Kalp yogası sağlıklı kalbe de faydalı

Kardiyoloji-Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Azmi Özler kalp yogasının sağlıklı bir kalp için faydalı olduğunu belirtti.

Haberler 04.05.2017 - 08:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada ölüm nedenleri arasnda hala ilk srada yer alan kalp hastalklarnn, ülkemizde her yl yaklak 200 bin kiinin hayatn kaybetmesine neden olduunu belirten Prof. Dr. Azmi Özler unlar söyledi,

Kalp hastalna yol açan birçok neden bulunmaktadr. Genetik geçi, sigara kullanm, diyabet hastal ve hareketsiz yaamn yan sra en önemli nedenlerden biri de strestir. Salkl yaam için stresle mücadele edebilmek çok önemlidir. Ruhsal ve bedensel dinginlik hali hem kalp hastalna yakalanmamak hem de yakalandktan sonra yaam artlarnn olumlu geliiminde oldukça önemlidir. Yoga, ruh ve beden dinginliine katkda bulunan önemli bir araçtr. Yogann salad ruhsal dinginlik hali, tansiyon, eker ve stres kontrolüyle salkl ve mutlu yaama katkda bulunmaktadr.

KALP YOGASI

Kalp yogasn herkesin yapabileceini belirten Prof. Dr. Özler sözlerine unlar ekledi:

Doru nefes kalbe daha çok oksijen gitmesini salar ve böylelikle kalbin stres yükü azalr ve kaslar güçlenir. Kalp yogas, bypass ameliyat geçiren kiilerin salkl ve kaliteli bir yaam sürmelerini salamak ve ameliyatn ardndan rutin yaamlarna dönmelerini hzlandrmak için önerilmektedir. Ameliyattan bir ay sonra kalp yogas programna balayan hastalar kalp yogas ile kan basnc ve nabz saylarn düürebilmektedirler. Kalp yogas program kalp ameliyat geçiren kiilere olduu kadar henüz ameliyat olmam ancak kalp hastal tespit edilmi kiilere de son derece faydal bir programdr. Kalp hastal tans konan hastalarn ameliyata gitme sürelerini uzatr, ameliyat sonras iyilemenin hzlanmasna yardmc olur. Ayrca hastalarn birlikte vakit geçirmesini salayarak aralarndaki iletiimi ve paylam da artrmaktadr.

Ana Sayfaya Git