Kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalarına kış uyarısı

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, kalp yetersizliği hastalarının kış aylarında daha fazla hastaneye yattığı ve ölümlerin de kış aylarında daha fazla olduğunun saptandığını belirterek, "Yapılan bir çalışma, aralık ve ocak aylarında, ağustos ayına kıyasla kalp krizlerinin yüzde 35 daha fazla olduğunu göstermiştir." dedi.

Haberler 09.01.2018 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erol, kalp-damar ve tansiyon hastalarna, K aylarnda souk hava artlarna kar dikkatli olun. uyarsnda bulundu.

nsann normal vücut ssnn 36,6-37 derece arasnda sabit olduunu, souk havalarda büzüen damarlarn vücudun s kaybn minimuma indirmeye çaltn ifade eden Erol, damarlardaki büzüme ile tansiyonun yükseldiini, kalp atm says ve kalp debisi ile kalbin oksijen ihtiyacnda da art meydana geldiini, ayn zamanda soukla birlikte kanda phtlama faktörlerinde de art gözlemlendiini söyledi.

K aylarnda kan basncnn yaz aylarna göre arttn, bunun da kalp-damar hastalklarna bal olay geliimindeki artla ilikili olduunu dile getiren Erol, Normal salkl bireylerde kalpte souk havalarda meydana gelen bu yük artn rahatlkla tolare ederler ancak koroner kalp hastal olan kiilerde arterlerin büzümesi, tansiyonun yükselmesi, kalbin hzlanmas göüs arsn tetikleyebilir veya daha az bir eforla göüs ars ortaya çkabilir, hatta kalp krizini tetikleyebilir. diye konutu.

Aratrmalara göre, k aylarnda kalp krizlerinin ve kalp krizine bal ölümlerin daha çok görüldüünü aktaran Erol, Souk havann olumsuz etkileri yannda kalp-damar hastal risk faktörlerinde de k aylarnda meydana gelen olumsuzluklar, diyet, obezite, hareketsizlik, kilo alma buna katk salar. Yaplan bir çalma, aralk ve ocak aylarnda austos ayna kyasla kalp krizlerinin yüzde 35 daha fazla olduunu göstermitir. eklinde konutu.

- Soukta rüzgara kar yürümek göüs ars ve kalp krizini tetikleyebilir

Erol, koroner arter hastalna bal ölümlerin souun derecesinden çok ortalama deerden sapma derecesi ve hz ile souun süresi ile ilikili bulunduunu aktard.

Ani scak-souk deiiminin de koronerlerde ani büzüme ile plak rüptürü ve kalp krizlerini tetikleyici olabileceini ifade eden Erol, Hele bu ani soua çkma, kar kürüme, arabann itilmesi gibi snmadan ani olaan d egzersiz ile birletiinde kalp krizi ve ölüm riski belirgin artmaktadr. Soukta rüzgara kar yürümek de göüs ars ve kalp krizini tetikleyebilir. deerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Erol, k tatiline gidenlerde, ani yüksek rakma çkma ve soua maruz kalma ile akamlar elencesel ar yemek ve alkol-sigara tüketimi ile birlikte sabah allmadk kayak, snowboard gibi egzersizlerin k tatillerinin özellikle ilk günlerinde kalp krizi riskini arttrdnn saptandn vurgulad.

Yine k aylarndaki düzenli egzersizin, yaz aylarna göre daha az olmasnn, hareketsizliin, kilo almann, kapal ortamlarda sigara maruziyetinin fazlalnn, yal gda tüketiminin artmasnn da kalp damar hastal görülme riskini artrc etkenler olduunu ifade eden Erol, K aylarnda akut solunum yolu enfeksiyonlar daha sk olmaktadr ve de kalp yetersizlii hastalarnn k aylarnda daha fazla hastaneye yatt ve ölümlerin de k aylarnda daha fazla olduu saptanmtr. Bir çalmada kalp yetersizlii olan hastalarda aralk-nisan döneminde yln dier aylarna göre kalp yetersizliine bal hastaneye yatlarn çok daha fazla olduu saptanmtr. dedi.

K aylarnda gribal enfeksiyona yakalanma ve grip salgn riskinin daha fazla olduunu aktaran Erol, grip salgnlar srasnda da kalp krizi riski ve kalp yetersizliinde hastaneye yatlarn arttn dile getirdi.

