Kalp krizi riski artıyor!

Prof. Dr. Hamza Duygu, kahvaltı yapmayan yada kahvaltı öğününü geçiştiren kişilerin kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin artığını ve bu hastalıklara bağlantılı olarak ölümlerin sık yaşandığına dair bilgi verdi.

Haberler 27.05.2019 - 02:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz haftalarda Amerikada bulunan çok saygn bir tp dergisinin yapt çalmaya da deinen Prof. Dr. Hamza Duygu, derginin yaklak yedi bin kiiden oluan bir çalma yaptn ve bu çalmada rutin kahvalt yapma alkanlnn önemine dikkat çekildiini belirtti. Ayn zamanda yaplan çalma sonucunda kahvalt öününü geçitiren yada yapmayan kiilerde kalp ve damar hastalklarndan dolay ölümlerin de sk görüldüü ve kalp damar hastalklarnn tüm dünyada balca ölüm nedenlerinden olduunu belirtti.

Kalp ve damar hastalklar tüm dünyada balca ölüm nedenleri arasnda

Özellikle ileri yalarda yaanabilecek kalp ve damar hastaln önlemek amac ile Amerika ve Avrupada ki derneklerin diyet ve yaam tarz önerilerini içeren yaynlar yaptn söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, bu yaynlarda diyet ve yaam tarz ile ilgili detayl bilgi verildiini belirtti. Dr. Hamza Duygu konumasna öyle devam etti:

Kalp ve Damar hastalklar tüm dünyada balca ölüm nedenlerindendir. Bu hastalklardan korunmak için düzenli diyet programna uyulmas gerekmektedir. Buna bal olarak Amerika ve Avrupada ki derneklerin yaptklar yaynlarda az yal ve krmz etin arlkl olmad, deniz ürünlerinden zengin beslenme, Akdeniz diyeti dediimiz zeytinyal, sebze ve meyve arlkl bol posal gdalardan zengin beslenme ekli önerilirken,bunun yannda haftada en az üç veya be defa ortalama yarm saat düzenli olarak egzersiz de yaplmas önerilmektedir.

Kahvalt öününü atlayan kii says gün geçtikçe artmakta

Özellikle genç nüfusta günlük i temposu nedeni ile kahvalty atlayan kii saysnn her geçen gün arttn söyleyen Hamza Duygu, bu orann Amerika verilerine göre kahvalt yapmayan kiilerin yüzde 23.08 olarak verildiini belirtti. Daha önceki yllarda yaplan aratrmalarda kahvalt öünün atlanmas artm obezite, kolesterol yükseklii, yüksek tansiyon, eker hastal, kalp damar tkankl ve inme riski ile ilikili bulunduunu söyleyen Duygu konumasna öyle devam etti:

Ayrca kahvaltnn kan ekeri regülasyonu salayarak i yaamndaki verimi konsantrasyon kaybn önleyerek artrma gibi olumlu etkileri de vardr. Son yaplan çalmada oldukça geni bir nüfus ile çalma yaplm olup, bu bilgileri destekler niteliktedir. Özellikle krk ile yetmi be yalar arasnda kahvalt öününün atlanmas, kalp ve damar tkanklar nedeni ile ölümü artrmaktadr. Diyet ve egzersiz önerilerinin yannda, beslenme öünlerine de dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kahvalt atlamann neden kalp hastal riskini artrd konusunda da bilgi veren Duygu, sabah zararl olan kandaki kortizol seviyesi yüksekliinin kahvalt ile önlenebileceini belirtti. Duygu, Bu sayede yüksek tansiyon ve kandaki phtlama seviyesi azalr. Ayrca ölen öünleri daha az yenmekte ve obezitenin önüne geçilmektedir. Son olarak i yaamnda salanan baar ile kiinin stres seviyesi de azalmaktadr dedi.

Kalp Damar Hastalklarndan Korunmann Yollar

Kalp damar hastalklar riski tayan bireylerin korunma yöntemleri hakknda da konuan Duygu, kiilerin öncelikle sigara dumanndan uzak durmas gerektiini, salkl beslenme alkanl kazanmas gerektiini ve her gün düzenli spor yapmas gerektiini belirtti. Bunlarn yannda kiilerin kilo almamas gerektiini de söyleyen Duygu, ideal kilonun korunmas gerektiini ifade ederek, Kalp damar hastalklarndan korunmak için kan basncnn yükselmemesine özen gösterilmelidir. Fazla tuzdan uzak durulmal vekötü huylu kolesterol yüksekliine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kan ekeri kontrolü mutlaka salanmaldr. Günde ortalama yedi saat uyumaya özen gösterilmeli ve stresli yaamdan uzak durulmaldr.yimser olmaya gayret gösterilmeli ve fazla alkol tüketiminden kaçnlmaldr. Ayni zamanda mümkün olduunca kirli havann olduu yerlerden uzak durulmas gerekmektedir eklinde konutu.

Salkl Beslenme Önerileri

Salkl bireylere beslenme ve yaam tarzna ilikin de önerilerde bulunan Duygu, kiilerin yasz süt ve süt ürünleri tüketmesi gerektiini ve ayni zamanda haftada en az bir veya iki kez balk tüketilmesi gerektiini söyledi. Daha fazla beyaz et, tavuk ve hindi gibi yiyeceklerin tüketilmesi gerektiini de söyleyen Duygu, yasz dana veya koyun etini halama veya zgara olarak tüketilmesi gerektiinin altn çizerek, Kat yalardan kaçnn, kahvalty atlamayn, bol posal yiyecekler tüketmeye dikkat edin. Bu posal yiyeceklere örnek olarak tahl, yulafl, kepekli ekmekler, bulgurlar ve baklagiller örnek verilebilir.Ara öünleri sebze meyve ile geçitirin, yatmadan önce kesinlikle yemek yemeyin, ar alkolden kaçnn, sigara ve stresten uzak durun ve ideal kiloda kalabilmek için haftada be gün en az yarm saat egzersiz yapn dedi.

Ana Sayfaya Git