Kalp krizini tetikliyor!

"Özellikle kış ve bahar aylarında etkili olan gribal enfeksiyonlar, zatürre ve akciğer enfeksiyonları yanında kalp krizi ile kalp hastalıklarını da tetikliyor" diyen Prof. Dr. Hamza Duygu, bilinen kalp hastalığı olan kişilere mevsim girişinde mutlaka grip ve zatürre aşısı yaptırmaları önerisinde bulundu.

Haberler 04.03.2019 - 11:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Souk havalarla birlikte görülme skl artan ve özellikle kronik kalp hastal olan kiilerde daha düük olan vücut direnci nedeniyle normal kiilere göre daha hzl ilerleyen gribal enfeksiyonlarn, alt solunum yolu enfeksiyonu ve zatürreye neden olabileceini hatrlatan Prof. Dr. Hamza Duygu, özellikle kalp damar hastal, kalp yetmezlii, ritm bozukluu, ve hipertansiyonu olan kiilerin enfeksiyonlardan daha fazla etkilendiini ve baz durumlarda hastanede yat gerekebileceini belirtti.

SIVI KAYBI VE YÜKSEK ATE KALP KRZ NEDEN OLABLR

Enfeksiyonlar ile kalp ve damar hastalklar arasnda iliki olduu, bilinen bir gerçektir. Gribal enfeksiyonlar ile birlikte vücutta baklk sistemi aktifleir ve inflamasyon denilen yangsal reaksiyon meydana gelir. Bu reaksiyon sonucunda kalp damarlarnda önceden olumu plaklarda parçalanma ve üzerine pht oturmas sonucunda damar tkankl meydana gelebilir, bu süreç ise kiide kalp krizine kadar ilerleyebilir diyen Prof. Dr. Hamza Duygu, ayrca enfeksiyonlar srasnda vücuttaki sv kayplar ve ate yükselmesinin kalp atlarn hzlandrarak kalbin i yükünü artrdn, kiide daha önceden bulunan ve belirti vermeyen damar tkanklklarnn, kalp krizine neden olabildiini kaydetti.

TEDAV EDLMEZSE AN KALP DURMASINA NEDEN OLABLYOR

Daha çok viral enfeksiyonlarda görülmek üzere baz bakteriyel enfeksiyonlarn kalp zar ve kalp kasnda reaksiyona neden olarak kalp zar ve/veya kalp kas iltihabna neden olduunu belirten Prof. Dr. Duygu, yakn zamanda gribal enfeksiyon geçiren kiilerin, göüs ars, nefes darl, baylma, ba dönmesi, çarpnt gibi ikayetleri olmas halinde ve yine önceden kalp hastal olan kiilerde gribal enfeksiyonla birlikte nefes darl, bacaklarda ve karnda ime gibi ikayetler gelimesi halinde mutlaka uzman bir kardiyolog tarafndan kontrol edilmesi gerektiine dikkat çekti.

Prof. Dr. Hamza Duygu, Kalp zar-kalp kas iltihab ksa sürede tedavi balanmas ve baz olgularda hastanede yat gerektiren klinik bir durumdur. Tedavi edilmemesi halinde kiilerde ritm bozukluklar, kalp yetmezlii ve ani kalp durmasna kadar ilerleyebilmektedir dedi.

GRBAL ENFEKSYONLAR VE LAç KULLANIMI

Enfeksiyonlarda kullanlan baz ate düürücü, ar kesici ilaçlarn vücutta su ve tuz tutulumuna neden olarak tansiyonu yükseltebildiine ve daha önceden kalp hastal olan kiilerde kalp yetmezlii ataklarna neden olabildiine dikkat çeken Prof. Dr. Duygu, yine enfeksiyon tedavisinde kullanlan antibiyotiklerin, özellikle kan sulandrc (coumadin gibi) kalp ilaçlar ile etkileime girerek, kanamaya yol açabildiini belirtti.

Kalp hastal olan kiilerin gribal enfeksiyonlar, alt-üst solunum yolu enfeksiyonlar, zatürre gibi durumlarda ilaç kullanmadan önce mutlaka kardiyoloji doktoruna bavurmas gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Hamza Duygu, Ayrca üst solunum yollarndaki ödemi azaltmak için kullanlan ilaçlar yannda burun damlas gibi yaygn kullanlan ilaçlar da kalbi hzlandrarak çarpnt ataklarna yol açabilir. Bu nedenle önceden taikardi veya kalp ritim bozukluu olan hastalarn bu ilaçlar kullanmadan önce kardiyoloj uzmanna danmalar hayati önem tamaktadr dedi.

KALP SALIINA YÖNELK ÖNLEMLER

Özellikle kalp hastal olan kiileri enfeksiyondan korumaya yönelik önerilerde de bulunan Prof. Dr. Hamza Duygu, alnabilecek önlemleri öyle sralad:

K aylarnda enfeksiyonlar açsndan dikkatli olmal, hijyene önem vermeli, kalabalk ortamlardan ve enfeksiyonu olan kiilerle yakn temastan kaçnmal, vitaminler açsndan zengin bol meyve ve sebze tüketmeli, odalar sk sk havalandrmal, sv tüketimine özen göstermeli, grip ve zatürre as yaplmal.

Ana Sayfaya Git