Kan sulandırıcı

Nöroloji ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, koronavirüs sürecinde kan sulandırıcı kullanımı ile ilgili merak edilenleri anlattı. Prof. Dr. Uludüz, "Özellikle koronavirüsün beyin tutulumu ve damarları etkilediğini biliyoruz. Bu yüzden de riskli olan grupta kan sulandırıcıları hep önerdik. Ama herkes için değil. Hastaneye başvurmuş, hastanede yatmış hatta yoğun bakımda kalmış kişilerin riskleri çok daha yüksek ve bu riskli hastaların da kan sulandırıcı kullanmaları gerek" dedi.

Haberler 03.02.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs geçirmi ve youn bakmda yatm hastalarn risk grubunda olduunu belirten Nöroloji ve Algoloji Uzman Prof. Dr. Derya Uludüz, Özellikle koronavirüsün biz beyin tutulumu ve damarlar etkilediini biliyoruz. Bu yüzden de riskli olan grupta kan sulandrclar hep önerdik. Ama herkes için deil. Hastaneye bavurmu, hastanede yatm hatta youn bakmda kalm kiilerin riskleri çok daha yüksek. Burada basit bir kan tetkikiyle hangi hastalarn kan, damar tkankl için riskli olduunu ortaya koyabiliyoruz ve bu riskli hastalarn da kan sulandrc kullanmalar gerektiini sürekli olarak vurguladk diye konutu.

KAN SULANDIRICILARI HAL HAZIRDA KULLANAN KLERN, AI OLMALARI GEREKYOR

Prof. Dr. Derya Uludüz, A meselesinde 2 farkl soru aklmza geliyor. Bunlardan bir tanesi Acaba kan sulandrclar hali hazrda kullanan, kiiler a olacak m? Olmalar gerekir mi? Bu sorunun cevab evet olmalar gerekiyor. Ama a vurulurken kan sulandrc kullanan kiilerin biraz daha dikkatli olmas lazm. Nedir bu? Öncesinde mutlaka kan sulandrclarnn doru dozda olduu, çok yüksek dozda olmadnn ortaya koyulmas için bir kan tetkiki istiyoruz. Bu kan tetkikinde eer ar dozda deilse ay direkt olarak vurabiliriz. Doru dozda olan hastalarda ay vurmak çok önemli. Kan sulandrc kullanan kiilerin de alanmas gerektiini söylememiz gerekiyor ifadelerini kulland.

Prof. Dr. Uludüz öyle konutu.

Bir dieri de (Ben a vurulacam arkasndan bu ann bana getirecei bir problem var m? Ve kan sulandrcy koruyucu olarak almam gerekiyor mu? sorusu. naktif ada herhangi bir virüsün enfeksiyon yapma riski olmad için, sonuçta ölü bir virüs veriliyor ve baklk sisteminin uyarlmas salanyor. Herhangi hastalk yapc bir etkisi olmayaca için mutlaka kan sulandrc kullanmak gerekmiyor. Kan sulandrcy kullanmak için de canl bir mikroba maruz kalsanz bile kannzda baz deerlere baklarak riskiniz varsa kullanyoruz. Yani kovid geçiren her hastada kan sulandrc kullanmyoruz. Bu yüzden alar kullanrken kan sulandrcy tekrar kullanmann bir mant yok dedi.

KOVD GEçRMEDEN AI OLDUYSANIZ KAN SULANDIRICI KULLANMANIZ GEREKMYOR

Kovid geçirmeden a olan öncelik grubundaki vatandalarn kan sulandrc kullanmalar gerekmediini ifade eden Prof. Dr. Derya Uludüz, imdi kovid geçirmediniz ve a oldunuz. Arkasndan kan sulandrc kullanmanz gerekmiyor. Kesinlikle gerek yok. çünkü kan sulandrclarn da unutmayn kullanrken etkisinden çok yan etkilerinin olabileceini, biz tkanma olmasn diye kullanrken tersine kanama riskinin olduunu aklda tutmak gerekiyor. Yani her hastann kan sulandrc kullanmas gerekmedii gibi a sonrasnda da kan sulandrcy eklememize gerek yok. Eer kovid geçirmiseniz ve hali hazrda kan sulandrc kullanyorsanz zaten biz unu söylüyoruz kovid geçiren hastalarda antikor oluaca için aa yukar 3 aydan sonra ann uygun olabileceini söylüyoruz. Bizim kullanacamz kan sulandrc da maksimum bir ayla 3 ay arasnda. Yani 3 aydan sonra kesiyoruz zaten kan sulandrcy. Bu yüzden kan sulandrc kullanmann ayla çok bir balants yok eklinde konutu.

KOVD OLMAYAN HASTALARDA DA KAN SULANDIRICILARA TALEP VAR

30 yldr eczac olan Yusuf mamolu kovid olmayan vatandalarn, kan sulandrcya ilgi gösterdiini belirtti. mamolu, Kovid çkt zaman neredeyse 1 yl önce, hastalarda çok fazla kan phtlamasna yönelik ilaçlar kullanld için, satlarda bir art var. laçlar bulunuyor mu bulunmuyor mu diye soracak olursanz bir sknt yok bulunabiliyor. Ama kovid olmayan hastalarda da kan sulandrclara talep var. Yok diyemem. Kovid hastalarmz için de ilaçlarmz rahatlkla bulunabiliyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git