Kan bağışıyla 3 kişiye can olurken, stresi azaltmak da mümkün

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Aylı, düzenli kan bağışçısı olanlarda stres katsayılarında azalma, daha iyi hissetme, olumsuz duygularında azalma, kendine güvenme ve güvende hissetme duygularında artma olduğunun saptandığını belirterek, "Bir ünite kan bağışlayan bir gönüllünün 3 kişiye can vereceği duygusu ise bu kişinin elde edeceği en büyük kişisel kazanımı olmaktadır." dedi.

Haberler 09.05.2020 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ayl, kanser tedavilerinin vazgeçilmez tamamlaycs olan kan ve kan ürünleri kullanmnn kemoterapi ve kemik ilii nakli tedavileriyle arttn söyledi.

Yaam süreleri uzayan ve yalanan toplumlarda kan banda bulunan gönüllü verici says azalrken, bu yal bireylerde de kan ihtiyacnn artna iaret eden Ayl, dier yandan artan iyi tbbi bakm koullarnn düzenli kan nakli ile yaayan bir dizi kronik hastann yaam sürelerinin uzamasn saladn, artan cerrahi uygulamalarn da gereksinim duyulan kan oranlarn artrdn anlatt.

Prof. Dr. Meltem Ayl, ancak tek kayna insan olan kann elde edilme oranlarnn, kullanm oranlarndaki art ile paralel ekilde artmadn vurgulayarak, u bilgileri verdi:

Tüm dünyada yapay kan çalmalar çok ilgi çeken bir bilimsel çalma alan olsa da henüz tamamlanm ve kann yerini tutacak bir ürün maalesef gelitirilemedi. Oysaki salkl erikin ya grubundaki bireylerin 2 ayda bir kez kan baçs olmalarnn kendi fiziksel salklar için hiçbir olumsuz etki yaratmad çok uzun yllardr biliniyor. Ayrca düzenli kan baçs olanlarda stres katsaylarnda azalma, kendini daha iyi hissetme, olumsuz duygularnda azalma, kendine güvenme ve kendini güvende hissetme duygularnda artma ve kendilerini yalnz hissetme duygularnda ciddi oranlarda azalma olduu saptanm. Bir ünite kan balayan bir gönüllünün 3 kiiye can verecei duygusu ise bu kiinin elde edecei en büyük kiisel kazanm olmaktadr.

SALIKLI ERKEKLER 3, KADINLAR SE 4 AYDA BR KAN BAII YAPABLRLER

Hematoloji Uzman Prof. Dr. Meltem Ayl, kan baçs olmak için bavuran kiilerin mini bir salk taramas imkan elde ettiklerini vurgulayarak, Baçlarn tam kan saymlar, Hepatit B, C, AIDS ve sifiliz testleri de ücretsiz olarak yaplmakta, bu test sonuçlarnda bir sorun var ise hastanelerin ilgili bölümlerine yönlendirilmektedir. diye konutu.

Ayl, kan ba ilemi esnasnda tek kullanmlk steril malzemelerin kullanldn ve bu bireylere hiçbir ekilde hastalk bulama riskinin olmadn vurgulayarak, unlar kaydetti:

18-65 ya aralnda olan ve baz koullar salad saptanan salkl erkekler her 3 ayda bir, kadnlar ise 4 ayda bir düzenli kan banda bulunabilirler. Bu gönüllü vericilerden bir seferde alnan kan miktar yaklak 400-450 militre civarndadr ve vücuttan eksilen bu miktar salkl bir bireyin kemik ilii tarafndan süratle tekrar üretilmektedir.

Ana Sayfaya Git