Kalp hastaları için 12 pandemi önerisi

Koronavirüs, geçmişte görülen tifüs, çiçek, veba ve İspanyol gribi gibi salgınlardan sonra tüm dünyayı etkisi altına alan ve henüz kesin tedavisi bulunamayan bir pandemi olarak tanımlanıyor. Covid-19 virüsü de tüm diğer virüsler gibi her geçen gün mutasyona uğruyor. Hızla yayılan ve hastalığın şiddetini artıran mutasyonlu virüs kalp hastalarını da tehdit ediyor. Bu dönemde gerekli yaşam tarzı değişikliklerinin yapılması ve düzenli kontrollerin aksatılmaması kalp sağlığı açısından önem taşıyor.

Haberler 23.04.2021 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Harun Arbatl, Covid-19 pandemi sürecinde kalp ve damar hastalarnn salklarn korumas için dikkat etmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Covid-19a kar kendinizi koruyun: Hasta ya da salkl tüm kiilerin öncelikle virüsün bulamasn önlemesi gerekir. Solunum yoluyla damlack infeksiyonu eklinde bulaan Covid-19 yüzeylerde uzun bir süre canl olarak kalabilir. Bu nedenle maske, mesafe ve hijyen kurallarna uyarak virüse maruz kalma olasln en aza indirmek önemlidir.

Acil olmayan kalp ameliyatlar doktor kontrolünde ertelenebilir:

Pandemi döneminde kalp cerrahi operasyonlar acil durumlar dnda yaplmamaktadr. Hastanelerdeki kaynaklarn önemli bir bölümünün Covid-19 hastalarna yönlendirilebilmesi ve acil olmayan ameliyat gereken hastalarn olas bir infeksiyona maruz kalmamas için birçok gelimi ülkede olduu gibi bizde de bu yol seçilmitir.

Acil cerrahi gereken hastalar izole ve ayr serviste tedavi oluyor:

Acil cerrahi gerektiren kalp damar hastalar izole koullarda ayr servis, ayr youn bakm ve ameliyathanelerde tedaviye alnarak daha az invaziv, hibrid yöntemlerle tedavi edilmektedir. Örnein küçük kesi ile koroner bypass operasyonu + koroner stent ilemleri, aort diseksiyonu gibi acil cerrahi gerektiren durumlarda, cerrahi + stent-greft yerletirilmesi gibi giriimin daha küçük boyutlarda yaplmasn salayan hibrid yöntemler hastalarn youn bakmda ve hastanede kal sürelerini ksa tutmak için daha sk bavurulan yöntemler olmutur.

Acil ameliyat gerektirmeyen hastalar görüntülü telefon ile takip ediliyor:

Acil ameliyat gerekmeyen kalp hastalarnda haftalk ya da 15 günlük aralklarla görüntülü telefon görümeleri gibi olanaklar kullanlarak takipleri yaplmakta ve tedaviler düzenlenmektedir. Bu süreçte ameliyat zamanlamas daha ileri bir tarihe göre planlanabilmektedir.

Covid asn mutlaka yaptrn:

nternet ya da sosyal medyadaki yanl bilgiler ve yönlendirmeler baz hastalarn a konusunda tereddüt yaamasna yol açm durumdadr. Ancak tarihteki tüm salgnlar ya sürü bakl ya da alama ile sonlanabilmitir. spanyol gribi bunun en yakn örneidir. Bu süreçte Covid- 19 alarnn etkinlii kantlanmtr.

Günlük kalori almlarnz kontrol edin:

Pandemi süresince sokaa çkma kstlamalar hem günlük kalori almn artrmakta hem de alnan kalorilerin tüketimini azaltmaktadr. Bu dönemde doru beslenme planlamas yaplmas gerekmektedir.

Ev ortamnda egzersiz yapn:

Günlük alnan kalorilerin tüketilmesi ve tüm kas damar sistemlerinin hareket edebilmesi için ev ortamnda egzersiz yaplmaldr. Televizyon karsnda bile oturarak yaplabilecek egzersizler kiiyi kalp damar hastalndan korur hem de kilo almnn önüne geçer.

laçlarnz düzenli kullann:

Tüm rahatszlklarda olduu gibi kalp damar hastalklarnda da ilaçlarnn devamll çok önemlidir. Bunlarn aksatlmamas için bir liste oluturmak önemlidir ve ilaçlar tükenmeden önce mutlaka tedarik edilmelidir.

Günlük tansiyon ve nabz kontrolü yapn:

Günlük tansiyon ve nabz takipleri hastay izleyen hekime yardmc olmas bakmndan çok önemlidir. Bu sonuçlar bir liste eklinde hekimle paylalabilir.

çarpnt ve nefes darl yayorsanz hastaneye gidin:

Kii çarpnt, göüs ars, nefes darl gibi alk olmadnz bir belirti hissederse vakit kaybetmeden ya en yakn hastaneyi gitmeli ya da bunun için ambulans çarmaldr.

Covid-19a yakalandnz düünüyorsanz test yaptrn:

Kii korona virüse maruz kalp hastalanm olabileceinizi düünüyorsa mutlaka bir hastaneye bavurup gerekli incelemelerin yaplmasn salamaldr.

Covide yakalanmsanz hekim kontrolünde tedavinizi yaptrn:

Covid-19 tans kesinlemi ve ev ortamnda tutulan kiiler hekiminin verdii ilaçlar mutlaka kullanmaldr. Antiviral ilaçlar virüs ile mücadeleyi kolaylatracaktr. Kan sulandrc ilaçlar ise virüsün oluturabilecei kanda ar phtlama eilimini önleyecektir. Akcier tutulumu en tehlikeli durumlardan birisidir. Parmak ucundan kann oksijenlenme düzeyini ölçebilen cihazlar takip srasnda yararldr. Bu esnada kii eer solunum sknts hissederse mutlaka gerekli birimlerden yardm istemelidir.

Ana Sayfaya Git