Ka girmeden kalp yetersizlii olan veya koroner kalp hastal bulunan kiilerin ekim-kasm döneminde o ylki grip alarn yaptrmalar tavsiyesinde bulunan Erol, u önerilerde bulundu:

Souk havalarda sk giyinmeli, vücut ssn iyi muhafaza etmeliyiz. Kalp hastalar palto, gocuk gibi kyafetler giyerek göse direk souk rüzgarn vurmas engellenmelidir. apka giyip eldiven takmak s kaybn minimuma indirmek gereklidir. Vücut ani scak-souk deiimine maruz braklmamaldr. Scak iç ortamlardan iyi giyinip korunmadan (yar giyinik) aniden souk dar çklmamal, ani damar spazmna yol açlmamaldr. Allmadk egzersiz souk havada yaplmamal. Kar küreme gibi iler yava ve sk aralar verilerek yaplmal. Darda sigara ve alkol alnmamal. Vücudun susuz kalmamas için bol su içilmesi gerekir. Kalp hastalar mevcut ilaçlarn mutlaka düzenli almal. Hepten hareketsiz kalp kilo alnmamal, kapal ortamlarda veya sk giyinerek düzenli fizik egzersizlerine devam edilmelidir. Ar kalorili ve yal yiyecekler, alkol alnmndan sonra ani souk ortama çkp egzersiz yaplmasndan kaçnlmaldr.

- Kalp hznda bir art her ey yolunda giderken bir kalp krizine yol açabilir

Kalp Hastalklar Uzman Prof. Dr. Erhan Babalk da kalp hastalklarnn ortaya çkmasnda mevsimsel farkllklar bulunduunu, ar scak ve souk havalarn kalp krizinin ortaya çkmasn kolaylatrdn anlatt.

Kalp hastal ya da yüksek tansiyon sebebiyle ilaç kullananlarn mevsim dönülerinde kontrolden geçmesi gerektiini vurgulayan Babalk, Zira k aylarnda rüzgarl ve souk ortamlarda d ortamlarda bizim bilinçli olarak idare edemediimiz otonom dediimiz kendiliinden gelien damar hareketlilii sayesinde kalp üzerine gelen yükler artar. Özellikle tüm damarlarda bir büzülme, buna bal tansiyon yükselmesi, kalp hznda bir art olmas her ey yolunda giderken bir kalp krizine yol açabilir. dedi.

Babalk, Souk havalarda ve k aylarnda tüm damarlarda bir büzülme, buna bal tansiyon yükselmesi, kalp hznda bir art her ey yolunda giderken bir kalp krizine yol açabilir. diye konutu. Babalk, öyle devam etti:

Yüksek tansiyonu olan bir kiinin tansiyonu daha da yükselebilir. Buna göre hastann ilaçlar arttrabilir veya doz deiimi yaplabilir. Kalp damar hastal olan daha önce stent taklm hastalarda damar gevetici ilaçlar gerekli olabilir. Bunlarn hepsi muhtemel sebepler arasndadr. Mevsim deiikliinde damar hastalklar, yüksek tansiyon ve kalp yetmezlii hastalarnn ilaç tedavilerinin mevsime göre yeniden düzenlemeleri gerekir.

laç düzenlemelerinin yan sra söz konusu kiilerin dar çktklarnda almas gereken önlemlere de deinen Babalk, unlar kaydetti:

K aylarnda kaln giyinmek, eldiven kullanmak, atk kullanarak az ve burnu kapatmak, kulaklar kapatmak gerekir. Bunlar vücut ssnn dalgalanmasn engelleyip buna bal damar büzülmesini engeller. Yemein hemen arkasndan soua çkmamak gerekir. Ya da çkmak gerekirse iki öün aras ya da illaki çkmak gerekiyorsa yemek yemeden çkmak gerekir. Souk havada darda egzersiz yapldnda damar büzülmesiyle kalbe gelen kan gittikçe azalr, eer bir de yakn zamanda yemek yenildiyse kalbe giden kann mide-barsak sistemine yönelmesi nedeniyle kii daha çok kalp krizi riskine girer.

Ana Sayfaya Git