Kalp için su tüketimini artırmalı

Kardiyolog Hakan Erikçi, aşırı sıcaklarda terle birlikte vücuttan çeşitli minerallerin atılmasını kalp hastaları açısından değerlendirdi. Kalp hastalıklarında kullanılan idrar söktürücü ilaçların da vücuttan su atılmasını sağladığını belirten Uzm. Dr. Erikçi, “Bu da sıcak havalarda riski artırıyor. Kalp hastaları kesinlikle ilaç kullanımını aksatmamalı; ancak vücudun sıvı dengesini korumak için daha fazla su tüketmeli” dedi.

Haberler 07.09.2020 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Scak havann kalbi riske atabileceine dikkat çeken Kent Bayrakl Tp Merkezi Kardiyoloji Uzman Dr. Hakan Erikçi, önemli uyarlarda bulundu. Erikçi, yaz scaklarnn herkesi rahatsz edebileceini; ancak bata kalp olmak üzere tansiyon hastalarnn, ar kilolularn salk sorunlarn artrabileceini söyledi.

Uzm. Dr. Erikçi unlar söyledi:

Scak havada, kalbimiz olmas gerektiinden fazla atarak vücudumuzun serin kalmasna yardmc olur; ama kalp hastal olanlar bu duruma kolayca adapte olamazlar. Scak vurgununa maruz kalabilirler. Terleme, aslnda vücudun ar scaklk durumuna kar bir doal cevabd ancak terleme ile yalnzca su deil, vücut için gerekli mineraller de atldndan, kalbe ek bir stres oluturur. Kalp hastalklarnda kullandmz diüretik (idrar söktürücü) gibi baz ilaçlar vücuttan su atlmasn salamakta ve bu da scak havalarda riski artrmaktadr. ACE inhibitörleri ve kalsiyum kanal blokerleri gibi kalp ilaçlar vücudun ar scaa kar tepkisinin deimesine sebep olur. Bu tür durumlarda, kalp hastalar ilaçlarn almaya devam etmekle birlikte sv dengesini korumak için daha fazla su içmelidirler.

Öte yandan Uzm. Dr. Erikçi, kalp hastalarna uyarlarn öyle sralad:

Doktorunuza danmadan tedavi programnz deitirmeyin, ilaçlarnz kesmeyin, doza müdahale etmeyin. Günein en dik geldii saatlerde darda bulunmamaya gayret edin. Bu cilt kanserinden korunmada da önemlidir. Eer gününüz darda, güne altnda geçiyorsa su tüketimini mutlaka artrn. Scak havalarda ar aktivitelerden kaçnn, spor programnz da doktorunuzun önerileri dorultusunda gerçekletirin. Darda ya da klima olmayan yerlerde, nemli havalarda bol su tüketiniz. Bu günde minimum 250 ml. bardaktan 8 adet demektir. Susuzluk hissetmeseniz de içiniz. Doutan kalp hastalklar olan bebek ve çocuklar ar scaktan koruyunuz ve bol sv almalarn salaynz. Alkol ve kafeinli içecek tüketimini azaltn.

Ana Sayfaya Git