Kalp ameliyatında kesiler küçüldü

Modern çağın yaşam ve beslenme alışkanlıkları tüm sağlık sistemimizi olumsuz etkiliyor. Ancak aşırı hareketsizlik, fazla kilo, diyabet, yağlı beslenme gibi faktörlerin kalbi besleyen atardamarlarda tıkanmaya yol açması, kalp krizine neden olduğu için hayati risk taşıyor. Bu nedenle her yıl giderek daha fazla kişi koroner by pass ameliyatı olarak tanımlanan cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyuyor.

Haberler 08.01.2022 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Halk arasnda iman tahtas olarak bilinen göüs kemiinin (sternum) kesilerek gerçekletirilen klasik kalp ameliyatlar çok büyük yara izine neden olduu için hastada estetik kaygya da neden olabiliyor. Gelien yöntemlerin kalp damar tkanklklarn çounlukla meme altndan küçük kesilerle gerçekletirmeye olanak verdiini anlatan Kardiyovasküler Cerrahi Uzman Doç. Dr. Ahmet Arnaz, Minimal invaziv (kapal kalp ameliyat) yöntemler sayesinde hastalar, kan kayb, enfeksiyon gibi risklere daha az maruz kalyor. Hastanede yat süresi ksalyor ve hasta günlük hayatna çok daha hzl dönebiliyor. Göüs kemiindeki büyük ameliyat izleri de ortadan kalkyor diyor.

Birçok kalp ameliyat minimal invaziv teknikle gerçekletiriliyor. Sa meme veya koltuk altndan yaplan küçük kesilerle kalp boluklar arasndaki deliklerin kapatldn, kalp kapaklarnn tamir edildiini, doumsal kimi sorunlarn da düzeltilebildiini örnek olarak anlatan Doç. Dr. Ahmet Arnaz, Gelien teknoloji sayesinde artk koroner baypas ameliyatlar da göüs kemii kesilmeden küçük kesi ile yaplabiliyor. Sol meme altndan 5-7 cmlik kesilerle kalbe ulalyor. Hastann bacak toplardamar, ön kol arteri ya da göüs arteri gibi damarlar kullanlarak tkanan tüm kalp atardamarlarna bypass ilemi uygulanabiliyor. Ksacas, neredeyse tüm kalp ameliyatlarnn, göüs kemii kesilmeden yaplabilmesi olanakl hale geldi diyor.

Yöntem, tüm hastalar için uygun

Peki, minimal invaziv koroner bypass ameliyat her hastaya yaplyor mu? Sözlerine Eskiden bu yöntem bir ya da iki damar tkal olan hastalar için uygundu. Günümüzde ise hastalkl damar says kapal baypas için bir engel tekil etmiyor. Ameliyat öncesi yaplan ilaçl BT anjiyo ile hastalarn damar yaplar deerlendirildikten sonra ameliyat tekniine karar veriliyor. Sonuç olarak neredeyse tüm hastalar kapal bypass ameliyat için aday diye balayan Doç. Dr. Ahmet Arnaz, bu yöntemin avantajlarn öyle anlatyor:

Bu hastalarn ameliyattan sonra hastanede kal ve iyileme süresi daha ksa. lemden sonra hastanede yaklak be gün geçiren hasta, taburcu edildikten sonra evde bir hafta istirahat ediyor. Haftalk kontrolleri yaplyor ve her ey yolunda ise kii on beinci günden sonra normal sosyal ve i yaantsna dönebiliyor. Ayrca ameliyatta kan kayb ve enfeksiyon gelime riski de azalyor. Büyük bir yara izi olmad için hastalarn psikolojisi daha kolay düzeliyor, daha az hastada depresyon geliiyor. Ameliyat korkusu da hafifliyor.

Nadiren hafza kayb yaanyor

Minimal invaziv koroner bypass cerrahisinde ameliyat sonras riskler de daha düük. Ancak dikkatli olunmas gereken noktalar da var. Acbadem Bakrköy Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzman Doç. Dr. Ahmet Arnaz, koroner arter bypass ameliyatnn olas risklerini öyle sralyor:

* Klasik yönteme göre daha az görülmekle birlikte hafza kayb, zihinsel netlik kayb veya bulank düünme yaanabiliyor.

* Kalp ritmi sorunlar görülebiliyor.

* Özellikle obez ya da diyabetli hastalarda göüs yaras enfeksiyonu meydana gelebiliyor. Daha önce bu ameliyatn geçirilmesi de bu enfeksiyon riskini artryor.

* Alt aya kadar sürebilen düük dereceli ate ve göüs ars hissedilebiliyor. Tpta buna postperikardiyotomi sendromu ad veriliyor.

* Kesi yerinde ar da yaanabiliyor.

Ana Sayfaya Git