Kalp nakli azalıyor

Kovid-19 salgını sürecinde Türkiye'deki kalp nakli oranı, önceki yıllara göre azaldı.

Haberler 17.01.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkede halen kalp nakli olup yeni bir hayata kavumay bekleyen 1293 hasta bulunuyor. Hastalar ve aileleri, bu süreçte beyin ölümü gerçekleen hastalarn yaknlar tarafndan organlarnn balanmasn umutla bekliyor.

Kalp nakilleri ise Salk Bakanl tarafndan akredite edilen 12 kamu ve üniversite hastanesinde gerçekletiriliyor. Nakiller sadece beyin ölümü gerçekleen hastalardan yapld için ba konusunda bilinçlenme öne çkyor.

2018de 91, 2019da 84 kalp naklinin yapld Türkiyede Kovid-19 salgn, bu operasyonlar da olumsuz etkiledi. 2019a göre büyük oranda düen kalp nakli says, salgnn yaylmaya balad 2020 ylnda yüzde 75 düüle 21 olarak gerçekleti. 2021 ylnda ise 24 kalp nakli yapld.

Kalp nakli bekleyen hastalarn birçou Kovid-19 süreci nedeniyle taklan yapay kalp cihazlaryla yaamna evde devam ediyor.

KALP NAKL AMELYATLARI 10-12 SAAT SÜRÜYOR

zmir Katip çelebi Üniversitesi (KçÜ) Atatürk Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekimi ve Kalp Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz, Türkiyede ilk kalp nakli ameliyatnn 1968 ylnda Ankarada Prof. Dr. Kemal Beyazt tarafndan Yüksek htisas Hastanesinde yapldn, o dönemde gerekli ilaçlar bulunmad için hastann kaybedildiini belirtti.

Türkiyede ilk baarl kalp nakli ameliyatnn ise 1989 ylnda Prof. Dr. Cevat Yakut tarafndan Kouyolu Kalp Hastanesinde gerçekletirildiini ve kendisinin de o ekipte yer aldn ifade eden Gürbüz, Daha sonralar ise Türkiyede merkezler kalp nakli için uygun hale gelmeye balad. Birçok hasta yaplan nakil ameliyatlaryla salna kavutu. dedi.

Kalp nakli konusundaki programlarn hastann hastaneye bavurmasyla baladn hatrlatan Gürbüz, konseyin kararnn ardndan acil nakil olmas gereken hastalarn bilgilerini Salk Bakanl bünyesinde Ankarada kurulan Organ Nakli Koordinasyon Merkezine bildirdiklerini aktard.

Nakil yaplacak hastalarn salk durumlarna göre koordinasyon merkezi tarafndan belirlendiini anlatan Gürbüz, Merkez, bizim hastanemizde nakil olmay bekleyen bir hasta için uygun kalp varsa bize bilgi veriyor. O andan itibaren her ey Salk Bakanlnn güzel organizasyonuyla yürüyor. Ban alnaca yer uzaksa, arkadalarmz Bakanla ait ambulans uçakla gidip organ alyor, yakn bir kent ise kara yolunu kullanyoruz. Kalp uygun bir ekilde alnp, yola çknca biz de nakil bekleyen hastamzn ameliyatn gerçekletiriyoruz. Kalp nakli ameliyatlar 10-12 saat sürüyor. Bu süreçte 15 kiilik bir ekip çalyor. diye konutu.

SALGINA RAMEN NAKLLER DEVAM EDYOR

Kovid-19 salgn nedeniyle kalp nakillerinin azaldn dile getiren Gürbüz, özellikle de ba konusunda çekingen davranldna dikkati çekti.

Prof. Dr. Gürbüz, sözlerini öyle tamamlad:

Salk Bakanl, organ nakli olmay bekleyen hastalara umut olmak için salgn sürecinde önemli çalmalara imza att. Salgn sürecinin atlatlmas ya da normallemeye geçilmesi halinde kalp ba says artacaktr. Kovid-19a ramen, alnan tedbirlerle nakiller devam ediyor. Organ bana karar verildiinde öncelikle Kovid-19 testleri yapyoruz. Nakil ameliyatnn ardndan izole odalarda hastay takip ediyoruz. Hasta yaknlarna da PCR testi uyguluyoruz çünkü hastalara Kovid-19 bulama durumunda onlar kaybetme oranmz yüksek oluyor.

Ana Sayfaya Git