Kalp hastalığına bağlı ölüm riskini 2-4 kat artıyor

Ciddi bir sağlık sorunu olmasının yanında, diyabetin varlığı kalp hastalığı gibi birçok kronik hastalık için tek başına bile risk oluşturuyor.

Haberler 10.02.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Güliz Erdem, diyabetli erikinlerde, diyabet olmayanlara göre kalp hastalndan yaam kayb riskinin 2 ila 4 kat yükseldiine dikkat çekiyor.

Diyabet, hayat kalitesini ve süresini tehdit eden sonuçlar ile birlikte global bir salk sorunu olarak kabul ediliyor. Ne yazk ki, modern yaam ve teknolojideki ilerlemelerin de etken olduu hareket eksiklii ve beslenme bozukluklarnn da tetikledii kilo art, her yata yeni diyabet vakalarnn daha sk görülmesine yol açyor. Ayrca ülkemizde yaam süresinin uzamas da erikin nüfustaki diyabet artnn bir sebebi olarak gösteriyor. Diyabetin, yaratt salk sorunlarnn yannda dier kronik hastalklar için de risk oluturduunu belirten Erdem, bunlarn banda da kalp hastalklarnn geldiini söylüyor.

Diyabetik erikinlerde, diyabetik olmayanlara göre kalp hastalndan yaam kayplar 2 ila 4 kat artyor. Ancak iyi haber, diyabetin kontrol altna alnmas ile kalp hastal riskini azaltmak mümkün. Bu nedenle iyi bir kan ekeri kontrolünün kalp hastalndan korunmada çok önemli olduunu belirten Doç. Dr. Güliz Erdem, riski düürecek önerileri anlatt.

Diyabetle yaam süresi arttkça risk de artyor

Diyabet varlnda yüksek kan ekeri kan damarlarna zarar veriyor; bu nedenle kan basnc, kolesterol yükseklii, sigara içimi gibi kalp damar hastalklarnn önemli risk faktörlerinden birini oluturuyor. Ayrca, dier faktörlerle birlikte yaanyorsa, kalp hastal geliim riski de katlanyor.

Riski düürmek için neler yaplmal?

Doç. Dr. Güliz Erdem, diyabetin hem kalp hastalnn daha erken yata görülmesi, hem de daha iddetli seyretme riskini de beraberinde getirdiine dikkat çekiyor. Üstelik diyabetle yaam süresi uzadkça hastalkla karlama riski yükseliyor.

Kan ekerini kontrol edin

Diyabetin ksa ve uzun dönem komplikasyonlarnn önüne geçebilmek için, kan ekerinin kontrol altnda olmas son derece önem tayor. Bu nedenle 3 ay içindeki ortalama kan glikoz seviyesini gösteren HbA1c deerinin %6.0dan düük olmas gerekiyor. Ve kan ekeri kontrol altnda tutulamad sürece HbA1c deeri de yükseliyor.

Hipertansiyonu hedef deerlerde tutun

Hipertansiyon, kalp hastal için çok önemli bir risk faktörü. Bu nedenle hipertansiyonu olan hastalarda hedef kan basnc deerinin 140/90 mmhg olmas gerektii belirtiliyor. Ancak, diyabetle birlikte olduunda ortaya çkan yüksek kardiyovasküler risk nedeni ile kan basncnn130/80 mmhg ve altnda olmasnn yarar salayacana dikkat çekiliyor.

Kolesterol düzeylerinizi düzenli takip edin

Kötü huylu kolesterol denilen LDL yüksekliinde, kalp damarlarnn daralma riski artyor. yi huylu kolesterol HDL ise zararl kolesterolün kandan uzaklatrlmas ve böylece kalp krizi riskinin azalmasn salanyor. Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Güliz Erdem, diyabetli hastalarda ulalmas gereken LDL seviyelerinin, diyabeti bulunmayanlara göre daha düük olmas, kalp hastalklar riskinin azaltlmasnda önem tadn söylüyor. Tip 2 diyabeti olan bireylerde baka bir risk faktörü veya organ hasar yoksa, LDL deerinin 100 mg/dlnin altna düürülmesi gerekiyor. Bununla birlikte, kalp damar hastal, böbrek hastal bulunan, 40 yan üzerinde olan ve kalp hastalklarna ilikin dier risk faktörleri bulunanlarda, LDL deerinin 70 mg /dlnin altna düürülmesi önem tayor. Doç. Dr. Güliz Erdem, diyabetli kiilerin kalp salnn korunmas için kolesterol seviyelerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri ve doktorlar ihtiyaç duyarsa da ilaç kullanmaya balamalar gerektiini söylüyor.

Sigaradan uzak durun

Bilindii üzere sigara kalp hastal olsun olmasn, kalp hastalklarn artran en önemli risk faktörlerinden biri. Nikotin kalbe ulaan oksijen miktarn azaltyor. Bununla birlikte kan basncn yükseltiyor, kalp hzn, damar sertliini ve kalp krizine yol açan pht oluumunu artryor. Dolaysyla diyabetlilerin de kesinlikle sigaray brakmas gerekiyor. Diyabetik kiilerde, sigara kullanmnn kalp damar hastaln arttrd, içilen sigara miktarnn ise ölüm ve kalp hastal riskinde artla ilikili olduu biliniyor.

Kilonuzu ideal seviyede tutun

nsülin direnci ile balantl olduu bilinen fazla kilo ve obezite kalp damar hastalklar riskinin artmasndaki en önemli nedenlerden birini oluturuyor. Dolaysyla kilo verdikçe, insülin seviyesi ve beraberinde insülin direnci de azalyor. Ayn zamanda kalp hastalklar için yüksek kan basnc ve kolesterol gibi dier risk faktörlerinde de düzelme görülüyor.

Fiziksel aktiviteyi günlük rutininiz haline getirin

Hareketli bir yaam sürmenin yannda egzersizin günlük yaamn parças haline gelmesi gerektiinin altn çizen Doç. Dr. Güliz Erdem, Bu sayede, kilo vermek, insülin direncinin azalmasn salamak, kan basncnn kontrol etmek ve stresi azaltmak gibi birçok risk faktörünün düzelmesine önemli katk salanabiliyor. Dolaysyla özellikle diyabetli kiiler için fiziksel aktivite günlük rutinin bir parças olmal diyor.

Ana Sayfaya Git