Kanada'da İsoquercetin'den koronavirüs ilacı üretilecek

Kanada'da isoquercetinin koronavirüse karşı klinik denemelerinin birinci fazı başarıyla tamamlandı. İkinci faz çalışmaları Kanada Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandı. Türkiye’de de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (Teknopol İstanbul) quercetin molekülünden yaklaşık 5 kat daha fazla gelişmiş biyoemilim ve yaklaşık 18 kat daha fazla biyoyararlanıma sahip isoquercetin üretimine başlandığı duyurulmuştu.

Haberler 29.05.2021 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm Bakanl tarafndan soquercetin Complex ruhsatlandrlarak gda takviyesi olarak üretilmeye balanan ürünün içeriinde soquercetinin yan sra C Vitamini, çinko, Vitamin B2, Vitamin K2 ve Vitamin D3de yer alyor. Gülhane Eitim ve Aratrma Hastanesinden Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Ümit Savaç, soquercetin, quercetinin 5 kat daha fazla gelimi ve yaklak 18 kat daha fazla biyoyararlanm kazandrlm formudur. Quercetin molekülüne laboratuvar ortamnda glikoz ksmlar (yan zincir) eklenmek suretiyle üretilen isoquercetin aktif ve hzl bir ekilde emildii için 15 dakikada maksimum plazma seviyelerine ular dedi.

Quercetin molekülünün 2003 ylndan beri Amerika Birleik Devletlerinde güvenli kabul edildiini belirten Doç. Dr. Savaç, molekülün Japonyada gda katk maddesi olarak kullanm yetkisine sahip olduunu ve birçok üründe antioksidan olarak kullanldn söyledi. Doç Dr. Savaç, molekülle ilgili u bilgileri verdi:

Koronavirüs ilac üretilecek

Quercetin, en popüler flavonoid takviyeleri arasndadr. Nöroprotektif, kardiyoprotektif, kemopreventif, antioksidan, antiinflamatuar,antiviral ve anti-alerjik özelliklere sahiptir. Pek çok klinik çalmada alerjik astm, saç dökülmesi, romatoid artrit, prostatit, ürik asit ve pek çok kanser türlerine kar etkinlii gösterilmitir. Quercetin doada görülen baskn form deildir ve biyoyararlanm zayftr. Pek çok bilimsel çalmada ise isoquercetinin biyoemiliminin 5 kat, biyoyararlamnn da 18 kata kadar çkabildii gösterilmitir. çok sayda klinik çalmada ve yüzlerce bilimsel yaynda quercetinin hem yüksek riskli popülasyonlarda korunma hem de Remdesivir veya konvalesan plazma gibi farmakolojik ajanlara yardmc olarak koronavirüs hastalarnn tedavisi için kullanmna ilikin mevcut kantlar sunuldu. SARS-CoV-2 ve dier koronavirüslerin hücreye giriini ve çoalmasn durdurduu, phtlama ve ar immün yant dengeledii kantland. soquercetin formunun ülkemizde yerli ve milli imknlarla üretilmi olmas sevindirici bir gelime çünkü bu molekül dünyada az sayda merkezde üretilebilmektedir. Ben de BioNTech as olduum halde özellikle varyantlardan etkilenmemek için quercetin destei kullanyorum.

Ana Sayfaya Git