Kalp çarpıntısı neden artıyor?

Uzmanlara göre, özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar, kalp çarpıntısı sorunuyla giderek daha sık karşılaşıyor.

Haberler 26.02.2017 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Trafik ve youn i temposunun yaratt stres, düzensiz ve salksz beslenme, spordan uzak hareketsiz yaam bu durumun nedenleri arasnda ancak kalp çarpnts ciddi hastalklarn da iareti olabiliyor.

Kalp atlarnn hissedilmesinin verdii rahatszlk veya kalbin çok hzl ve çok dolgun atmas olarak tanmlanan çarpnt, ciddi kalp hastalklarnn göstergesi de olabiliyor.

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Güliz Erdem, daha önceden kalp krizi geçirenlerde, kalp damar hastal, kalp yetmezlii, kalp kas ve kalp kapak hastal olanlarda çarpntnn, ritm bozukluuna bal olma ihtimalinin yüksek olduunu söyledi.

Kalp çarpnts ile birlikte ba dönmesi, baylma, göüs ars ve nefes darl gibi baka ikayetlerin olmas ise acil müdahaleyi gerektiriyor.

çarpntnn nedenini bulmak için kiinin mutlaka kardiyoloji uzmanna görünmesi gerektiini vurgulayan Doç. Dr. Güliz Erdem, Kalp hastalklarnn yan sra tiroit bezinin fazla çalmas, kanszlk gibi bir salk sorunu çarpntya sebep olabilecei gibi, bunlar olmakszn hayat artlarnn yol açt çarpntnn nedenleri de mutlaka ortaya çkarlmaldr. Örnein günümüzde snav stresinin gençlerde çarpntya giderek daha fazla yol açtn görüyoruz dedi.

Doç. Dr. Güliz Erdem, hayat artlarnn tetikledii ve çarpntya yol açan nedenleri anlatarak yaplabilecekler konusunda unlar söyledi:

hayatndaki younluk:

Özellikle 30- 50 yalarndaki çalan kesimde, hafta içi çarpnt yaknmalar daha sk oluyor. stresi, ofiste çok fazla kafein tüketimi, yorgunluk, uykusuzluk, yemek düzeninde bozulma ve yeterli zamann olmamasndan fast food beslenme; kadnlarn aile ve i hayatn ayn anda ideal ekilde devam ettirmeye çalmasnn stresi birçok kiide çarpntnn ilk ortaya çkan ikayet olmasna sebep oluyor. Bu durumda, çarpntnn nasl bir kardiyak problem sonucu ortaya çktnn deerlendirilmesi, çarpnty artran bu faktörlerin de hasta ve yaknlar tarafndan farkedilip, mümkün olduunca engellenmesi için yaam tarzna yönelik deiiklikler yaplmas gerekiyor.

Fiziksel yorgunluk:

Ar fiziksel yorgunluk çarpnty tetikleyen en önemli etkenlerden biri. Bu fiziksel yorgunluk bazen günlük hayattaki younluk nedeni ile olabilirken, bazen de normalde hareketsiz olan kiilerin, kontrolsüz olarak aniden youn egzersize balamas nedeni ile de olabiliyor. Egzersizin düzenli olarak yaplmas ve kademeli olarak artrlmasna dikkat edilmesi, özellikle kalp hastal riski ya da kalple ilgili yaknmas olan kiilerin egzersiz programlarna balamadan önce kardiyoloji uzmanlarna danmalar gerekiyor.

Anksiyete:

Huzursuzluk, korku ve stres çarpnty tetikliyor. Bu duygular özellikle panik atak srasnda sklkla görülüyor. Panik atan da neden olduu ar çarpnt hissi kiide youn bir korkuya neden olmakla birlikte, ayrmn yaplmas için öncelikle uzman hekim tarafndan kardiyak tetkiklerin yaplmas, gerei halinde psikiyatri uzmannn görüünün alnmas gerekiyor. Kardiyoloji ve psikiyatri uzmanlar birlikte çalarak, hastalarn fiziksel ve psikolojik iyilik halini tekrar salayabilirken, önemli olan hastann ilk adm atarak, yaknmalarn geçmesini beklemek yerine kardiyoloji polikliniine bavurmasdr.

Susuzluk:

Salkl bir kiinin vücudunun üçte ikisi sudan oluuyor. Vücudun normal su miktar azaldnda, tuz ve eker dengesi de bozuluyor. Ar egzersiz ve yaz scanda terleme, vücudumuzdaki suyun hzla azalmasna sebep oluyor. Yeterince su içilmemesi, kaybedilen suyun yerine konulmamas, vücudumuzun susuz kalmasna yol açyor; bu durum vücuttaki elektrolitleri azaltyor, tansiyonu düürüyor ve çarpntya yol açyor. Günlük su alm ar egzersiz, enfeksiyon, scak hava gibi dier etkenler olmad durumda, genellikle kadnlar için günde 2 litre, erkeklerde 2 buçuk litre olmaldr.

Enfeksiyon:

Enfeksiyon her yata insanda çarpnty arttrabiliyor. K aylarnda souk algnlklar, akcier enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonlar, yaz aylarnda ise besin zehirlenmelerine bal sindirim sistemi enfeksiyonlar daha sk görülüyor. Ancak özellikle yal hastalar ritm bozukluklarna daha duyarl olduklar için çou zaman enfeksiyonla ilgili belirtiler henüz balamadan ilk ikayet çarpnt olabiliyor.

Alkol, sigara ve ar kafein alm:

Alkol ve sigara çarpnty artryor. Düzenli alkol kullanm ritm bozukluu riskini arttrd gibi, özellikle tatil zamanlarnda ani ve youn alkol kullanm sonrasnda da ritm bozukluklar tetikleniyor. Tatil kalbi sendromu olarak tanmlanm olan bu durum, özellikle k aylarnda hafta sonunun bitiminde daha çok görülüyor. Ayn zamanda ar kafein almnn da, özellikle dier sebeplerle birlikte olduunda çarpnty arttrd görülebiliyor.

Baz ilaçlar:

Özellikle souk algnl ve öksürük ilaçlarnn bazlar ve baz bitkisel ilaçlar çarpnty tetikleyebilir. Bu nedenle özellikle daha önceden çarpnt ikayetleri olanlarn bu ilaçlar doktorlarnn gerekli görmedii halde almaktan kaçnmalar gerekiyor.

Snav stresi:

Özellikle lise ve üniversite çandaki gençlerin, sklkla çarpnt ikayeti ile polikliniklere bavurduunu belirten Doç. Erdem, Kiminde sadece snav öncesi huzursuzluun verdii kalbin hzlanmas tespit edilirken, kimilerinde ise stresin ritm bozukluklarn tetiklediini görüyoruz. Snav öncesi uykusuzluk, fazla kafein alm, yeterli su içmemek de, bu ikayetlerin daha fazla artmasna sebep olabiliyor. Unutmayalm ki, hepimiz için en bata salmz gelmelidir. çocuklarmza da bizler için en önemli eyin onun sal ve mutluluu olduunu belirtmeliyiz. Bunu hissetmeleri, stresle mücadele etmelerinde en önemli admlardan biri olacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git