Kalbinizi Yoran 6 Rahatsızlığa Dikkat!

Kalp sağlığı, genetik- çevresel faktörler ve vücuttaki pek çok sistemden doğrudan etkileniyor. Düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın yanı sıra; diyabet, KOAH, yüksek tansiyon, obezite, tiroit ve gut gibi hastalıklar da kalbe olumsuz etki yapıyor.

Haberler 13.07.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahi Uzman Prof. Dr. Harun Arbatl, kalp saln korumak için dikkat edilmesi gereken hastalklar hakknda bilgi verdi.

Diyabet yüzünden genç yata kalp hastas olmayn

Diyabet yani eker hastal aslnda bir damar hastaldr. Damar a bakmndan zengin olan kalp, böbrek ve göz gibi organlar diyabet hastalndan daha fazla etkilenmektedir. Diyabet sonucu damar çeperlerinin daralmas kan akn azaltmaktadr. Büyük bir i gücüyle çalan kalp kas, damar yoluyla gerekli kan alamad zaman hasar görmekte ve gücü azalmaktadr. Kalp yetmezlii yaanmasna neden olan bu tablo ile birlikte diyabet ayn zamanda yüksek tansiyona da sebep olmaktadr. Diyabetin damar duvarnda kalnlama ile birlikte böbrekleri de etkilemesi, yüksek tansiyon bakmndan ekstra bir etki yaratmaktadr. Tansiyon eiliminin yannda kolesterol yüksekliinin fazla görülmesi ve kan ekerinin ayarlanamamas phtlama sorunlarna da neden olabilmektedir. Diyabet hastalarnda koroner kalp hastalklar ve kalp krizleri daha erken dönemde ve daha sk görülmektedir.

KOAH kalbinizi de nefessiz brakabilir

Kronik Obstruktif Akcier Hastal yani KOAH ile kalp yetmezliinin ayn anda yaanmas sk görülen bir durumdur. Benzer belirtileri olan KOAH ve kalp yetmezlii birbirini tetikleyebilmektedir. KOAH hastalarnn akcierinde ar derecede hava hapsi olduunda göüs kafesindeki kaslar da çou kez solunuma katlmak zorundadr. Nefes alp vermede bile yüksek enerji tüketimi yaandndan ciddi kas gücü kayb gelimektedir. Bununla birlikte KOAH hastalarnda doklara yeterli oksijen tanamad için bu hücrelerin saysnda ciddi art yaanmaktadr. Oksijen tayan hücrelerin saysndaki art kann koyulamas ve phtlama kabiliyetinin yükselmesine neden olmaktadr. Daha koyu kvaml bir hale gelen ve damar içinde ak yavalayan kanda kümeleme ve iltihabik reaksiyonlar daha fazla görülmektedir. Damar içindeki en küçük bir hasar bile hücre saysndaki art nedeniyle gereinden fazla onarlmaktadr. Süreç içinde abartl iyileen dokular damarn tkanmasna phtlama eiliminin artmasna hatta toplardamar içerisindeki akmn yavalamasna bile neden olabilmektedir.

Yüksek tansiyon damarlarnz nasrlatrabilir

Yüksek tansiyon, kalp ve damar sistemi üzerinde farkl etkiler yaratabilmektedir. Yüksek tansiyonun yaratt etkiye tepki olarak, güçlenmek zorunda kalan damar çeperindeki düz kas hücre says yükselmektedir. Düz kas hücrelerinin artmas ve damar çeperinin kalnlamas damarn elastikiyetinin kaybedilmesine, kireçlenmeye ve damar sertliine neden olabilmektedir. Kann damar içinde akanken yaratt sürtünme stresi denilen travma damar sertliiyle birlikte daha da artmaktadr. Özellikle damarlarn çatallama bölgesinde görülen bu travmay ayak tabanndaki nasr veya dirseklerde sürtünmeye bal olarak oluan sertlemeye benzetmek mümkündür. Ayan veya dirsek bölgesinin ar miktarda sürtünmesine bal olarak oluan doku art ve sertlemeye benzer ekilde damar içinde de ayn tepki geliebilmektedir. Damar yapsndaki bu sertleme ve fazladan doku oluumu damarn beslenmesini bozabilmektedir. Bu durum; damar içi yaralanmalarla birlikte ülser, pht geliimi ve damar tkanklna yol açabilmektedir.

Fazla kilolardan kurtularak kalbinizi hafifletin

Obezite hastalarnn metabolizmalarnda ciddi bozukluklar bulunmaktadr. Tip 2 diyabet direkt olarak obezite ile ilgili bir durumdur. Ayrca ar kilolu insanlarda oluan uyku sorunlar, nefes alp vermekte yaanan zorluklar yüksek tansiyona neden olabilmektedir. Salksz beslenme sonucu alnan kilolar kandaki, kötü huylu olarak adlandrlan (LDL) kolesterol damar çeperinde birikime, iyi huylu olarak tanmlanan (HDL) kolesterol ise damar çeperindeki birikimin azalmasna neden olmaktadr. Vücuttaki yan büyük bir ksm trigliserit olarak depolanmaktadr. Uzun süreçte trigliserit oranndaki art da damar sertlii ve pht oluma riskini gelitirmektedir. Fazla kilolardan kurtulmak, aslnda beslenme eklinin düzenlenerek hareketli yaama geçilmesi anlamna gelmektedir. Bu düzenlemeler, diyabet ve yüksek tansiyon bata olmak üzere kalbi etkileyen birçok sorunu ortadan kaldrmaktadr.

Tiroit bezinin fazla çalmas çarpnt, az çalmas yetmezlik yapyor

Her yata görülebilen tiroit hastalklar kalbi yakndan etkilemektedir. Tiroit bezinin gerektiinden fazla hormon salglad yani hipertiroidi durumunda kalpte en sk görülen skntlarn banda ritim düzensizlikleri ve çarpnt gelmektedir. Hipertiroidi sonucu uyarlan kalp hzn artrmakta, ritm bozukluklar, düzensiz zamansz kalp atlar yaanabilmektedir. Tiroit hormonunun fazlal zaman zaman göüs ars, nefes darl ve yüksek tansiyona da neden olabilmektedir. Tiroit hormonu eksikliinde yani hipotiroidi durumunda ise kalp hznda yavalama ve kalp kas gücünde azalma görülmektedir. Tiroit hormonunun azl kolesterol ve trigliserit seviyelerinin artmasna neden olmaktadr. Uzun süre tedavi edilmeyen tiroit hormonu eksiklii zamanla damar sertlemesi ve kalp yetmezlii yaanmas riskini ciddi oranda artrmaktadr.

Krallarn hastal kalbe iyi gelmiyor

Krallarn hastal olarak bilinen gut genellikle ayak baparmanda kzarklk ve iddetli bir ar ile ortaya çkar. Ataklar oldukça sancl geçen ve sosyal hayat olumsuz etkileyen gut hastal aslnda kalp krizlerine de zemin hazrlamaktadr. Kandaki ürik asit yüksekliinden kaynaklanan gut hastal eklem hastal olarak ön plana çksa da yüksek ürik asit damar iç yüzeyinin yapsn bozmaktadr. Damar çeperlerindeki sertlemeyi hzlandran gut hastal kalp krizlerine zemin hazrlayabilmektedir.

Ana Sayfaya Git