Kalp hastalığının risklerini ortadan kaldırmak mümkün

ERKEKLERDE 40, kadınlarda ise 50 yaş sonrasında özellikle ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü bulunanların kalp ve damar hastalıkları açısından risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Oto, genetik haricindeki risk faktörlerinin yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Haberler 12.04.2019 - 14:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ali Oto, erkeklerde 40, kadnlarda ise 50 ya sonrasnda özellikle ailesinde kalp rahatszl öyküsü bulunanlarn kalp ve damar hastalklar açsndan risk altnda olduunu belirtti. Bunlarn deitirilemez ve önlenemez risk faktörleri olduunu, obezite, kan basnc yükseklii, sigara, eker hastal, hareketsiz yaam, kan yalarnn yükseklii gibi dier risk faktörlerinin de pek çounun önlenebileceini ya da yaam tarz deiiklikleri ile kontrol altna alnabileceini ifade etti.

Kalp hastalklarna dair temelin çocukluk çalarnda atldn belirten Prof. Dr. Ali Oto , Kalp hastalklar, öretilen doru davran biçimleri ve alanan salkl yaama prensipleri ile önlenebiliyor ya da azaltlabiliyor. çocukluk alkanlklar genellikle kalcdr ve tüm hayat etkiler dedi.

HER ÖÜNDE BR DLM EKMEK

Ar yal yiyeceklerden, kzartmalardan, kat yalar ve ekerden uzak durmak gerektiine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Oto , Doymu ya gereksinimi (kat yalar) genelde dier besinlerden salanmal. Ekstra kat ya kullanlmamal. Özellikle ar doymu olan margarin gibi yalardan uzak durulmal. ekerli besinler hem ar kalori deerlerine sahip hem de insülin direncini artrarak imanlamaya neden olup kan yalarnn kontrolünü güçletiriyor. Ekmein bir dilimi 70-100 kaloridir ve ülkemizde ekmek tüketim oran oldukça yüksek. Her öünde ince bir dilim ekmek yemek yeterli diye konutu.

AZ AMA SIK YYN

Günlük beslenme düzeninde öün atlanmamas çok önemli diyen Prof. Dr. Ali Oto, çünkü vücut öün atlandnda daha sonra da aç kalabileceini düünerek alnan besinlerden depolama yoluna gidecektir. Az az sk sk yemek dengeli beslenmek için önemlidir ifadelerini kulland.

SALIK KONTROLLER ÖNEM TAIYOR

Kalp hastal riskini bilmek ve olas ciddi rahatszlklara kar önlem almak için düzenli salk kontrollerinin yaptrlmasnn çok önemli olduunu söyleyen Prof. Dr. Ali Oto, konumasna öyle devam etti:

Erkekler 40, kadnlar 50 yandan sonra ylda en az bir kez doktora giderek gerekli tetkikleri yaptrmalar gerekiyor. Sadece ilaçlarla kontrol altna alnabilen tansiyon için uzman gözetiminde ilaç kullanlmal. Diyet ve egzersiz de kan ekeri kontrolü için en az ilaçlar kadar önem tayor. Kan yalarn düürmenin ve kontrol altnda tutmann ilk adm, salkl beslenme ve hareketli yaamdr. Ancak gerekli olduunda doktor kontrolünde kan yalarn düürücü ilaç kullanlabiliyor.

HER GÜN 40 DAKKA EGZERSZ YAPIN

Aktif bir yaamla kalp sal arasnda dorudan bir iliki bulunduunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ali Oto, Günde 40 dakikann altnda hareket, kalp rahatszlna davetiye çkaryor. Düzenli ve sürekli fiziksel aktivite hem kiinin kendisini iyi hissetmesini salyor, kilo kontrolünü kolaylatryor, hem de kan ekerinin düzenlenmesine katkda bulunuyor diye konutu.

Sigarann kalp hastalklar demek olduunu hatrlatan Prof. Dr. Oto, sigarann ayn zamanda damar sertlii hastalnn gelimesi ve ilerlemesine neden olduunu, dier yandan kalp krizini tetiklediini vurgulad. Ar alkol tüketiminin de hem ar kalori kayna olarak kilo kontrolünü engellediini hem de kan yalarn bozduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git