Kalp hastaları dikkat!

Dünyada ve ülkemizde hızla yayılmaya devam eden koronavirüse karşı kronik hastalığı olanların daha dikkatli olması gerekiyor. Pandemi sürecinde kalp ve damar sorunları olan hastaların, virüs kapma endişesiyle tedavilerini ertelemesi ölümcül sonuçlara neden olabiliyor.

Haberler 23.02.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Faruk Cingöz, koronavirüsün kalp ve damar sistemine etkileri hakknda bilgi verdi.

VRÜSÜN LK KONAK NOKTASI AKCERLER

Mutasyona urayan Covid-19un yerletii ilk konak noktasnn akcierler olduu belirlenmitir. çünkü akcierlerde virüsün uyum salad reseptörlerin varl ve çokluu bilinmektedir. Hastalarn tamamna yaknnda akcierler etkilenmekte, zatürre ve zatülcenp bulgular olumaktadr. Virüs kaynakl hastalk nedeniyle ciddi akcier hasar oluan hastalarda solunum yetmezlii derinlemekte ve hasta entübe edilerek yardmc solunum cihazyla nefes alp vermesi salanmaktadr.

KORONAVRÜS KALBE DE YERLEEBLYOR

Gelinen süreçte akcierlerin hedef organ deil, konak organ olduu ortaya çkmtr. Virüsün yerletii ve vücutta tutunduu reseptörler sadece akcierde deil ayn zamanda kalpte, damarlarn iç duvarnda, ince barsaklarda, böbreklerde ve sinir hücrelerinde de bulunmaktadr. Virüs bu organlara yerleip hasara yol açarak sorunlara neden olmaktadr. Aslnda koronavirüsün hedef organ kalptir. Kalbe direkt yerleerek ölümcül etkisini gösterdii gibi, vücudu ar hrpalamas ve yormasyla oluan zehirli artklar, kalbi bask altna alarak fonksiyon zafiyetine neden olmaktadr. Virüs dorudan etki ettiinde kalp kasnda iltihaplanma (miyokardit) ortaya çkmaktadr.

VRÜS KALP YETMEZLNE NEDEN OLABLR

Virüsün etkisi nedeniyle kalp kas ierek vücut etkili tansiyon üretememektedir. Bunun sonucu olarak kalp yetmezlii gelimektedir. Hastaneye yatrlan hastalarn % 7-12sinde kalp yetmezlii tespit edilmitir. Kalp kaslarnda bu olaand ime hali ne yazk ki kalbin sinir andaki aksaklklarla birlikte kalp ritim bozukluklarna neden olmakta, sonuç olarak ani ölümler görülmektedir. Koronavirüs kalp ile birlikte damar sistemini de etkilemektedir. Damar duvarlarn kalnlatrp (vaskülit) iç damar yüzeyinin kayganln bozmakta (intimitis), damar içi phtlamay yani trombozu artrmaktadr. Ayn etkiyi kalbin damarlarnda da yaparak kalp krizi riskini tetiklemektedir. Covid-19 tans konularak hastaneye yatrlan 100 hastann 10unda kalp ve damar sistemi direkt olarak etkilenmekte ve bu gruptaki hastalarda ölüm oran yüksek olmaktadr.

COVD-19 GEçRENLERE KALP AMELYATI YAPILABLR

Kalp krizi geçiren ve sonrasnda koronavirüse yakalanan hastalarda, göüs arlarnn devam etmesi ve kalp ykm ürünlerinin artmas üzerine PCR testi negatife döndükten sonra açk kalp ameliyatlar yaplabilmektedir. Hastalar ameliyat sonras dönemde youn bakmda uzun süre kalmakta, etkin ve titiz tedavi sonrasnda salna kavumaktadr. Ancak, Açk kalp ameliyat oldum, eer Covid-19 olursam hemen hayatm kaybederim düüncesi doru bir yaklam deildir. Kalp hastalarnn, özellikle de açk kalp ameliyat olanlarn salkl insanlara göre koronavirüsün zararl etkilerinden daha fazla etkilenecei kesindir. Ancak bu hastalarn mevcut tedavileri titizlikle ve düzenli bir ekilde yapldnda bir nevi koruma altnda olduu da unutulmamaldr.

KALP SORUNU OLANLARA ÖNEML UYARILAR

Kalp problemleri yaayan kiiler maske, mesafe ve temizlik önlemlerine ekstra dikkat etmelidir.

Bu süreçte kalp ile ilgili ikayetler ihmal edildiinde daha büyük sorunlar yaanabilmektedir. Virüsün bulaabilecei endiesiyle salk kurulularna bavurmamak son derece yanltr. Hastanelerde hastalarn sal ve güvenlii için tüm güvenlik önlemlerinin alnd unutulmamaldr.

Hastalarn uzman hekimler tarafndan verilen ilaçlarn düzenli olarak kullanmas gerekir. Pandemi sürecinde baz ilaçlarn zararl olduu gibi yanl bilgilere hastalar inanmamal, kullandklar ilaçlarla ilgili bilgileri, takiplerini yapan uzman hekimlerden almaldr.

Kalp yetersizlii olan hastalar, grip ve zatüre (pnömoni) alarn olmaldr.

Covid- 19 as konusunda kalp hastalar doktorlar ile konumal ve uygunsa mutlaka a programna dahil olmaldr.

Ana Sayfaya Git