Kalıcı kilo vermenin 5 önemli kuralı!

Yaz mevsimi yaklaşmaya başladıkça hemen hepimizi fazla kilolarımızdan bir an önce kurtulma telaşı sardı. Ancak dikkat! Eğer kilo vermenin çözümünü sıkı diyetlerde arıyorsanız, bu düşüncenizden bir an önce vazgeçmelisiniz.

Haberler 14.04.2017 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan kalc kilo kayb için salkl beslenmenin yaam ekli haline gelmesi gerektiine dikkat çekiyor.

1. Güne kahvalt ile balayn

Birçoumuz zamanszlk veya itahszlk nedeniyle sabahlar kahvalt yapmyor veya geçitiriyoruz. Ancak kahvalt günün en önemli öünü. çünkü kahvalty atlamak veya geçitirmek itah metabolizmanz etkiliyor ve bir sonraki öünde daha da ackarak fazla yemek yemenize yol açyor. Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan bu düzenin vücudun ya depolarn artrmas sonucu kilo almanza sebep olduunu belirterek sözlerine öyle devam ediyor: Hatta kan ekeri seviyenizin de düzeni bozulduu için özellikle gece yemek yeme sendromuna da neden olabiliyor. Yaplan birçok çalma iyi bir kahvaltyla güne balayanlarn kilo vermede daha baarl olduklar ve itah kontrolünü daha iyi yönettiklerini gösteriyor. Bu nedenle her gün kahvaltya zaman ayrp kilo vermenizi kolaylatrabilir, varsa ani yemek ataklarnz önleyebilirsiniz.

2. Su bardan yannzdan ayrmayn

Kilo problemi yaamanzn bir dier sebebi de yeterince su içmemeniz olabilir. Su, vücudun en çok gereksinim duyduu bir besin öesi. Ayn zamanda metabolizmanzn çalmasnda ve ya yakmnn devam edebilmesinde de önemli bir yere sahip. Vücutta ya yakm baladnda toksik maddeler de oluuyor ve bu maddelerin dar atlmas için vücut suya ihtiyaç duyuyor. te bu nedenle ya yakmnzn artmas için su içmeniz art. Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan içmek için susama hissini de beklememeniz gerektiini belirterek, Kadnlar günde ortalama 10-12 bardak, erkekler de 12-14 bardak su içmeli. diyor. Su tüketmekte güçlük çekiyorsanz suyunuzun içerisine tarçn, elma, limon, nane dilimleri ekleyebilirsiniz. Böylece hem su tüketiminiz artar, hem de varsa vücudunuzdaki ödemi de atarsnz.

3. Tuzluu sofradan kaldrn

Mevsim geçilerinde vücutta ödem birikimi olabiliyor. Yani vücudunuz sv tutabiliyor, bunun sonucunda elde, ayaklarda ve göbek çevresinde youn ikinlik hissedilebiliyor. Vücuttaki ödem probleminde öncelikle en doru çözüm tuzu kstlamak. Tuz tüketimini günde 4 ila 5 gram arasnda kstlayn. Yemeklerinizi tatlandrmak için tuz yerine baharatlar kullann. Bunun yan sra ödem atc çaylardan da faydalanabilirsiniz. Ödem atc çaylar arasnda yer alan yeil çay tansiyon probleminiz yoksa günde 2-3 fincan tüketebilirsiniz.

4. Sabahlar spor yapn

Salkl bir yaam ve kilo vermek için haftann 3 günü spor yapmay asla ihmal etmeyin. Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan sabah aç karnna yaplan yürüyülerin ya yakmn hzlandrdn ve daha kolay kilo verilmesini saladn belirterek, nsülin direnci veya hipoglisemi gibi salk problemleriniz yoksa yürüyüleri sabah yapmay tercih edin. Gün ortas veya akam spor yapacaksanz ara öünden 1 saat, ana öünden ise 2,5 saat sonra olmasna dikkat edin diyor. Spor yaparken doru beslenmeniz de çok önemli. Spor denildiinde proteinden zengin beslenilmesi gerektii düünülüyor. Ancak et, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller gibi protein kaynaklar kadar, tam buday ekmek, bulgur pilav ve taze meyveler gibi karbonhidrat kaynaklarna da beslenmenizde mutlaka yer verin. Bunun nedeni ise spor yaptktan sonra yorulan kaslarnzn toparlanabilmesi için protein kadar karbonhidrat kaynaklarna da ihtiyaç duymalar.

5. Tahlil yaptrn

Kilo verememekten yaknyorsanz bunun tek nedeni beslenme alkanlklarnz olmayabiliyor. Düük metabolizma hz, hormonlar, vitamin eksiklikleri ve iyi çalmayan tiroit bezleri de kilo vermenizi olumsuz yönde etkileyebiliyor. Endokrinoloji ve Metabolizma uzman bir hekimle görüüp kilo vermeye engel herhangi bir sorununuz olup olmadndan emin olun. Tahlil sonuçlarnza göre uygulanacak olan ilaç tedavisi ve diyet kilo vermenizi olumlu yönde etkileyecektir.

Ana Sayfaya Git