi açsndan riskli olabilir. Sabah saatlerinde kortizol hormonu vücutta yüksek seviyelerde oluyor. O yüzden biz 40 yan üzerindeki kiilerin sabah saatlerinde yapacaklar sporu çok tavsiye etmiyoruz. Akam saatlerinde ayamza rahat bir ayakkab ve kyafet giyip her gün düzenli yürüyü yapmak hem iyi kolesterolü yükseltiyor, hem de diyabete yakalanmamz zorlatryor. Bunun yan sra fiziki kondisyonumuzu koruyarak kalbimizi güçlendiriyor. Kii bir kalp krizi geçirse dahi bunu problemsiz atlatyor. Eer profesyonel sporlar yaplacaksa mutlaka bir kardiyologla görümek gerekiyor.

Ana Sayfaya Git