Kalp krizi zannedip acile gidiyorlar; vakalar pandemiyle birlikte arttı

Koronavirüs tedavisi devam eden bazı hastaların kalp krizi semptomlarıyla acile başvurduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emrah Ermiş, bu kişilerde kırık kalp sendromu gördüklerini söyledi.

Haberler 18.06.2021 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüste sol kola doru yaylan ar, terleme, boyun ve srt ars sonras kalp krizi üphesi ile hastaneye bavuran hasta saysnda son dönemde bir art olduunu belirten Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Emrah Ermi, krk kalp sendromuna dikkat çekti. Hastaln belirtilerinin kalp kriziyle kartrldn anlatan Doç. Dr. Emrah Ermi, Kalplerin mecazi olarak krld doru ancak bilimsel olarak da krlyor. Krk kalp sendromunda kii tpk kalp krizi geçiriyormu gibi hisseder ve bu ikyetlerle bize bavurur. Tipik bir göüs ars, sol kola yaylan bir ar, terleme, boyun ve srt ars kiiye elik eder. Tansiyon düüklüü ve bulant ikayetleri de görülebilir, yani bir kalp krizi gibi bavururlar. Anjiyografide gördüümüz ise hastalarn damarlarnn normal, koroner arterlerin açk olmas durumudur dedi.

KALBN BR BÖLÜMÜ BALONLAIYOR Y KASILMIYOR

Baz hastalarn ritim problemleri yaadn anlatan Doç. Dr. Emrah Ermi, Bu hastalarn youn bakmda takip edilmesi gerekir. çünkü ciddi anlamda kalp performanslar düer. Kalp yetmezlii tedavisi vermek zorunda kaldmz hastalar oluyor. Kalp ultrasonunda kalbin bir bölümünün balonlatn, iyi kaslmadn görüyoruz. Ayn görüntüyü damarlar görüntüledikten sonra kalbin içerisine kontrast boyar madde verdiimiz zaman da görüyoruz ve buna apikal balonlama sendromu da deniyor. Kalbin uç ksmnn balonlamas olarak karmza çkyor. Kalbin bir bölümünün halka eklinde kaslmayp balonlamas durumu yaanyor diye konutu.

EN ÖNEML NEDEN STRES

Krk kalp sendromunda hastalarn çok ar stres yaadn anlatan Doç. Dr. Ermi, Yaanan durumu muhakkak sorgulamamz gerekiyor. Hastalarn çounda ani ölüm, aile içi iddete maruz kalma, kiinin baa çkamayaca bir hastalk tans almas hikayesi oluyor. Son dönemde popüler olmasnn nedeni, literatürde koronavirüsle ilikili bildirilmi vakalarn olmas. Koronavirüs tedavisi esnasnda bu hastalar kardiyolog görsün diye bize danrlar, çünkü EKGleri deiir. Enfeksiyon seyri esnasnda birtakm salnan sitokinler kalbi deprese ediyor, performansn düürüyor. Böyle bildirilen vakalar var. Bu konuda yeni yaynlar da geliyor ifadelerini kulland.

STOKNLER KALBN FONKSYONLARINI BOZAR

Koronavirüs srasnda salnan sitokinlerin kalbin fonksiyonlarn bozduunu belirten Doç. Dr. Ermi, Kalbin enzim deerleri yükselir ve ciddi kardiyak performans düüklüü bulgular ortaya çkar. Bu durumda biz kalp krizi ve krk kalp sendromu ayrm yapamadmzdan bu hastalar anjiyoya alrz. Burada damarlarn normal olduunu görüyoruz. Koronavirüs srasnda salnan sitokinler kalbin fonksiyonlarn bozar. Bunun yannda kadnlarda menopoz döneminde görülür. Kalbi koruyan östrojen hormonunun çekilmesiyle daha fazla rastlarz dedi.

Hastalarn erken saatlerde youn bakmda takip edilmesi gerektiini ifade eden Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Emrah Ermi, çünkü hastada aritmiler geliebilir. Hastann youn bakmda takip edilmesi gerekir. Normalde yüzde 60 olmas gereken kalbin performans yüzde 30lara kadar düebilir ve kalp yetmezlii tedavisinin nedeni de budur diye konutu.

Ana Sayfaya Git