Kalp kasındaki kalınlaşmaya ameliyatsız çözüm

Diyarbakır'da kalp kasında kalınlaşma olduğu tespit edilen Murat Güneş, açık ameliyata gerek kalmadan uygulanan "septal ablasyon" yöntemiyle sağlığına kavuştu.

Haberler 07.03.2018 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günee (33) yaklak 4 yl önce nefes darl, yorgunluk, çarpnt ikayetiyle gittii bir hastanede, doutan kalp kas kalnlamas anlamna gelen hipertrofik kardiyomiyopati tehisi konuldu.

O günden bu yana bavurduu hastanelerde açk kalp ameliyat önerilen Güne, son olarak Dicle Üniversitesi (DÜ) Kalp Hastanesine müracaat etti.

Doç. Dr. Hakk imek tarafndan tetkikleri yaplan Günee açk ameliyata gerek olmad, septal ablasyon yöntemi ile tedavisinin mümkün olduu söylendi.

KALP KASINDAK KALINLAMA

imek tarafndan gerçekletirilen yöntemle kasktaki atar damardan girilerek kalbi besleyen damarlara ulald, böylece kalnlaan ve kalbin rahat boalmasna engel olan, adaleyi besleyen damara alkol verilerek sorun giderildi. Salna kavuan Güne, yöntemin uygulanmasndan 2 gün sonra taburcu edildi.

Doç. Dr. imek, kalp kasnda kalnlamann yaklak 10 binde 2 ile 500de 1 görülen genetik bir hastalk olduunu söyledi.

Hastaln, kalp duvarlarndaki kalnlamann, kann vücuda pompalanmasn engellemesiyle nefes darl, yorgunluk, çarpnt ve ritm bozukluu ile belirti verdiini ifade eden imek, sorunun ilaç, cerrahi müdahale ya da son günlerde öne çkan septal ablasyon denilen yöntemle tedavi edilebildiini belirtti.

imek, Günee ilk etapta ilaç tedavisine baladklarn ancak ikayetlerde azalmaya olmaynca müdahale karar aldklarn aktararak, Birkaç merkezde cerrahi önerilmi. Cerrahi ilk basamakta düünülmesi gereken bir yöntem olmakla birlikte ciddi anlamda komplikasyon riski de olan bir tedavi yöntemi. dedi.

AMELYATSIZ çÖZÜM SALADI

Septal ablasyon yönteminde, kateter ile kalbe girilip daralma yapan kalp kas bölgesini besleyen damarn tespit edilerek balonla tkandn, çok kontrollü bir ekilde alkol verilerek o bölgedeki kas kitlesinin inceltilmesiyle kalbin çk yolundaki darln azaltldn aktaran imek, Günein de bu yöntemle tedavisinin salandn kaydetti.

imek, yöntemi baarl bir ekilde uyguladklarn anlatarak, hastann ikayetlerinde ciddi bir gerileme olduunu ve özellikle çarpnt sorununun tamamen geçtiini belirtti.

Yaptmz müdahale ile hastay, uyutmadan, herhangi bir cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmakszn iki gün sonra ifa ile evine taburcu ettik. diyen imek, herhangi bir anestezi veya youn bakm takibinin gerekmediini vurgulad.

imek, bu sayede cerrahi yönteme göre bu tedavinin ne kadar konforlu olduunun da ispatlandn aktararak, Hastanemizde kardiyoloji açsndan her hastaln tedavisi mümkün. Tbbi cihaz ve donanm açsndan hiçbir eksiklik yok. Kardiyoloji alannda tüm hastalklarn tedavisi baarl bir ekilde yaplmaktadr. diye konutu.

Güne de, uygulanan tedavi ile ikayetlerinden kurtulduunu belirtti.

Açk kalp ameliyat olmas halinde 2-3 ay hastanede kalmak zorunda olacan dile getiren Güne, imden olacaktm. Bu uygulama beni açk kalp ameliyatndan kurtard. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git