Kalp krizi yaşı 20’lere kadar düştü!

Kalp krizi dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm ölümler arasında yüzde 42 ile başı çekiyor. Çalışmalar ilk kalp krizi geçirme yaşının dünyada ortalama 65 iken, ülkemizde neredeyse 10 yıl daha erken olduğunu ortaya koyuyor.

Haberler 07.05.2019 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. Nazan Kanal, günümüzde kalp krizi geçiren hastalarn yüzde 10unun 45 ya altnda olduunu belirterek Hatta bazen ehliyet alma yana ulaamam gençler de kalp krizi geçirebiliyorlar. Yalar henüz çok genç olduu için baz belirtileri görmezden gelerek belki de hayatlarna mal olabilecek hatal davranlarda bulunabiliyorlar. Ancak her zaman vurguladmz gibi erken tan hayat kurtarr. Bu nedenle daha önce hissetmediiniz, süresi, iddeti fazla ve kalple ilgili olabilir diye düündüünüz her belirtiyi önemseyin. Doktora erken bavuru ancak sizin dikkatinizle mümkün diyor. Kardiyoloji Uzman Dr. Nazan Kanal, kalp krizinin geliyorum dediini ve çok önemli sinyaller verdiini belirterek, bu 7 sinyali anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

1.Göüste rahatszlk hissi

Kalp krizinin geliyorum diyen en sk belirtisi göüs bölgesinde rahatszlk hissi. Kalp krizi hastalarnn üçte ikisi göüste ar, bask, yanma ve skma hissediyorlar. Süresi çou kez 20 dakikann üzerine çkyor. Her hastann rahatszlk hissi farkl olduundan, kimi fil oturmu gibi kimi yanma eklinde tarif ediyor.

2.Sol kola yaylan ar

Kalp krizi ars neredeyse her zaman göüsten balayarak da doru yaylyor. En sk yaylm yeri de sol kol. Buna ramen göüs ars olmadan sadece kol ars ikayeti ile bavuran kalp krizli hastaya nadir rastlanyor.

3.Baygnlk veya ba dönmesi hissi

Baygnlk ve ba dönmesi hissi birçok eyden kaynaklanabiliyor. Bazen açlktan bazen ayaa hzl kalkmaktan Ama bazen de kalp krizinden! Bu nedenle beraberinde gösünüzde rahatszlk veya nefes darl hissediyorsanz hemen bir doktora bavurun.

4.Boaz ve çenede ar

Tek bana olan boaz ve çene arsnn kalp krizi ile çounlukla alakas olmuyor. Ancak önce göüsten balam, sonra boaz ve çeneye yaylan bir ar ise mutlaka zaman kaybetmeden doktora gitmek gerekiyor.

5.Souk terleme

Özellikle souk terleme ile birlikte göüste ar varsa çok daha dikkat edilmeli. çünkü bu ikili kalp krizinin en sk rastlanan belirtisini oluturuyor.

6.Nefes darl

Hiçbir nedeni yokken ani balayan ve geçmeyen nefes darl, kalp krizi veya bir baka bir ciddi hastaln iareti olabiliyor. Mutlaka hastaneye gitmek gerekiyor.

7.Bulant, kusma ve mide ars

Kardiyoloji Uzman Dr. Nazan Kanal, Baz kalp krizi hastalar, özellikle kadnlar bulant, kusma ve mide ars gibi belirtilerle doktora bavuruyor. üphesiz kiinin yedii bir ey de dokunmu olabilir ama risk altnda olan ya da dier 6 maddeden bir ya da birkaç ikayetin elik ettii durumlarda tehisi kesinlikle doktorunuzun koymasna izin verin diyor.

Ana Sayfaya Git