Kalp çarpıntısını tetikleyen 9 faktör

Kalp atışlarının, rahatsız edici şekilde hissedilmesi, “çarpıntı” olarak kabul ediliyor. Bu durum atım hızının yükselmesi ya da normal dışı fark edilen bir “vuru” olarak kendini gösterebiliyor.

Haberler 03.05.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplumda sk rastlanan bu salk sorunu, genellikle basit nedenlerden kaynaklanyor olsa da çarpntya; göüs ars, nefes darl ya da baylma durumu elik ettiinde, önemli bir hastaln göstergesi de olabiliyor. Kardiyoloji Bölümünden Doç. Dr. Ömer Alyan, kalp çarpntsn tetikleyen nedenler hakknda bilgi verdi.

Kalbiniz aniden hzlanyorsa dikkat!

Kalp, salkl bir insanda 60-100 kez arasnda atmakta ve bu durum, kiinin efor durumuna göre deimektedir. Kalpte ani hzlanmalar ve yavalamalar oluyorsa, kalp yerinden çkacakm gibi hissediliyorsa ve kii bu süreçte kendini rahatsz hissediyorsa kalp ritim bozukluu denilen aritmi üzerinde durulabilir. Kii koarken, heyecanlanrken, duygusal travma yaarken veya stres altndayken kalp atlar normal olarak hzlanr. Ancak hiçbir sebep yokken aniden kalp atnn hzland hissediliyorsa, mutlaka uzman görüü alnmaldr.

Kalp çarpntsnn nedeni aratrlmal

çarpnt ikayeti olan kiilere aritmi tans koymak mümkündür. Bu yüzden aritmi ikayeti olan hastalarn ayrntl bir kalp muayenesinden geçmeleri önerilir. lk aamada EKG (elektrokardiyografi) çekilerek ritim bozukluuna ilikin bir iaret olup olmad incelenir. Ardndan tiroit hastalklarnda da ritim bozukluu görülebileceinden hastaya kan tahlilleri uygulanr. EKO ile de kalbin ve kapaklarnn yapsnda bir hastalk olup olmad kontrol edilir. Sürekli çarpnts olmayan ancak ara ara ikayetleri olan hastalar, 24 saatlik EKG kaydn alan holter cihaz ile takip edilebilir. Bununla günün herhangi bir saatinde olan ritim bozukluu kaydedilerek ritim bozukluu tans konulabilir.

Kalp çarpntsna sebep olan faktörlere dikkat!

1.Fazla miktarda kahve, kolal içecek veya çay tüketimi

2.Kanszlk

3.Kalp damarlarnda tkanklklar

4.kalp kapaklarnda problemler

5.Tiroit problemleri

6.Düzensiz ve doktor kontrolünde olmayan ilaç kullanmlar

7.Kadnlarda menopoz öncesi dönem

8.Vitamin eksiklikleri

9.Kan ekerinde düzensizlik

Giriimsel tedaviler ile sorun ortadan kaldrlabiliyor

Kalp çarpntsn kontrol altna almak için yaam tarz deiiklikleri önemlidir. Stresi yönetmek, çay ve kahve tüketimini snrlamak ve düzenli uyku bu önemler arasnda saylabilir. çarpntya baylma gibi ikayetlerin elik etmesi durumunda, yaam tehdit edici ritim bozukluklarnn varl gündeme gelebilir. Bu durumda ilaç tedavilerinin yan sra EPS (elektrofizyolojik çalma) ve ablasyon tedavileri uygulanr. EPS ilemi, kask bölgesindeki damardan girilerek kalbin içine yerletirilen kablolar aracl ile kalbin elektriksel aktivitesi hakknda bilgi edinmek için yaplan giriimsel bir yöntemdir. Ablasyon ise EPSnin ileri aamas olarak farkl bir yöntemle radyofrekans (RF) dalgalarn kullanarak oluan syla kalp ritim bozukluunun kaynakland dokular ortadan kaldrr. Dier bir yöntem olan kriyoablasyon da kalpte ritim bozukluuna neden olan odaklar dondurarak, sorunun ortadan kaldrlmas için uygulanan bir ilemdir.

Ana Sayfaya Git