Kalp, evlat acısına dayanamıyor

Evlat acısı, ebeveynlerin kalbinde fiziksel zarara yol açıyor. Evlat acısı yaşayanlar, ölümü izleyen günlerde artan kalp krizi riski altında. Risk, yıllar boyunca sürebiliyor.

Haberler 29.11.2021 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, Danimarka ve sveçte yaplan ve sonuçlar PLOS Tp Dergisinde yeni yaynlanan aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi:

BRNC HAFTA RSK 3 KAT FAZLA

1973- 2016 yllar arasnda Danimarka ve sveçteki 6 milyon 711 bin 952 ebeveynin, doum ve tbbi kaytlar kullanlarak bilimsel bir çalma yapld. Bu kiilerden 126 bin 522si aratrmaya konu olan zaman zarf içinde en az bir çocuunu kaybetmiti. Bu aratrmada bebek ve çocuklarn kaybeden ebeveynlerin yannda ergenlik çandaki ve 29 yana kadar olan çocuklarn kaybeden ebeveynler de incelendi.

Aratrma sonunda, bir çocuk ölümünün, ebeveynlerde yüzde 21 orannda iskemik kalp hastal görülme ya da kalbe kan aknda azalma ile ilikili olduunu bulundu. Ölümden sonraki birinci haftada kalp krizi riski, çocuk kayb yaamam kiilerdeki kalp krizi riskinden üç kat fazla idi. Risk özellikle kayb izleyen ilk aylarda daha yüksek görülüyor.

TIBB VE MANEV DESTEK ALINMALI

Yas ayn zamanda depresyonu, endieyi ve dier psikiyatrik bozukluklar tetikleyerek, kalp hastal riskini artran alkol bamll, ilaç bamll, sigara ve kötü yaam tarz davranlarna da yol açabiliyor. Bir çocuun ölümü, potansiyel olarak uzun vadeli salk sonuçlar olan ar bir yaam olaydr. Bu acl günlerde, aileden, arkadalardan ve salk uzmanlarndan destek alnmal.

Ana Sayfaya Git