Kalp damarı cihazla açtı!

Van'da kalp damarı tıkanıklığında ilk kez damar içi ultrason cihazı kullanıldı.

Haberler 25.02.2022 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

VAN - Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odaba Tp Merkezinde, 72 yandaki Mehmet

Önerin tkanan kalp damar, kentte ilk kez kullanlan damar içi ultrason görüntüleme cihaz (IVUS) ile açld.

pekyolu ilçesine bal Yukar Gölalan Mahallesinde oturan Öner, rahatszlannca YYÜ Dursun Odaba Tp Merkezi Kardiyoloji bölümüne kaldrld.

Yaplan kontrollerde Önerin kalp krizi geçirdii ve daha önce stent taklan bir damarnda tkanma tespit edildi.

YYÜ Tp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Dr. Emrah Erdoan ve ekibi, kentte ilk kez damar içi ultrason görüntüleme cihaz kullanarak, damarda oluan tkankl açt ve Önerin hayata tutunmasn salad.

- Hastann salk durumu iyi

Avrupa Kardiyoloji Dernei (EAPCI) Ulusal Temsilcisi de olan Dr. Emrah Erdoan, AA muhabirine, 72 yandaki Önerin daha önce geçirdii krizlerden dolay ileri derecede kalp yetmezliinin bulunduunu söyledi.

Hastaya kalp anjiografisi uyguladklarn belirten Erdoan, unlar kaydetti:

Hastamza daha önce taklan stentin içinde yüzde 90 darlk, kalbin yüzde 80ini besleyen ana damarnda da yüzde 70e yakn darlk olduunu tespit ettik. Hastamzn durumu kritikti. Bu durum iki tedavi seçeceini karmza çkard. Biri açk kalp ameliyat öbürü ise stent taklarak damar açmakt. Hastamzda ileri derecede kalp yetmezliinin bulunmas ve damar yapsnn cerrahiye uygun olmamas nedeniyle stent takmaya karar verdik. Bu ilemin en iyi ekilde yaplmas için damar içi kamera sistemini kullanmak gerekiyordu. IVUS yöntemiyle hastann öncelikle damarlarn görüntüledik. Sonrasnda buna uygun olarak eski damarn içine balon yaptk ve ana damara uygun ekilde stent taktk. Tedavimizi baarl bir ekilde tamamladk. Hastann salk durumu iyi.

- Ölümleri azaltyor

Damar içi ultrason yönteminin Vanda ilk kez uygulandn belirten Erdoan, YYÜnün ve Türk Kardiyoloji Derneinin burslaryla 2019 ylnda Avrupann en büyük kalp merkezlerinden Barts Heart Centera giderek 2 yl boyunca damar içi görüntüleme üzerine aratrma yaptn aktard.

IVUS ile damarn içini 360 derece görme imkannn olduunu anlatan Erdoan, Böylece damarn darlk derecesini, takacanz stentin net uzunluunu, çapn, damarn içini tkayan kirecin yumuak m, sert mi olduunu net olarak deerlendirebiliyoruz. Bu sayede hastaya çok daha kaliteli ve daha az riskli bir ilem yapyoruz. Avrupada ve dünyada sklkla bu yöntem uygulanyor. Ana damara IVUS eliinde stentin taklmas hastann sonrasnda yaanacak damar tkankln ve ölümleri sadece anjiyografiye göre yar yarya azaltyor. diye konutu.

Hastane Bahekimi Dr. Ümit Haluk liklerden ise hastanelerinde baarl operasyonlar gerçekletirmenin gururunu yaadklarn belirtti.

Damar içi ultrason yönteminin Vanda ilk kez uygulandn vurgulayan liklerden, IVUSla hastann kalp damarlarn yaps deerlendiriliyor. Ardndan stent ilemi yaplyor. Bu yöntem çok özel bir teknik. Hocamz bu tekniin eitimini iki yl boyunca Londrada ald. Hocamzn Londrada eitim almasna vesile olan rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah evliye teekkür ediyorum. dedi.

Hasta Mehmet Öner de yaplan müdahale sayesinde hayata tutunduunu belirterek, Daha öncede kalp krizi geçirdim. Kalp damarlarm tkanmt. Rahatszlannca buraya getirildim. Allah doktorlarmzdan raz olsun. Salk durumum çok iyi. Kendimi iyi hissediyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git