Kan şekeri dalgalanması

Ramazanda hurmanın porsiyonsuz tüketimi, kan şekerinde dalgalanmalara yol açabilir.

Haberler 06.05.2021 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-Diyetisyen Gizem Topuzlu, hurmann, içeriindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, fosfor, çinko, ve bakr gibi mineraller ve B, A, C, D, K vitaminleriyle tam antioksidan deposu olduunu belirterek, Ancak salkl bireyler günde üç taneyi geçmemeli. Diyabet hastalar ise ani eker dalgalanmalarna kar hurmay süt, yourt ve kefirle tüketmeli. ifadelerini kulland.

Diyetisyen Gizem Topuzlu, ramazanda iftar ve sahur sofralarnda eksik edilmeyen hurmann porsiyonsuz tüketilmesinin, kan ekerinde dalgalanmalara yol açabilecei uyarsnda bulundu.

Hurmann kuruyemi veya süt, yourt ve kefir gibi süt ürünleri ile birlikte tüketilmesi gerektiini bildiren Topuzlu, unlar kaydetti:

Hurmay bu ekilde yemek özellikle eker hastalarn ani kan ekeri deiikliklerine kar korur. ftar sofralarnn gözdesi hurma, içeriindeki potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, fosfor, çinko, ve bakr gibi mineraller ve B, A, C, D, K vitaminleriyle tam antioksidan deposu. Ancak salkl bireyler günde üç taneyi geçmemeli. Diyabet hastalar ise ani eker dalgalanmalarna kar hurmay süt, yourt ve kefirle tüketmeli.

Ramazan döneminde oruç esnasnda uzun süreli açlk sonras kan ekeri dengesinin bozulur, dalgalanan kan ekeri bizi karbonhidrat içerii yüksek besin grubu olan tatllara yönlendiriyor. ftar sonras bol kalorili tatllar tüketmek yerine zengin besin deeri olan hurma tam bir kan ekeri dengeleyicidir.

Hücre yenilenmesiyle yalanmay geciktirir

Kilo kontrolü için hurmay tüketirken porsiyona dikkat edilmesi gerektiini dile getiren Topuzlu, 2 orta boy hurma 1 porsiyon meyveye denk gelir ve yaklak 60 kaloridir. Gün içinde 2-3 adet hurma tüketilmesi uygundur. önerisinde bulundu.

Topuzlu, hurmann insan sal üzerindeki faydalarna da deindi.

Antioksidan deposu olmasnn yan sra, hurmann hem kan ekerini dengeleyici etkisinin olduunu, hem de yüksek lif içeriiyle sindirim sistemini desteklediini bildiren Topuzlu, Cilt salnn korunmasnda rol oynar, hücre yenilenmesiyle yalanmay geciktirir. Potasyum kayna olan hurma, kan basnc dengesini salamada yardmc olur. Böylelikle kalp-damar salnn korunmasnda rol oynar. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git