Kalp hastası spor riskli mi

Uzmanlar kalp hastalarının spora başlamadan önce mutlaka hekim görüşü almaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Haberler 07.11.2019 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Mehmet Emre Özpelit, Kalp hastasnn kardiyoloji uzman ile görütükten sonra kendisine uygun olan egzersizin seçilmesi önemlidir. Kalp hastalnn türüne göre önerilen egzersiz tipi ve süresi farkllk gösterebilir dedi. Düzenli spor yapmann kalp hastalar için faydal olduunu belirten Özpelit, Kalp hastalarnn düzenli egzersiz yapmas yüksek tansiyonlarnn ve kolesterollerinin dümesine, kalp kaslarnn güçlenmesine, kilo kontrolünün salanmasna, uyku kalitelerinin artmasna ve stres düzeylerinin azalmasna katk salar diye konutu.

Hangi hasta grubu için riskli?

Az sayda baz kalp hastalar için sporun tehlikeli olabileceini kaydeden Özpelit, u bilgileri verdi: Bunlar ciddi ritm bozukluu, ciddi kalp kapak darl, alevli dönemde kalp yetersizlii ve ciddi akcier tansiyonu olan hastalardr. Kalp krizi geçiren, by-pass ya da stent uygulanan hastalar için de erken dönemde spor sakncal olabilir. Bu hastalar spora balama zamann mutlaka doktorlar ile görümelidirler. Ancak birçou 2-3 hafta içinde yürüyülere balayabilirler. By-pass ameliyat sonrasnda ise 6nc haftadan sonra egzersize balamak güvenli kabul edilir.

Bu sorular çok önemli

Kalp hastalar spora balamadan hekimlerine bir takm sorular sormalar gerektiini söyleyen Özpelit, Günde ne kadar egzersiz yapmalym? Haftada ne sklkta egzersiz yapmalym? Hangi egzersizi daha çok yapp hangisinden kaçnmalym? Egzersiz srasnda ne gibi yaknmalarm olursa endie etmeliyim? Egzersiz srasnda nabz ve tansiyonumu takip etmeli miyim? Kalp hastalar bu sorularn cevaplarn doktorlarndan örenmeleri önem arz etmektedir dedi.

En kolay ve ulalr olan düzenli yürüyü

Kalp hastalar için en uygun spor türünün aerobik egzersiz olduunu belirten Doç. Dr. Özpelit, öyle konutu: Bu egzersiz deiik ekillerde yaplabilmekle birlikte en kolay ve ulalr olan düzenli yürüyütür. Bisiklet, yüzme, ip atlama ve hafif tempolu kou da öncelikle seçilebilecek sporlardandr. Genel durumu ve kas gücü iyi olan hastalar için önerilen egzersiz süresi haftada 150 dakikadr. Bunu hastalarmza haftann 5 günü, günde 30 dakika olarak öneriyoruz. Ancak kalp hastalar spora yeni balayacaklarsa günde 5-10 dakika ile balayp yava yava arttrabilirler. Kardiyolog onay alnmak koulu ile genel durumu iyi olan baz hastalar haftada 75 dakika olarak youn içerikli egzersiz yapabilirler. Direnç egzersizleri de uygun hastalarda el arl eklinde düük arlklar seçilerek ve tekrar saylar fazla tutularak uygulanabilir. Kalp hastalarnn çok souk, scak ve nemli havalarda spor yapmalar uygun deildir. Ar sv kayb scak havalarda kalbin yükünü artrr ve çabuk yorulma, nefes darl, çarpnt, baylma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle yaz aylarnda bol sv almak çok önemlidir. Yine çok souk havalarda göüs bölgesine alnan rüzgr kalp spazm ve krizini tetikleyebilir. Ancak istatistikler göstermitir ki kalp hastalarnda spor yaparken kalp krizi geçirme ihtimali çok düüktür. Hastalarmz hekim önerisi ile uygun sporlar güvenle yapabilirler. Spor srasnda göüs ars, ar çarpnt, göz kararmas, baylr gibi olma, ar nefes darl gibi yaknmalar balarsa egzersiz hemen durdurulmal ve erken dönemde doktora bilgi verilmelidir.

Ana Sayfaya Git