Kalp ve hipertansiyonu olanlara sıcak uyarısı

Dr. Handan Karahan Saper: "Hipertansiyon ve kalp hastalığı olanların, öncelikle hekim tarafından tam tersi öneri olmadığı sürece, bol su tüketmesi hem vücut ısısının normal aralıkta tutulması hem de yüksek sıcaklıkta meydana gelebilecek güneş çarpması gibi rahatsızlıkları önlemede faydalı olacaktır"

Haberler 14.07.2018 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzm. Dr. Handan Karahan Saper, kalp ve hipertansiyon hastal olanlar, scak havalar konusunda uyard.

Saper, yapt yazl açklamada, scak havalarn herkesi etkilediini, ancak özellikle nemin artmasyla hipertansiyon ve kalp hastal olanlar için tehlikenin daha büyük olduunu kaydetti.

Güne nlarnn dik olduu 10.00 ile 16.00 saatleri arasnda dar çkan hipertansiyon ve kalp hastal olanlarn mutlaka koruyucu bir apka ve güne gözlüü ile cilt rengine uygun güne kremi kullanmasnn, açk renkli, pamuklu kumatan üretilmi kyafetler giymesinin uygun olduunu belirten Saper, u uyarlarda bulundu:

Hipertansiyon ve kalp hastal olanlarn, öncelikle hekim tarafndan tam tersi öneri olmad sürece, bol su tüketmesi hem vücut ssnn normal aralkta tutulmas hem de yüksek scaklkta meydana gelebilecek güne çarpmas gibi rahatszlklar önlemede faydal olacaktr. 7080 kilogram arlnda bir insann günlük ortalama su ihtiyac 2,53 litredir, dolaysyla daha kilolu olanlarn su ihtiyac daha fazla olabileceinden öncelikle bir hekime danarak daha fazla su tüketmesi uygun olacaktr. çay, kahve, alkol, gazl içecekler vücut ssn artrarak terlemeye ve su kaybna neden olabilecei için yerine su, ayran, meyve suyu gibi içecekler tüketilmesi daha salkl olacaktr.

Tuz tüketimine dikkat

Handan Karahan Saper, bu hastalarn fazla tuz tüketiminden kaçnmas gerektiini de vurgulayarak, Bu hastal olanlarn günlük tuz tüketiminin 1 çay kandan biraz daha az olmas hem böbrekleri korumak hem de tansiyonu dengede tutmak için önemlidir. Peynir, zeytin gibi tuz oran yüksek yiyeceklerin mümkünse tuzsuz olanlar tercih edilmelidir. Hekim tarafndan aksi öneride bulunulmad sürece günlük vitamin ve mineral kayplarnn önlenmesi için 57 porsiyon taze sebze ve meyve tüketilmelidir. ifadelerini kulland.

Kalp veya hipertansiyon hastal olanlarn spor yapmak için özellikle akam saatlerini tercih etmesi ve çok ar fiziksel aktiviteden kaçnmas gerektiini belirten Saper, vücut ssnn gün içerisinde ar yükselmesini önlemek amacyla sk sk du alnmasnn önemine deindi.

Saper, uzun süre güne altnda beklemi otomobiller, kapal havasz alanlar gibi ar scak ortamlardan kaçnlmas gerektiini dile getirerek, bu hastalarn sadece scak yaz günlerinde deil, dier mevsimlerde de hekim kontrolüyle uygun kalp ve hipertansiyon ilaçlarn düzenli kullanmasnn önemli olduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git