Kalp enfeksiyonu!

"Bu enfeksiyon, tedavisi ve tanısı pek çok kanser hastalığından çok daha zor ve pek çok hastalıktan daha öldürücüdür. Maalesef görülme sıklığı ülkemizde giderek artmaktadır"

Haberler 29.12.2019 - 23:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Özlem Arcan Özlük, kalp enfeksiyonunun beslenme bozukluu bulunan hastalarda daha ar seyrettii ve ölümcül sonuçlara yol açabildii uyarsnda bulundu.

Özlük, kalp enfeksiyonu nedeniyle yatarak tedavi görürken hayatn kaybeden hastalar üzerinde Kardiyovasküler Akademi Derneinin desteiyle bilimsel çalma yaptklarn söyledi.

Pek çok durumun, endokardit olarak tanmlanan kalp enfeksiyonuna yatknlk meydana getirebildiini belirten Özlük, Özellikle böbrek yetersizlii hastalar, kalp kapaklarnda sorun olan, kapak deiimi uygulanan ve kalp pili taklan hastalarda bu enfeksiyon daha sk görülüyor. Toplumumuzun da giderek yalanmas ve beslenmesinin bozuk bir hale gelmesi nedeniyle hastalkla biraz daha sk karlamaktayz. dedi.

Özlük, hastaln tedavisinde beslenmenin çok önemli olduunu tespit ettiklerini dile getirdi.

Özlük, aratrmada, stanbul ve Bursa ölçeinde ulatklar sonuçlar hakknda u bilgileri verdi:

Bu enfeksiyon, tedavisi ve tans pek çok kanser hastalndan çok daha zor ve pek çok hastalktan daha öldürücüdür. Maalesef görülme skl ülkemizde giderek artmaktadr. Beslenmenin önemi burada da karmza çkyor çünkü hastann vücut direncini belirliyor. Bu hastalk nedeniyle hastalar 1,5 ay kadar hastanede yatyor fakat ne kadar uygun tedavi uygularsak uygulayalm, özellikle kilodan bamsz beslenme kriterleri bozuk olan hastalarmzn hastanede ölümlerinin daha fazla olduunu tespit ettik. Bu, çok basit ama çok vurucudur.

- Önemli olan, hastaneye gelmeden önceki beslenmesi

Doç. Dr. Özlem Arcan Özlük, aratrmann sonuçlarnn, dengeli beslenmenin önemini bir kez daha ortaya koyduunu vurgulad.

Kalp enfeksiyonu hastalarna uyarlarda bulunan Özlük, Maalesef ki hastalar bize geldii anda beslenmeleri bozuksa tedaviyi kaldramadklarn, beslenmesi bozuk olanlarn daha fazla tedavi problemleri ve komplikasyonlar yaadn, hatta öldüünü görüyoruz. Biz elbette bu hastalarmzn tedavi ve sonras desteini veriyoruz ancak burada aslnda önemli olan, buraya gelen hastann, gelmeden evvelki beslenmesi. ifadelerini kulland.

Özlük, özellikle böbrek hastalarnn, kapak ve kalp pili gibi cihaz tedavisi yaplm hastalarn dengeli ve doru beslenmeye dikkat etmelerini, gerekirse uzman destei almalarn önerdi.

Kapak hastalar, kalp pili taklan, böbrek yetersizlii ve diyaliz hastalarna, kendilerinde açklanamayan, srarc ve üç günü bulan atelerde mutlaka önce aile hekimlerine, daha sonra ilgili polikliniklere bavurmalarn da tavsiye eden Özlük, unlar kaydetti:

Kalp enfeksiyonlar oldukça artmakta. Bunu her zaman bir üpheyle anlayabiliyoruz. Herhangi bir müdahale yaplaca vakit, özellikle kanamal ilemlerde bu hastalarda gerekli önlemlerin alnmas uygun olacaktr. Bu hastalarn genel olarak yaam stillerinde tek yönlü bir beslenme deil, özellikle hasta bireyin de diyetlerini doru ekilde düzenlemeleri gerekmektedir. Bu onlarn mikropla karlamasn, karlamsa da tedavideki direncini belirliyor.

Ana Sayfaya Git