Kalın bağırsak kanserinde ciddi risk faktörü: Kalıtım

BİRİNCİ derece yakınlarında kalın bağırsak kanseri olan bir kişinin bu hastalığa yakalanma riskinin normal popülasyona göre iki kat arttığını belirten Prof. Dr. Neşet Köksal, kalıtımın, kalın bağırsak kanserinde ciddi bir risk olduğunu söyledi.

Haberler 28.03.2019 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Neet Köksal, ciddi rakamlara ulaan kaln barsak kanserlerinde kaltmn rolüne dikkat çekti ve baz kiilerin ebeveynlerinden aldklar hastalkl genle doduklarn, bu nedenle yaamnn bir döneminde kaln barsak kanserine yakalanma riskiyle kar karya kaldklarn anlatt.

KALITSAL KALIN BAIRSAK KANSERLER YAKIN TAKP GEREKTRYOR

Kaltsal genetik geçilerin gösterildii bu grup kaltsal kaln barsak kanserleri olarak tanmlayan Prof. Dr. Köksal, bu hasta grubunun önceden saptanmas ve kanser gelimeden tedavi edilmesi ya da yakn takip programna alnmasnn hastalarn sa kalmn çok ciddi bir ekilde etkilediini söyledi. Prof. Dr. Köksal, Ailesinde kaln barsak kanseri görülmeyen bir kiide, hayat boyunca bu hastaln gelime riski yüzde 5 iken, 1inci dereceden akrabalarndan yani anne, baba yada kardelerden en az birinde kolorektal kanser görülmesi durumunda bu hastaln oluma riski yüzde 12ye yükseliyor. Yakn akrabalarnda 2den fazla kiide kolorektal kanser var olanlarda ise oran yüzde 35e çkyor ve risk 3 kat artyor. Kaltsal kaln barsak kanseri saptanm hasta yaknlarndan hastalkl gen tayanlarda yaamnn bir döneminde mutlaka kaln barsak kanseri geliecektir. Yani hastaln ailede görülmesi ciddi bir risk oluturmaktadr ifadelerini kulland.

POLPLERDEN KANSER GELM DAHA HIZLI OLUYOR

Kaln barsak kanserlerinin yüzde 90ndan fazlasnn barsak mukozasnda gelien adenomatöz poliplerden kaynaklandn hatrlatan Prof. Dr. Neet Köksal, Normal bir kolon mukozasndan adenom oluumu ve adenomdan kanser geliimi ortalama 10 yl sürer. Ancak kaltsal kaln barsak kanserlerinde kiiler hastalkl genlerle doduklar için bu süreç daha ksadr diye konutu.

GENETK REHBERLK ALINMALI

Prof. Dr. Neet Köksal, Önce hastaln saptanm olduu ilk hasta genetik açdan deerlendirilir ve APC geninde mutasyon ya da bir farkllama olup olmadna baklr. Eer olumlu ise aile taramas yaplr. APC gen mutasyonu tamayanlar ileri bir gözetime ihtiyaç duymaz. Tayan bireyler hastalk açsndan tetkik edilir, polipozis yoksa takip programna alnr. çocuk ise endoskopik takipler 10 yandan itibaren balar ve bulgulara göre belirli aralklarla devam eder dedi.

ALESNDE KANSER OLANLAR UYANIK OLMALI

Günümüzde kaln barsak kanserlerinin genetik bozukluklar sonucu gelitiinin kabul edildiini söyleyen Prof. Dr. Neet Köksal, Kaln barsak kanserlerinin çounluunda saptanm kaltsal genetik bir bozukluk ve aile öyküsü yoktur. Ancak bu grup hastalarn bir ksmnda sonradan olutuu kabul edilen genetik farkllklar saptanmtr. Moleküler biyoloji ve genetik alanndaki çalmalar, hastalklarla ilikili ve daha önce bilinmeyen pek çok yeni gen mutasyonlar tanmlamaktadr. Bu nedenlerle kaltsal kaln barsak kanserleri dnda, kaln barsak kanseri görülen bütün ailelerdeki dier bireylerde uyank olmal ve gerekli tetkiklerden kaçnmamaldr dedi.

Ana Sayfaya Git