"Kalp sağlığı için tuzu az tüketin"

Prof. Dr. Ramazan Topsakal, aşırı tuz kullanımının hipertansiyona neden olduğunu, hipertansiyonun da birçok organa zarar verdiğini belirterek, tuz tüketiminin azaltılmasını önerdi.

Haberler 12.04.2017 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Topsakal, yazl açklamasnda, kalp damar hastalklarnn hem dünyada hem de Türkiyede sk görüldüünü vurgulad.

Kalp damar hastal denildiinde akla kalbin geldiini fakat damar olan her bölgede bu hastaln görülebileceini ifade eden Topsakal, unlar kaydetti:

Örnein, beyni, böbrekleri, kol ve bacaklar, kalbi besleyen damarlarn hastal, bütün bunlara kalp damar hastal diyoruz. Kalbimizi korumak için kalp damar hastal yapan faktörlerden uzak durmalyz. Bunlarn banda sigara geliyor. Kalbimizi korumak için sigaradan uzak durmalyz. Daha sonra kan basncnn yükselmemesi yani hipertansiyon hastas olmamak için tuzdan uzak durmalyz. nsanlarmz normalde yedikleri yemekleri tuzsuz yediklerini söylüyor. Halbuki ülkemizde ve bölgemizde tuz tüketim oran çok yüksek. Örnein ev salças kullanan kiiler salçann bozulmamas için çok fazla tuz atyorlar. Dolaysyla salçal bir yemek hiç tuz atmadan bile tuzlu oluyor. Tuz kullanmnn artmas hipertansiyona neden olur. Hipertansiyon ise bata kalp olmak üzere böbrek, beyin gibi birçok organa zarar verir. Bundan dolay kalbimizi korumak için tuzu az tüketmeye özen göstermeliyiz.

- Günde en az yarm saat tempolu yürüyün

Topsakal, kalp damar hastalklarndan korunmak için hareketli bir yaam tarzna sahip olunmas gerektiine de dikkati çekti.

Günde en az yarm saat tempolu yürüyüü öneren Topsakal, öyle devam etti:

Gün içerisinde temel ihtiyaçlarmz karladmz gibi egzersiz de yapmalyz. çünkü egzersiz sadece kalbin deil, bütün organlarn dostudur. Sonrasnda beslenmemize dikkat etmeliyiz. imdi yaz geliyor. Herkes mangallarn alp mesire alanlarna gidecek. Tabii ki mangal tüketeceiz fakat her eyi dengeli ekilde tüketmeliyiz. htiyacmzdan fazla gda almamaya özen göstermeliyiz. Ayn zamanda eker hastas olmamak için de yediklerimize dikkat edip, egzersizlerimizi yapmamz gerekir.

Topsakal, bu yl Kalp Haftasnda Kalbinizi koruyun çünkü içinde sevdikleriniz var sloganyla hafta boyu halk bilgilendireceklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git