Kalça çıkığında erken teşhisin önemi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, “Kalça çıkığında ömür boyu sürecek sakatlıklar yaşanmaması için erken teşhisin çok önemli olduğunu söyledi.

Haberler 29.04.2019 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geliimsel kalça çkkl hastalyla ilgili Doruk Hastanesinde seminer düzenlendi. Kalça çkkl tehisi koyulmu bebeklerin ve ailelerinin katld toplantda tedavisi tamamlanan bebeklere taklan aletler de çkartld. Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Op. Dr. Tayfun Açkgöz, bu hastalkta özellikle risk grubunun olduuna dikkat çekerek, Eer yakn akraba evlilii varsa, anne, baba, kardelerde kalça çk varsa, ters doum olmusa, ikiz, üçüz gebelikler yaanmsa bu bebekler risk grubunu tekil ediyor. Bu bebeklerin aileler tarafndan ihmal edilmeden, kalça çk taramasnn yaptrlmas, ultrasonun da zaman geldiinde doktora bavurularak yaptrlmasndan fayda var. çünkü bebein kalçasndaki bu durum erken fark edilmezse, erken tehis edilmezse kalc sakatlklara sebep olabiliyor. Bu da bir kiinin hayatn etkiliyor dedi.

BEBEK KUNDAI

Bir bebei kurtarmaktan duyduklar memnuniyeti ifade eden Açkgöz, Bebeklerde kalça çk hastal önlenebilirdir. Burada hepimize görevler dümektedir. Hastaln tedavisi erkense bandaj, ortez, atel gibi kullanabiliyoruz. Bunlarla tedavi mümkün deilse alç veya ameliyatla tedavisi yaplyor diye konutu.

ERKEN TEHS

ki çocuunda da kalça çk hastal yaayan anne Sabira Bçakç, Ben daha önce ilk kzm Nilde de ayn problemi yaamtm. O da 5 buçuk aylkken ameliyat olmutu. Küçük kzm Doa da 3 aylk, ablasndan dolay riskli olabilecei için kontrolleri yapld. Tedavimiz devam ediyor. Erken tehis, ultrason çok önemli. Ailelerin bu konuda bilgili olmas gerekiyor. Bir ey olmaz dememek gerekiyor. Taklan aletleri düzgün kullandnzda bu hastaln tedavisi de mümkün oluyor ifadelerini kulland.

Kznn erken doduunu ve buna bal kalça çk olduunu vurgulayan Fatih Özçnar ise, Bizim kzmz erken dodu. Belirli skntlar yaand. Bunlardan bir tanesi de kalça çkklna meyildi. Doktorumuzun tedavileri sayesinde bu durumu atlattk. çocuumuz salkl ve yürümesinde aksama yok. Belirli zamanlarda kontrollerimize devam ediyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git