Kalp sağlığı için 5 öneri

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Haberler 30.03.2018 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Salk Örgütü verilerine göre 2012 ylnda tüm dünyada bulac olmayan hastalklara bal ölümlerin yüzde 46,2si yani yaklak 17,5 milyonu kalp ve damar hastalklar nedeniyledir. Bu ölümlerin 7,4 milyonunun kalp krizine, 6,7 milyonun ise inmeye bal olduunun altn çizen Kardiyoloji Uzman Dr. Ayegül Karahan Zor, Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) istatistiklerine göre Türkiye genelinde 2016 ylnda meydana gelen yüzde 39.8inin nedeni kalp ve damar hastalklar. 408 bin 782 ölümün 162 bin 876s bu sebeple olurken, bu hastal yüzde 19.7 ile kanser ve yüzde 11.9 ile solunum sistemi hastalklar izledi dedi.

Dolam sistemi bacak, beyin, damar ve kalp hastalklarnn önemli sebebi

Dolam sistemi hastalklar nedeniyle gerçekleen ölümlerin yüzde 40.5inin iskemik kalp, yüzde 23.6snn ise inme nedeniyle kaynaklandn belirten Kardiyoloji Uzman Dr. Ayegül Karahan Zor, Plak geliimi nedeniyle daralma ya da tkanmaya bal hastalklar kalbi besleyen damarlarda koroner arter hastal, beyni besleyen damarlarda serebrovasküler hastal, bacak damarlarnda ise periferik damar hastalklar adn alr ki tüm bu hastalklar kalp ve damar hastalklarn oluturur eklinde konutu. Dr. Ayegül Karahan Zor salkl kalp ve damar sal için 5 öneri paylat.

Salkl kalp ve damarlar için 5 öneri

1- Salkl beslenme: Sebze ve meyve çok, krmz et az tüketilmeli. Süt ve süt ürünleri az yal tüketilmeli. Haftada 2 porsiyon somon, sardalya, uskumru gibi omega 3 ten zengin balk tüketilmeli.

2- Sigara: Sigara ne kadar erken yata braklrsa o kadar kaliteli yaam süresi kazandrr.

3- Hareket: Haftada en az 2.5 saat orta tempoda ya da 1.5 saat tempolu yürüyü ya da kou yaplmal.

4- Diyabetik yani eker hastal olan kiilerin kan ekeri düzeylerinin iyi olmas, kontrol altnda olmas hayati öneme sahiptir. Yüksek eker damar sisteminin en büyük dümandr. O nedenle bu hastalar mutlaka düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeli, ilaçlarn düzenli kullanmal ve beslenmelerine çok dikkat etmeliler.

5- Kan basnc yüksek olan hipertansiyon hastalarnda da tansiyonun kontrol altnda olmas gerekiyor. Düzenli egzersiz, tuz almnn kstlanmas, sebze ve meyve tüketiminin artmas ilaçlarn yan sra tansiyonu düürmeye yarayan yaam tarz önlemleridir.

Ana Sayfaya Git