Kalp krizinde yaş ortalaması düşüyor!

Son yaşanan iki kalp krizi vakası kalp kirizi yaş ortalamasının düştüğünü gösteriyor. Uzmanlar da bunu doğruluyor. Kalp krizi görülme riskinin yüzde 85’lik oranla erkeklerde yüksek olduğunu belirten uzmanlar kalp krizi geçirenlerin yaş ortalamasının son zamanlarda düştüğüne dikkat çekiyor. Uzmanlar stres faktörünü de hatırlatıyor!

Haberler 08.10.2017 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Mehmet Baltal, erken yata geçirilen kalp krizlerine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Kalp krizinin kalbi besleyen koroner arterlerin ani olarak tkanmas sonucu kalp hücrelerine kan gitmemesi ve kalp hücrelerini ölümle sonlandran bir proses olduunu belirten Baltal, kalp krizinin erkek hastal olduunu söyledi.

ADET GÖRME KALP KRZ RSKN ÖNLÜYOR

Kalp krizinin yüzde 85 orannda erkeklerde daha sk görüldüünü ancak kadnlarda da 65 yandan sonra bu riskin erkeklerle eit oranda olduunu ifade eden Prof.Dr. Baltal, unlar söyledi:

Kalp krizi yüzde 85 orannda erkeklerde daha sk görülür. Kadnlarda adet görme normal artlarda kalp krizi geçirme riskini çok yüksek oranda önler. Ama adetten kesildikten 15-20 yl sonra yani diyelim bir kadn 50 yanda adetten kesiliyor, ortalama 65 yandaki kadnda kalp krizi geçirme riski erkeklerle eit olur. Kalp krizi özellikle erkek hastaldr ve yal hastaldr. Niye yal hastaldr? çünkü kalp krizi kalp damarlar 15 yandan itibaren kalnlamaya balar. Laklar birikir. Bu birikme zaman içinde artar ve ciddi hale gelir. O birikimin üzerine bir de pht eklendi mi kalpte tkanma oluur. Kalp krizinin ana nedeni budur.

SGARA EN BÜYÜK FAKTÖR

Kalp krizini artran risk faktörlerine de deinen Prof. Dr. Mehmet Baltal, Birincisi sigara içmek, ikincisi erkek cinsiyeti, üçüncüsü yallktr, dördüncüsü kolesterol yükseklii, tansiyon yükseklii ve eker hastaldr dedi.

ANNE VE BABADA KALP KRZ RSK ARTIRIYOR

Genç yataki kadnlarda görülen kalp krizlerine de deinen Prof.Dr. Mehmet Baltal, Bugün yaanan olayda da kalp krizi geçiren kii hem kadn hem de genç. Son zamanlarda kalp krizi geçirenlerin ya ortalamas düüyor, niye? Birincisi sigara içme, ikincisi ailesinde anne-baba gibi birinci derecede kalp krizi geçirenlerde risk daha fazla. Babas 55, annesi 65 yandan önce kalp krizi geçirmise bunun riski daha fazla. Homojenik dediimiz birçok genetik faktör burada rol oynamaktadr. Yani bu bireylerin kalp hastalna yakalanmalar ve kalp krizi geçirmeleri riski daha fazladr. Genç hastalarda anne-baba genetik faktörü, sigara içenlerde kalp krizi geçirme riskini artryor. Üçüncü olarak kadnlarda baz doum kontrol haplarnn kullanma da bunlara eklenince kalp krizi riski otomatikman artm oluyor diye konutu.

çNE ATANLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Stres faktörünün de kalp krizi için önemli risk faktörlerinden biri olduunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Baltal, Gençlerde ve yallarda hiç fark etmiyor. Diyelim ki bir yerde sinirleniyorsunuz, baryorsunuz, çaryorsunuz onlarda risk fazla deil. Esas sinirlenip içine atanlarda risk daha fazla. çine atp, biriktiren insanlarda daha çok görülüyor. Toplumsal bask herkeste oluyor ama içine atanlarda daha sk görülüyor, majör deil ama daha sk görüldüü söyleniyor. Kalp krizi çok çeitli. Kii hiçbir ey hissetmiyor ama aniden ölüyor. Tkanmaya balamak ve kalp krizi geçirmeye baladktan sonra bir saat içinde vefat etmek ani ölüm demek. Bunun da en sk nedenlerinden birisi kalp krizi. Ani ölüm illa kalp krizi manasna gelmiyor. çok çeitli nedenler var ama en sk görünen kalp krizidir diye konutu.

Kalp krizi belirtilerine de deinen Prof.Dr. Baltal, En büyük belirti göüs ars. Kalp durmas olunca hemen youn bakma götürmek ve ani müdahale etmek lazm. Eer göüs ars varsa bu anjiyografi yapabilen bir merkeze gidilmeli. Türkiye de u anda bu a yaylm durumda. Hastann bir saat içinde ileme alnmas gerekir. Yani anjiyografi yaplmal. Böylece kalp damarlarnn durumu tespit ediliyor, daha sonra stent ile oradaki tkanma açlmas ilemi yaplmas gerekiyor dedi.

Aracnda tek bana seyahat eden kiinin kalp krizi geçirmesi halinde yaplmas gerekenleri de anlatan Prof. Dr. Mehmet Baltal, u tavsiyelerde bulundu:

Göüs armaya balad, arabay kenara çekeceksin ve 112yi arayacaksn. 112 gelene kadar hiçbir ey yapmayacaksn. Kii uurunu kaybetme ya da nefes almama durumunda youn bakma götürülüyor ve müdahalesi yaplyor. Ar yanma hissettiiniz zaman arabay kenara çekeceksiniz. Yannda biri de varsa ilk 112 aranmal. Ama kiinin nefesi durmusa hava yollar açlabilir.

Ana Sayfaya Git