Kan şekerinizi tarçınlı çayla dengeleyin

RAMAZAN ayında sık karşılaşılan sorunlardan birinin kan şekeri dengesizliği olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Çağlanur Korkmaz, iftarda sofralarda tarçına yer verilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, "Ramazan’da kan şekerinizi tarçınlı çayla dengeleyin" dedi.

Haberler 21.05.2019 - 02:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan aynda baz insanlarda kilo verme algs oluuyor. Ancak uzmanlar 17 saat süren açln metabolizmay yavalatmas sebebiyle vücudun kilo vermekle yorulmamas gerektii konusunda birleiyor. Ayrca uzun süreli açlk sonrasnda vücudun gerekli besin öelerini salayamamas durumunda salk problemlerine de yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. çalanur Korkmaz, Ramazanda salkl beslenerek vücudun dengesini korumak adna beslenme önerilerinde bulundu.

KAN EKERNN HIZLI DÜMES TATLI KRZNE YOL AçIYOR

Oruçluyken uzun süre aç kalnd için kan ekerinin dütüünü ve iftarda insanlarn daha çok tatlya yöneldiini belirten Dyt. çalanur Korkmaz, ftarda hzl ve yüklü miktarda bir besin tüketimi gerçekletii zaman kan ekeri aniden yükseliyor, hzl yükselen kan ekeri de ayn hzda dütüü için bu durum da yemekten sonra tatl krizine yol açyor dedi.

Kan ekeri dengesizliinin ramazan aynda en sk karlalan sorunlardan biri olarak öne çktna dikkat çeken Dyt. çalanur Korkmaz, Tarçn kan ekerinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir baharat. ftar sofranzda mutlaka tarçna yer verin. Uzun süre açlk sonrasnda alacamz besinlerle yükselen kan ekerimizi dengelemek için süte, yourda, suya, çaya tarçn ilave edilebilir diye konutu.

10 DAKKA KURALINA UYUN

Uzun süreli açlk sonrasnda mideye fazla yüklenmenin sindirimi zorlatrdn belirten beslenme ve diyet uzman, 10 dakika bekleme kuralna uyulmas gerektiini vurgulad.

Korkmaz, Beyne giden tokluk sinyallerinin devreye girecei süre ilk lokmadan 10 dakika sonradr. ftar açtktan sonra en az 10 dakika beklemek, hem iftarda tokluk sinyalini erken alglamamz hem de fazla yemek yemekten kaçnmamz salayacaktr açklamasnda bulundu.

PATATES AZALTIN, PLAVDA BULGURU SEçN

Ramazan ay boyunca glisemik indeksi (yani kan ekerini yükseltme hz) düük olan karbonhidratlara yer verilmesi gerektiini söyleyen diyetisyen çalanur Korkmaz, Örnein, beyaz pirinç yerine bulgur pilavn, beyaz ekmek yerine tam tahll-çavdarl ekmek tüketmeliyiz. Ayrca patates tüketimini de snrlandrmalyz dedi.

RAMAZANDA SOFRADA EKSK EDLMEMES GEREKEN 5 BESN

Uzman diyetisyen ramazan ay boyunca sofralardan eksik edilmemesi gereken 5 besini, yumurta, ceviz, süt-yourt, tam buday ekmei ve tarçn olarak sralad.

Korkmaz, Yumurta, anne sütünden sonra gelen, vücutta yararll en yüksek kaliteli protein kaynadr. Yüksek protein içerii sayesinde tok tutma etkisi mevcuttur. Sahurda 1 adet halanm yumurta, omlet veya menemen tüketilmesi vücut için gerekli olan proteinin büyük bir ksmnn alnmasn salar ve tokluk hissini artrr. Ceviz ise içeriindeki Omega-3 ya asitlerinden dolay ramazanda açla bal dikkat azalmas ve salkl bir oruç süresi için günde 2-3 adet ceviz tüketilmesi gerekir. çeriindeki doymam ya sayesinde kalp koruyucu besinler arasnda yer almaktadr diye konutu.

Süt ve yourdun ise içeriindeki yüksek kalsiyum içerii nedeniyle kilo vermeye yardmc olduunu belirten Korkmaz, Yüksek protein içerii ile tokluk süresini uzatmaktadr. Ramazanda tüketilmesi ile kilo almnn önüne geçilerek kilo kontrolü salanabilir. Yüksek lif içerii nedeniyle de tam buday ürünleri uzun süreli tokluk salamaktadr. Sahurda tüketilen tam buday ekmei daha uzun süre tok kalmanz salayacaktr.1-2 dilim tam buday ekmei sahurda tercih edilebilir. Tarçn kan ekerinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan tarçn önemli baharatlar arasndadr. Uzun süre açlk sonrasnda alacamz besinlerle yükselen kan ekerimizi dengelemek için süte, yourda, suya, çaya tarçn ilave edebiliriz dedi.

MUTLAKA SAHURA KALKIN

Salkl bir oruç tutmak için önerilerde bulunan Dyt. çalanur Korkmaz, mutlaka sahura kalklmas gerektiini vurgulad.

Korkmaz, u tavsiyelerde bulundu:

Ramazan aynn en büyük yanl sahura kalkmamak veya yatmadan önce yemek yemektir. Yatmadan önce yenilen yemek daha uzun süre aç kalmamz salayaca için metabolizmann yavalamasna neden olacaktr. Ertesi gün yaanacak halsizlii engellemek adna da mutlaka sahura kalklmaldr. Yaz aylarnda olmamz nedeniyle Ramazanda su tüketimi de çok önemlidir. Uzun açlk ve susuzluk sonras vücudun su tuz dengesi bozulabilir, bu dengeyi de mutlaka korumak gerekmektedir. ftardan sahura kadar olan süreçte 2-2.5 lt su tüketilmelidir. Bu süreçte tüketilen çay ve kahve, su tüketiminin yerini almamaktadr. Ramazanda yeterli ve dengeli beslenmek ana prensip olmaldr. Tabaklarmzda yeterli karbonhidrat, yeterli protein, yeterli vitamin ve minerale yer vermeliyiz.

UZMANINDAN ÖRNEK RAMAZAN MENÜSÜ

Kiilerin kilosuna göre yiyecek miktarlarnn deitiini dile getiren Korkmazn verdii örnek menü ise öyle:

Sahur:

1 adet halanm yumurta, 1 dilim beyaz peynir, bol domates, salatalk, yeillik, 3-4 adet zeytin, 3-4 adet ceviz içi, 1 dilim tam tahl ekmei

ftar:

1 adet hurma, 1 kase çorba (10 dakika ara ), 1 dilim tam tahl ekmei, salata , 6-8 kak etli sebze yemei veya 4-5 köfte kadar et, tavuk, balk, 2 kak yourt veya 1 bardak ayran veya 1 kase cack,

Ara:

1 bardak kefir + 1 orta boy meyve

Ana Sayfaya Git