Kalpteki ritim inmeye neden

Günümüzün en sık görülen hastalıklarından olan inme ve kalp hastalıkları birbirini tetikliyor. Kişide kalıcı sakatlıklar ve hayati riske neden olan inmenin en önemli nedenlerinden biri de ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kalpteki ritim bozukluklarından kaynaklanan pıhtılaşma olarak gösteriliyor.

Haberler 26.09.2018 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Talip Asil, 29 Eylül Dünya nme Günü öncesinde kalpte görülen ritim bozukluu kaynakl inme ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

HER 5 HASTADAN BR KALPTEN GELEN PIHTI LE NME GEçRYOR

nme sklkla bir phtnn beynin içindeki veya beyne gelen damarlar tkamasna bal olarak ortaya çkmaktadr. Hastalarda ani olarak gelien kol veya bacaklardaki güçsüzlük, konuma bozukluu, dengesizlik, çift görme gibi nörolojik belirtilerle kendini göstermektedir. Önemli bir toplum sal sorunu olan inmenin kalp hastalklar ile önemli bir ilikisi bulunmaktadr. Her 5 inmeli hastadan birinde beyin damarlarn tkayan pht, kalpten gelmektedir.

RTM BOZUKLUU KAYNAKLI NMENN HAYAT RSK ORANI DAHA YÜKSEKTR

Atryial fibrilasyon olarak adlandrlan ritim bozukluu kalpte pht olumasnn en önemli nedenidir. Ritim bozukluu toplumda yaklak yüzde 1-2 sklkta görülmektedir. Ya ilerledikçe bu orann görülme skl belirgin bir ekilde artmaktadr. leri yataki kiilerde ritim bozukluu skl yaklak yüzde 7-8i bulmaktadr. Ritim bozukluuna sahip her 100 hastadan 5i bir yl içerisinde inme geçirmektedir. Atriyal fibrilasyonlu hastalarn geçirdii inmeler daha iddetli ve ölümcül olmakta ve tekrar etme riskleri de daha yüksektir.

NME GEçRM KDE RTM BOZUKLUUNUN VARLII NCELENMEL

Öncelikle atriyal fibrilasyonlu hastalarnn belirlenmesi, inmeden korunma için oldukça önemlidir. nme geçirmi bir kiide ritim bozukluunun varl ve kalpteki etkileri mutlaka incelenmelidir. nme geçiren hastalarda sklkla basit bir kalp elektrokardiografisi (EKG) ile bu ritim bozukluu saptanabilir ancak bazen bu ritim bozukluklar aralkl olarak görülebilmektedir. EKGnin normal olmas ritim bozukluunun olmadn ispat etmez. Bu nedenle inme geçirmi hastalarda EKG normal olsa bile sklkla 24 saatlik ve baz üpheli durumlarda daha uzun süreli kalp ritmi Ritim Holter denilen cihazla takip edilmelidir.

PIHTININ KAYNAI MODERN YÖNTEMLERLE TESPT EDLEBLYOR

nmeli hastalarda ayn zamanda mutlaka kalbin yapsal durumu ultasonografik bir yöntem olan ekokardiyografi ile kontrol edilmelidir. Bu yöntemle kalp kapaklar ve kalbin boluklar incelenerek, kalp kapaklar veya boluklarnda bir pht dorudan görülebildii gibi beyne veya vücudun baka bir bölgesine gitmi olan phtya ait dolayl izler gözlemlenebilmektedir. Ekokardiografi göüs duvar üzerinden basit bir prob yardm ile yaplabilir. Ancak inmeli hastalarda üpheli durumlarda yemek borusu içerisinden bir prob yutturularak kalbin içindeki phtlar daha iyi gösteren Transözofagial Ekokardiografi denen yöntemin uygulanmas gerekmektedir. Bu yöntem ile kalp içindeki phtlar daha iyi gösterilebildii gibi kalbin yapsal durumu da daha iyi görülmektedir. Yine özellikle genç hastalarda pht kayna olabilen Patent Foramen Ovale denilen yapsal sorun bu yöntemle saptanabilmektedir.

TEDAV KYE ÖZEL PLANLANMALI

nmeli hastalarda beyne gelen phtnn kayna belirlendikten sonra ikincil bir pht olumasn diye koruma amaçl kan sulandrc ilaçlar kullanlr. Ritim bozukluu olan hastalarda kullanlan, kan sulandrc oral antikoagulan denilen ilaçlarn kullanlmas kiiye özel olarak planlanmaldr. Mutlaka bu hastalarda yeni bir pht oluma riski belirlenmelidir. Bu ilaçlarn beyinde veya vücutta bir kanama oluturma riski de mutlaka göz önünde bulundurulmaldr. nmeli hastalarda kullanlacak kan sulandrc ilaç belirlenirken ve takip edilen dönemde kiiye özel bir deerlendirme yaplmal ve ilacn beklenen faydalar ve olas yan etkileri mutlaka göz önünde bulundurulmaldr. Ritim bozukluu olan hastalarda bu kan sulandrc ilaçlarn kullanlmasna engel olan bir durum varsa angiografik yöntemlerle kalp içinde yaplacak bir müdahaleyle, phtnn olutuu kalp boluunun bir cihazla kapatlmas sayesinde bu ilaçlarn kullanm ihtiyac ortadan kaldrlabilmektedir.

HER NME HASTASININ KENDNE ÖZGÜ RSKLER BULUNUYOR

nme ile kalp hastalklar arasnda bilinen bu yakn iliki nedeni ile inmeli hastalarn, konusunda uzman bir nöroloji doktoru ile birlikte bir kardiyoloji doktoru tarafndan da deerlendirilmesi gereklidir. Her inme hastasnn kendine özgü riskleri ve özellikleri vardr ve yeni bir inmenin engellenmesi için bir nöroloji doktoru tercihen bir inme uzman tarafndan tedavisinin planlanmas ve takip edilmesi gereklidir.

Ana Sayfaya Git