Kalp hastalarına ramazan sonrası için öneriler

Doç. Dr. Ahmet Avcı, oruç tutan ve yeme-içme ile uyku düzenlerinde birtakım değişiklikler meydana gelen kalp ve damar hastalarının, ramazan sonrası kalorisi yüksek ve tuzlu gıdalar tüketmelerinin kalp sağlığı açısından ciddi problemlere neden olabildiği uyarısında bulundu.

Haberler 21.05.2020 - 23:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Ahmet Avc, kalp hastalnn sk karlalan önemli bir hastalk grubu olduunu belirterek beslenmenin de hastaln geliimini olumsuz etkileyen unsurlardan olduunu söyledi. Ramazanda özellikle kalp-damar, eker ve tansiyon hastalarnn büyük ksmnn oruç tutmak için ellerinden geleni yapmaya çaltn aktaran Avc, oruç tutan hastalarn ramazan boyunca yeme, içme ve uyku düzenlerinde birtakm deiiklikler meydana geldiini anlatt.

Avc, ramazann sonlarna gelindiine iaret ederek Ramazandan sonra hastalarmzn çok daha dikkatli olmas gerekiyor. Tekrar eski yemek düzenine dönüldüünde özellikle de kalorisi yüksek ve tuzlu gdalar tüketildiinde hem tansiyon yükseklikleri hem de eker ayarnn bozulmas gibi çok ciddi problemler meydana gelebiliyor. Bunlarn hepsi kalp hastalyla balantl. Dolaysyla tansiyonu ve eker deerleri yükselen hastalklarmzda da kalp-damar hastalklarnda iddetlenme, alevlenme meydana geliyor. diye konutu.

LAç DÜZENNN TEKRAR AYARLANMASI GEREKEBLR

Hastalarn ilaç düzenlerini tekrar ayarlamalar gerekebileceine dikkati çeken Avc, Ramazan ay boyunca 16-17 saat süren oruç dönemi oluyor. Dolaysyla biz ilaçlarmz ayarlarken hastalarmz buna göre ayarladk. Ramazan aynn bitmesiyle tekrar eski düzenimize geri dönüyoruz. Hastalarmzn ilaç kullanm eklinde ya da dozlarnda da deiiklik yapmak gerekebilir. O nedenle eski duruma döndüümüzde en ufak bir sknt, problem yaadklarnda doktorlaryla temasa geçmelerini öneriyoruz. ifadeleri kulland.

Avc, havalarn snmasyla su tüketimine dikkat edilmesi gerektiini vurgulayarak kalp-damar hastalarna bol sv tüketimi tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git