Kalp hastaları oruç tutmamalı...

Ramazan, hem ruhu hem bedeni terbiye ettiğimiz, nefsimize hakim olduğumuz bir dönem. Yeme alışkanlıklarımızın ve uyku düzenimizin değiştiği Ramazanda, doğru beslenmezsek kronik hastalıklarımız tekrarlayabilir. Özellikle şeker, tansiyon ve kalp ile ilgili hastalıklar tehlike oluşturabilir. Yapabileceklerimiz ve dikkat etmemiz gerekenler hakkında Dr. Koray Akay bilgilerini paylaştı.

Haberler 11.05.2019 - 02:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ftarda hzl, fazla yemek ve sonrasnda hareketsiz olmak, sahura kalkmamak, hzl yemek baz salk problemlerini birlikte getirir. Gün içerisinde iftara kadar olan süreyi salkl ekilde geçirmek için sahurda doru tercihler yapmak önemlidir. Oruç tutan eker hastalarnda ya da gizli ekeri olanlarda ise durum daha hassastr. Uzun süren açlk yaamalarndan ötürü metabolik dengeleri bozulabilir bu durum birden fazla organmza zarar verebilir. Diyabet hastalar, mutlaka doktor kontrolünde olmal ve tavsiyelerine uymaldr. Eer hasta ilaç kullanyorsa salk kontrolünden geçerek, karacier, kalp ve böbrekle ilgili testlerini yaptrarak oruç tutmaldr. Özellikle ramazann ilk günlerinde eker hastalar, gün içinde birkaç defa ve iftar sonrasnda, kan ekeri ölçmeli, fazla düme ya da yükselme varsa salk kurumuna gitmelidir.

Tansiyon hastalar da riskli grupta

Oruç tutmaya kararl tansiyon hastalar da tpk eker hastalar gibi mutlaka detayl muayene, kan basnc ölçümü, açlk kan ekeri ve kolesterol düzeylerini ölçtürmelidir. Tansiyon hastalar, iftarda mümkün olduunca az yemek yemeli, sahura kadar sk ancak azar azar besin tüketmeli, yemeklerini yava yemelidir. Su tüketimi hem diyabetli hem de tansiyon problemi olan hastalarda çok önemlidir, özellikle iftar sahur arasna yayarak tüketim yaplmaldr.

Kalbi olanlar mümkünse oruç tutmamal

Ciddi kalp hastalarnn oruç tutmamasn tavsiye ederiz, örnein bir yl içinde kalp krizi geçirmi ya da ameliyat olmu hastalarn oruç tutmas çok risklidir. Bunun nedeni ise, hasta kalp yetmezlii gibi bir sorun yayorsa, iftar ve sahurda yemek sonras metabolizma hzlanarak kalbi yorabilir. Hasta kalp ilac kullanyorsa, ilaç almna devam etmeli ve oruç tutmamaldr. Eer yüksek riskli grupta deilse, hasta muhakkak doktor kontrolünde oruç tutmaya balamaldr.

Ana Sayfaya Git