"Kalp yetersizliğinin görülme oranı arttı"

"Kalp yetersizliğinin görülme oranı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artmaktadır. Ülkemizde 1,5 milyon civarında kalp yetersizliği hastamız mevcut. Ayrıca, ilerde hastalığın görülme ihtimali yüksek olan 3-3,5 milyon kişi de risk altında bulunuyor"

Haberler 05.05.2017 - 08:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Kardiyoloji Dernei (TKD) Gelecek Bakan Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, kalp yetersizliinin görülme orannn dünyada olduu gibi Türkiyede de giderek arttn belirterek, Ülkemizde 1,5 milyon civarnda kalp yetersizlii hastamz mevcut. Ayrca, ilerde hastaln görülme ihtimali yüksek olan 3-3,5 milyon kii de risk altnda bulunuyor. dedi.

TKD tarafndan Kalp Yetersizlii Günü etkinlikleri kapsamnda düzenlenen basn toplantsnda konuan Erol, amaçlarnn kalp yetersizlii semptomlarnn erken fark edilmesinin önemiyle doru tehis konusunda toplumu ve politika belirleyicileri bilinçlendirmek olduunu söyledi.

Erol, TKDnin tüzüünde belirtilen amaçlara uygun olarak halka yönelik eitim faaliyetleri de yürüttüünü dile getirerek, kalbinidinlesen.com sitesinde kalp-damar salna ilikin her türlü doru bilginin bulunabileceini anlatt.

Kalbin vücudun en ar içisi olduunu, salkl ekilde atmas için ona iyi baklmas gerektiini aktaran Erol, öyle devam etti:

Kalp yetersizliinde ayaklarda ime, yemekten sonra ilik, nefes darl, halsizlik, itahszlk gibi belirtiler görülüyor. Bu hastalk nedeniyle hastaneye yat ve ölüm oranlar çok yüksek. Kalp yetersizlii son derece ölümcül bir sorun. Ölümcül olmasnn ötesinde insann yaam kalitesini de bozan bir hastalk. Dolaysyla bunu oluturacak faktörlerin ortadan kaldrlmas gerekiyor. Birçok faktöre bal olarak kalp yetersizlii oluabiliyor. Bata kroner kalp hastalklar olmak üzere hipertansiyon, kapak hastalklar, alkol tüketimi, toksik maddeler ve baz enfeksiyonlar da kalp yetersizlii olumasna neden oluyor. Kalp yetersizliinin görülme oran tüm dünyada olduu gibi ülkemizde de giderek artmaktadr. Ülkemizde 1,5 milyon civarnda kalp yetersizlii hastamz mevcut. Ayrca, ilerde hastaln görülme ihtimali yüksek olan 3-3,5 milyon kii de risk altnda bulunuyor. Yllk olarak ise 1000 kiiden 1-5i kalp yetersizlii hastas oluyor. Her yl kalp yetersizlii havuzuna birçok yeni hasta katlyor.

- Kalp yetersizlii baz dier hastalklarn önüne geçmeye balad

TKD Kalp Yetersizlii çalma Grubu Bakan Prof. Dr. Yüksel çavuolu, kalp yetersizliinin artk hipertansiyon, kalp krizi, eker gibi hastalklarn önüne geçmeye baladn belirterek, hastaln, yaam beklentisinin yüksek olduu ülkelerde bal bana bir toplum sal problemi haline geldiini söyledi.

Kalp yetersizliinin çok fazla bilinen bir konu olmadn, bu nedenle toplumdaki bireylerin hastala ilikin farkndalklarnn oluturulmas için önemli kampanyalar düzenlendiini vurgulayan çavuolu, öyle devam etti:

Genel olarak tüm kalp-damar sistemi hastalklarnn en son gelecei durak kalp yetersizlii duradr. Kalp yetersizliine geldikten sonra artk hayat çok deiiyor. Bu noktadaki hasta popülasyonunu artrmamak ve bu noktaya gelmeyi azaltmak için hastal erken tanyp, erken tedavi edebilmek için gerekli önlemleri zamannda almamz gerekiyor. Kalp yetersizlii, önümüzdeki 10-15 yl içerisinde toplumun en önemli salk problemlerinden biri haline gelecek. Hastaln toplum saln tehdit eden boyutlara ulaaca tahmin edilmektedir.

- Hastalk çocuk ve gençlerde de görülebiliyor

Prof. Dr. çavuolu, hastaln çocuk ve gençlerde de görülebildiini anlatarak, konumasn öyle sürdürdü:

Özelikle yala birlikte hastaln görülme oranlarnn arttn unutmamak gerekir. Bizim toplumumuzun dier toplumlardan en önemli farklarndan biri, dier toplumlara baktmz zaman kalp yetersizlii görülme ya ortama 70 ya civarndayken, bizde kalp yetersizlii görülme ya neredeyse 10 sene daha erken. Bizim toplumumuzda sigara içme oranlar, kalp-damar hastalklarna yakalanma, obezite görülme oranlar yüksek. Tüm bu nedenlerden dolay kalp-damar hastalklarna ve kalp yetersizliine yakalanma yamz da biraz daha erkene denk gelmi oluyor.

çavuolu, nefes darl, ayak bilei ve bacaklarda ilik, çabuk yorulma, çarpnt, gece uykudan öksürükle uyanma, gece sk idrara çkma, itahszlk ve bulant, karnda ilik ve rahatszlk, hz kilo alm ve ba dönmesinin hastalktan erken üphelenmek için dikkate alnmas gereken en önemli belirtiler olduunu ifade etti.

TKD Kalp Yetersizlii çalma Grubu Üyesi Doç. Dr. Hakan Altay da doktor, hasta ve hasta yakn ilikisinin tedavinin baarsnda çok büyük bir rol oynadna dikkat çekti.

Altay, Kalp yetersizlii tedavisinde amaç mortaliteyi, hastaneye yat azaltmak ve fonksiyonel kapasiteyi artrmaktr. Bu hastalkta takip çok önemli. Doru merkezde doru doktor ile tedavi edilebilir hatta önlenebilir bir hastalk, ancak çok zorlu bir yol. Bu zorlu yolda doktor, hasta ve hasta yakn ilikisi tedavinin baars için kritik. dedi.

Toplantya katlan kalp yetersizlii hastalar 78 yandaki Avni Hak Yazr ile 64 yandaki Kadir Tural da tehis ve tedaviden önceki dönemde yaadklarna ilikin bilgi verdi.

Ana Sayfaya Git