Kalp hastalarını kışın bekleyen tehlikeler ve korunma yolları

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, kış aylarında artan hastalıklar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Kış ayları gelmeden kalp hastalarının bu döneme kendilerini hazırlamalarının uygun olduğunu belirten Başer,‘’Soğuğa maruz kalan kalp hastalarında basit bir gribal enfeksiyon, akciğerleri etkisi altına alacak önemli bir sağlık sorununa dönüşebilir" dedi.

Haberler 26.11.2017 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Souk hava nabzda arta, kann phtlamaya eilimli oluuna, kan basncnda yükselmeye neden olabilmektedir diyen Baer, Souk hava kalp krizini, yüksek tansiyon ataklarn, kalp yetersizliine bal alevlenmelerle birlikte hastane yatlarn tetikler diye uyard. Baer souk hava ve kalp krizi ilikini ise öyle anlatt:

SOUK HAVALARDA AIR VE EGZERSZ KRZE DAVETYE çIKARIYOR

Özellikle yal, kalp ve hipertansiyon hastalar ile ar kilolu kiilerin souk havalarda ar i ve egzersizler yapmasnn, terliyken rüzgarda kalmasnn kalp krizine davetiye çkarr. çalmalar kalp krizi riskinin kn arttn ve dier mevsimlere göre yüzde 53 daha fazla olduunu göstermektedir.Yine yaz aylarna göre daha ölümcül seyrettiini de göstermektedir.Solunum yolu enfeksiyonlarna yol ajan baz mikrop türleri, k aylarnda daha fazla kalori içeren yal besinlerin tüketilmesi ve b kalorinin harcanamamas, günele temasn daha az olmasnn getirdii baz hormonal deiiklikler,D vitamin düüklüü ve kapal havalarn oluturduu stres ,souk nedeniyle damarlarda spazmn tetiklenmesi k aylarnda kalp krizi artnn temel nedenleridir.

YÜKSEK TANSYON

Souk havada vücut mevcut ssn korumak üzere cilde daha az kan gönderir ve bunu da tüm damarlarda özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme oluturarak yapar. Bu büzülme otomatik olarak tansiyonun yükselmesine neden olur.

KALP YETERSZL

Koroner kalp hastalarn da kalp krizi riskinin art yannda, kalp hastalarnda kn artan grip salgn da kalp hastalarnda ciddi problemlere yol açabildiini söyleyen Hastanesi Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Bengi Baer, alnmas gereken tedbirleri sralad: Enfeksiyonlar özellikle kalp yetersizlii olan hastalarda klinik seri arlatrp hastaln alevlenmesini tetikler.K aylarnn kalbinize yapt etkileri azaltmak için baz önlemler almak gerekir.Özellikle souk havada yaplacak aktiviteler srasnda, mümkün olduunca darda çok fazla kalmamak ve ar iler yapmamak gerekir. Bu aktivite souk,rüzgarl hava daha hafif bir yokuta veya karl bir yolda yürümek dahi olsa dikkat etmek gerekir. Souun etkisini en aza indirmek için birkaç kat halinde scak tutacak giysiler giyilmelidir.Is kaybnn büyük ksm ba bölgesinden olduu için bere veya apka, eldiven, atk kullanlmaldr.Rüzgarl havalarda rüzgar arkanza alarak yürümek daha dorudur.Özellikle kalp hastas olduunu bildiimiz kiilerin azn bir atk ile örtmesi faydal olacaktr.Kalbin üzerine binen yükü azaltmak için, sk sk dinlenme aralar verilmelidir.Eer spor amaçl yaplan bir aktivite ise sabah saatleri ve güneli günler tercih edilmelidir. Öncesin de ar yemek yemekten ve alkol almaktan kaçnlmaldr.Alkollü iken souk havada yürümek veya spor yapmak hem vücut ssn daha çok dümesine,hem de kalp yükünün çok artmasna sebep olacaktr.Hemen yemek sonras yaplan aktiviteler için de ayn ey geçerlidir. Ayrca sigara içmi olarak egzersiz yapmak da kalp krizi riskini çok arttrmaktadr.çünkü, sigara bir çok zararnn yannda, ayn zamanda koroner damar büzümesini arttrmakta ve kann phtlamasna sebep olmaktadr.Sigara içmeyin ve sigara içiyorsanz mutlaka brakn.

YEN EGZERSZE BALAMADAN DOKTORUNUZA DANIIN

Prof.Dr. Baer son olarak u uyary yapt ve Düzenli olarak egzersiz yapmyorsanz, orta ya ve üzerindeyseniz, souk havada yeni egzersize balayacaksanz, öncesinde mutlaka doktorunuza danmanz dorudur.Spor konusunda da dikkatli olmak,ar spor faaliyetlerinden uzak durmak doru olacaktr. Spor yapmak isteyenler kapal spor salonlarn tercih edebilirler.Kardiyovasküler hastalklar olanlarn grip ve zatürre alarn yaptrmalar riskilerin azaltlmasnda önemli katkda bulunacaktr.diye konutu.

Ana Sayfaya Git