Kalça ve diz protezi

Kalça ve diz eklemlerinde oluşan kireçlenme yani eklemlerdeki kıkırdak zedelenmesi, öncelikle genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Aile geçmişinde kireçlenme hastalığı olanlar varsa, sayıca fazla ise ve bu hastalık erken yaşta görülmüşse, kireçlenme riski ciddi oranda artıyor. Bunun yanı sıra eklem zedelenmesinin ön planda olduğu romatizmal hastalıklar da eklem kireçlenmesine neden olabiliyor.

Haberler 27.01.2020 - 23:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Op. Dr. Serdar Alfidan, diz ve kalça protez cerrahisi hakknda bilgi verdi.

Erken evrede kilo vermek çözüm olabiliyor

Kalça ve diz ekleminde kireçlenme olan hastalara pek çok farkl tedavi seçenekleri uygulanr. Bu tedavi seçenekleri hastaln evresine göre farkllklar gösterir. Evre 1 ve 2 olarak tanmlanan erken evredeki hastalar eer daha önce bir tedavi görmediyse, ilk olarak kilo verme ve kas güçlendirme gibi koruyucu ve hastaln ilerleyiini yavalatc tedaviler ön plana çkar. Hastann arlar iddetli ise ar kesici ilaçlarla da tedavi süreci desteklenir. Bu ilk aama sonras hasta kontrole çarlr ve ikayetlerinin ne ölçüde düzeldiine baklr. Tedavi sonucu hastann arlar azalmam ise o zaman eklem içine uygulanan enjeksiyon tedavilerine geçilmektedir.

Eklem içine ine tedavileri hastalar rahatlatyor

Enjeksiyon tedavileri hazr enjeksiyon preparatlar, PRP ve kök hücre olarak üçe ayrlr. Eklem içine ine tedavilerinin temel amac hastann ikayetlerini azaltmann yan sra diz ve kalça ekleminin tahribat hzn düürmektir. Yani eklemin ömrünü uzatmak amaçlanr. Bu aamalardan geçen ileri düzeye gelmi hastalarda ise diz ve kalça protez ameliyatlarn rahatlkla uygulanabilir. Protez ameliyatlar kireçlenme hastal ileri evreye gelmi, ya olarak uygun, enjeksiyon tedavilerinden sonuç alamam, ar ve yürüme güçlüü çeken ve bundan dolay yaam kalitesi ciddi oranda düen hastalara önerilir.

Son evrede cerrahi gündeme geliyor

Hem kalça hem de diz kireçlenmesinde, hastann hangi evrede doktora bavurduu, tedavinin ekillenmesinde kritik öneme sahiptir. Hastaln son aamas olan 4üncü evrede, geçmeyen arlarn ortadan kaldrlmas ve kiinin normal yaamna devam edebilmesinin salanabilmesi amacyla, diz ve kalça protez ameliyatlarna bavurulur. Kalça ve diz protezleri, kireçlenmenin (artroz) son evresinde uygulanan bir yöntemdir. Ayrca doutan kalça çkna bal gelien rahatszlklar; özellikle bacak ksalklar, arl ve hareketsiz kalça eklemleri de özel cerrahi teknikler ve özel protezler kullanarak düzeltilebilmektedir.

Romatizmal hastalklar kireçlenme riskini artryor

Kireçlenme, genetik ve çevresel faktörler ile kendiliinden oluabildii gibi geçirilmi travma ve krklar sonrasnda da gerçekleebilir. Uzun yllar önce geçirilmi kalça veya kalça eklemi yuva krklarnda zamanla eklem kireçlenmesi oluabilmektedir. Romatizmal hastalklara bal oluan ileri evre kireçlenmeleri de yine çounlukla protez cerrahisine bavurulur.Ayrca çou romatizmal hastalklarda ve akcier problemlerinde steroid olarak isimlendirilen ilaçlar kullanlr. Bu ilaçlarn özellikle kalça bölgesinde eklemi oluturan kemik yaplarn kan dolamn bozucu yan etkisi görülebilmektedir. Bu kan dolam bozulmas zamanla kemik ölümüne bu da eklem zedelenmesi ve kireçlenmeye yol açabilmektedir. Bu hastalarda da protez cerrahisi ile son derece güvenli ve yüz güldürücü sonuçlar elde etmek mümkündür.

Hasta 1 ay sonra eskisi gibi yürüyebiliyor

Cerrahi mümkün olduunca ileri yalarda tercih edilir. Dünyada protez cerrahisi için kabul gören uygun ya alt snrnn 60-65 yatr. Ancak baz endemik bölgelerde veya iddetli romatizmal hastalarda 50 hatta 45 yan altnda dahi protez cerrahisi gerekecek düzeyde ileri evre kireçlenme durumuyla karlaabilmektedir. Protez cerrahisinde en önemli nokta hastaya uygun protezin belirlenmesidir. Diz ve kalça protez ameliyatlar 1 1.5 saatlik zaman aralnda tamamlanr. Ameliyat srasnda zedelenmi kkrdak doku bölgeleri, protez ile deitirilir. Bu deiim sayesinde artk hasta tahribatn neden olduu bölgelerde ary duymad gibi eklemdeki ekil bozukluklarn da düzeltildiinden rahat ve düzgün bir yürüyüe kavuur. Ameliyatn ertesi günü yürütmeye balatlan hastalar, cerrahi ilemden yaklak 1 ay sonra arsz olarak günlük yaantsna dönebilir.

Ana Sayfaya Git