Kalp kasındaki kalınlaşma alkol ile inceltilen kadın sağlığına kavuştu

Diyarbakır'da, yaşayan Sıdıka Dayan (77), kalp kasındaki kalınlaşmaya bağlı olarak yaşadığı rahatsızlık nedeni ile Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi'ne başvurdu.

Haberler 04.10.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tekerlekli sandeyle ile hastaneye getirelen Dayann, çarpnt, nefes darl ve gögüs ars ikayetinin olduu tespit edilerek tedavi altna alnd.

Hastanede görevli Doç. Dr. Hakk imek, Dayan açk kalp ameliyat yapmasna gerek kalmadan, kalnlaan kalp kasn alkol ile incelten, septal ablasyon yöntemiyle salna kavuturdu. Hastaneye 3 gün önce tekerlekli sandalye ile gelen ve kiisel ihtiyacn bile karlayamad belirtilen Dayan yaplan tedavinin ardndan yürüyerek hastaneden taburcu olaca belirtildi.

Diyarbakrda yaayan Sdka Dayan, kalp rahatszl nedeniyle Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesine bavurdu. Tekerlekli sandeyle ile hastane getirilen Dayann yaplan muayenesinde, çarpnt, nefen darl ve gögüs ars ikayeti olduu tespit edildi. Kalp Hastanesinde görevli Doç. Dr. Hakk imek, Dayana açk kalp ameliyat yapmasna gerek kalmadan, septal ablasyon yöntemiyle salna kavuturdu.

Doç. Dr. Hakk imek, kalp kasndaki kalnlama hastalna daha önce cerrahi yöntemlerin uygulandn dile getirerek, Hastamz yalyd. Yalllk, tek bana büyük bir risk faktörüdür bizim kardiyatrik giriimleri için. Hasta, 77 yanda. Hipertrofik kardiyomiyopati dediimiz hastal mevcut. Bu hastala eskiden cerrahi yöntemle müdahale edilirdi. Son zamanlarda septal ablasyon dediimiz, kapal yöntemle müdahale etme imkan olutu ve gittikçe de yaygnlaarak, cerrahiye alternatif olmaya balad. Bu hastalkta kalp kas oldukça kalnlamakta ve kalbin vücuda kan pomlamasna engel olmakta ve kalbin önünde bir yük olmaktadr. Bu da nefes dal, göüs ars gibi ikayetlere yol açmaktadr. Hastamz çarpnt ikayeti üzerine bize gelmiti. 3 gün önce kendisine yaptmz müdahalenin ardndan bugün taburcu edeceiz dedi.

BÖLGEDEK HASTALARIN BATI LLERNE GTMESNE GEREK KALMADI

Doç. Dr. imek, kalp kasndaki kalnlama hastal yaayanlarn daha önce stahbul ve Ankaraya gittiklerini, bu durumunda hastaya ciddi bir maliyete neden olduunu da ifade ederek, Bu hastla kapal yöntem dediimiz septal ablasyon yöntemi belli bal merkezlerde yaplabilmekte. çok nadir olarak görülen bir hastalk olduu için, müdahalesi de nadir merkezlerde yaplyor. Hastanemizde 15 ayda yaptmz ikinci müdahale oldu. Oldukça baarl geçti. lk hastamz da takip ediyoruz. En son müdahale ettiimiz hastamzn, ikayeti olan çarpnt, nefes darl ikayetleri büyük ölçüde geriledi. Geldiinde, kendi ihtiyaçlarn tek bana gideremeyen hastamz, u an günlük rutin ihtiyaçlarn kendi bana giderebilir. Biz hastay tekerlekli sandalye ile kabul ettik, yürüyerek taburcu edeceiz. Tabii 77 yanda olan hastamza elik eden hastalklar nedeniyle, genç bir hastada forksiyonel kapasitesinin ulamasn beklemiyoruz. Bizim için bu hastann kalpteki çk noktas deeri 20-30a dümesi yeterli. Tedavi ettiimiz en son hastamz da muhtemelen Ankara ve stanbula gidecekti. Beraberinde 2 kii de gidecekti. çünkü, hasta yürüyemiyecek bir vaziyetteydi. 3 kiinin gitmesi hasta ve hasta yaknlarna ciddi bir masraf oluturacaktdiye konutu.

ALKOL LE KALP KASI NCELTLD

Septal ablasyon yönteminde, kateter ile kalbe girilip daralma yapan kalp kas bölgesini besleyen damarn tespit edilerek balonla tkandn, çok kontrollü bir ekilde alkol verilerek o bölgedeki kas kitlesinin inceltilmesiyle kalbin çk yolundaki darln azaltldn aktaran imek, Dayann da bu yöntemle tedavisinin salandn kaydetti.

Ana Sayfaya Git