Kalp ritmi bozukluğu

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, kalp ritim bozukluğunun en sık belirtisinin çarpıntı olduğunu belirterek, "Bunun yanı sıra kalp vuruşlarının düzensiz hissedilmesi, baş dönmesi, göz kararması, baygınlık hissi ya da bayılma görülebilir. Erken tanı ve tedavi, hem yaşam kalitesini hem de yaşam süresini etkiler." ifadelerini kullandı.

Haberler 25.02.2020 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Bengi Baer, kalp ritim bozukluunun (aritmi), ksaca kalbin çok hzl, çok yava veya düzensiz atmas durumu olduunu belirterek, Eer kalbiniz dakikada 100 defadan fazla atyor ise bu duruma taikardi ya da kalp çarpnts ad verilmektedir. Bunun tersine çok yava, dakikada 60 defadan daha az atyor ise bu duruma da bradikardi denilmektedir. Yaamak için gerekli tüm fizyolojik ve kimyasal ilemler kan dolam ile salanr. Kalpte özellemi, elektrik üreten ve elektrii ileten hücreler bu sayede kalbin kaslp geveyerek kan pompalamasn salarlar. Bu hücrelerin fonksiyonlarn yitirmesi kalbin çalma disiplinini bozar. Aritmi, ayn zamanda kalbin etkiledii bölümün adyla da anlr. Atriyal aritmi kalbin üst karncktan kan pompalama düzenini bozar ve kalpte kan birikmesine yol açar. Bu bayat kan phtlaarak kalp krizi ya da inmeye neden olabilir. ifadelerini kulland.

Ritim bozukluunun en sk belirtisinin çarpnt olduunu, bunun yan sra kalp vurularnn düzensiz hissedilmesi, ba dönmesi, göz kararmas, baygnlk hissi ya da baylma görülebileceini aktaran Baer, unlar kaydetti:

Erken tan ve tedavi, hem yaam kalitesini hem de yaam süresini etkiler. Kalp ritim bozukluunun nedenleri arasnda kan basncnn yükselmesi, kalp yetmezlii, kalp kapak hastalklar, kalp damar tkankl gibi nedenler olabilecei gibi, yapsal bozukluk olmadan da ritm bozukluu olabilir. Kalp ritim bozukluu, erikin yalarda hayatn bir bölümünde her 100 kiiden 3 ya da 4ünde görülür. Atriyal fibrilasyon özellikle ileri ya gurubunda en sk görülen ritim bozukluudur. Kalp kulakçnn dakikada 300-600 arasnda atmasna verilen isimdir. Uzun süre tedavi edilmedii takdirde kalp büyümesi yetmezliine götürür. En korkulan yan etkisi, kalp içinde pht oluumu ve bunun bata beyin olmak üzere deiik organlara gidip zarar vermesidir. Ölüme yol açabilir, Türkiyede görülme riski yüzde 2dir.

leri yatakiler, ailesinde ritim bozukluu olanlar, kalp damar tkankl olanlar, kalp kapak hastal olanlar, guatr sorunu olanlar, kanszlk sorunu olanlar, kadnlar, ar uyarc ilaç alanlar veya çay kahve, sk ve fazla miktarda alkol tüketenler risk altndadr.

- Ritim bozukluunun tedavisi

Prof. Dr. Bengi Baer, aritmilerin ilaçla tedavisinin bir zamanlar tek seçenek iken, u anda çou vakada destekleyici bir rol oynadn vurgulayarak, Kateter ablasyonu, radyofrekans (RF) dalgalar verilerek yaplan ritm bozukluu tedavisidir. Kateter ablasyon yöntemiyle tedavide baar oran yüzde 60-80 seviyelerine kadar yükselmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

Ritm bozukluklar ve neden meydana geldiklerini ortaya çkarabilmek adna baz testler uygulandn, bunlarn elektrokardiyogram (EKG), ritim holter, anlk ritim kayd (Event Recorder), efor testi, ekokardiyogram, kardiyak kateterizasyon, elektrofizyolojik çalma (EPS) olduunu bildiren Baer, Ritim bozukluklar, baylmalar, geçici görme kayb, ba dönmesi, kalbin yerinden çkacakm hissi gibi yaknmalarla birlikte seyrediyorsa bu çok tehlikeli bir duruma iaret ediyor olabilir. Bu tür yaknmalarda zaman kaybetmeden mutlaka bir kardiyoloji uzmanna bavurmak yaamsal önem tar. ifadelerini kulland.

Baer, sigarann braklmas, alkolden uzak durulmas, spor yaparken, merdiven çkarken veya güne altndayken ritim bozukluunun olmas halinde bunun doktorla paylalmas ve bu aktiviteden de uzak durulmas uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git