Kansızlığa Karşı Bu Besinler Birebir !

Ülkemizde demir eksikliği anemisi görülme sıklığı giderek artmaya başladı. Kansızlık özellikle hamile bayanlarda,çocuklarda ve kadınlarda daha çok görülüyor.Kansızlığı önlemek için sağlıklı ve doğru beslenmek büyük önem taşıyor.

Haberler 10.09.2017 - 14:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Diyetisyen Pnar Kural Enç konu ile ilgili bilgiler verdi. Demir eksiklii anemisi vücudunuzda yeterli demirin bulunmamasndan kaynaklanan ve sk görülen bir anemi türüdür.

Demir düzeylerinin düük olmasnn nedeni genellikle kan kayb, kötü beslenme veya besinlerdeki demirin emilmesinde görülen yetersizliktir.

Demir eksikliine bal kanszlk çocuklarda zeka geliimini olumsuz yönde etkiler,büyümeyi yavalatr ve enfeksiyona yakalanma riskini fazlalatrr.Bu sebepten dolay anemide tedavi çok önemlidir.

KANSIZLIA KARI

Kanszlk tedavisinde demir kaynakl besinlerle doru ekilde beslenmenin önemi büyüktür.Tedavide tüketilmesi gereken baz besinleri sralayacak olursak;Krmz et,tavuk eti,karacier,balk eti,üzüm,pekmez,yumurta,Kuru baklagiller,Yeil yaprakl sebzeler (Ispanak,tere,paz gibi...),fndk,susam ve kuru dut.Bu besinlerin C vitamini ile beraber tüketilmesi demir emilimini arttrmann önemli bir yoludur.C vitamini bakmndan zengin olan besinlere örnek vermek gerekirse; portakal,kivi,tatl krmzbiber,yeilbiber,greyfurt,kavun,çilek,ananas,kvrck lahana,mango,brokoli ve tatl patatestir.

Her öünde kark yeilliklerden oluan bol limonlu salatalar demir emilimini artrr.Yumurtay menemen tarznda piirmek ve öyle tüketmek demirin almn artrm olur.çünkü içerisinde krmz,yeilbiber,domates ve soan olduu için C vitamini kazandrm oluyorsunuz.Ispana sadece ya da yumurta ile birlikte yemek gerekir.Ispana yourt ile beraber tüketmek demir emilimini azaltr.Kahvaltda 1 tatl ka keçiboynuzu pekmezi (yüksek demir içerir) faydaldr.Kuru baklagiller parça et ya da tavukla piirildiinde demir alm artmaktadr. Demir eksiklii ileri seviye de olan kiiler;kalsiyum yönünden zengin besinleri yemeklerin yannda deil ara öün olarak tüketmelidir.çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavalatma özellii vardr.Ayrca demir almn azaltmamak için çay açk ve limon skarak içmekte yarar vardr.

Ana Sayfaya Git