Kanser ağrısı

Ağrı, vücut sistemlerinden bir noktada yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu haber veren olumsuz bir histir. Kanser, hastaların 3’te birinde ağrıya neden olurken özellikle ilerlemiş vakalarda ağrı şikayetlerinin arttığı gözlemlenmektedir.

Haberler 01.02.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memorial Diyarbakr Hastanesi Tbbi Onkoloji Bölümünden Doç. Dr. Muhammet Ali Kaplan, 4 ubat Kanser Günü öncesi kanser hastalarnda oluan arlar ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Ars olmayan hastann morali de yerine geliyor

Yeni tans konulmu veya tedavisine balanm kötü huylu tümör hastalarnn 3te birinde, ileri evre hastalarn ise 4te 3ünde ar görülür. Ar, hastaln evresine, iddetine, olutuu yere ve hastann yana göre deien bulgular verir. Hastada, ardan dolay hareket kstll, iletiim bozukluu ve sosyal yaamdan soyutlanma görülebilir. Bu nedenle ar kanserin en endie veren ikayetlerinden biridir. Hastalarn arlarn kontrol altna almak, hafifletmek veya ortadan kaldrmak onlarn yaamdan kopmamalar ve moral depolamalar açsndan büyük önem tar.

Arnn nedeni tam olarak belirlenmeli

Kansere bal arlar pek çok sebeple ortaya çkabilmektedir. Tümörün kendisi, yaylm veya ilaçlarn yan etkisi, arnn ortaya çkmasna neden olabilmektedir. Bunlarn yan sra kanserle ilgisi olmayan baka etkenlerle de ar ortaya çkm olabilir. Bu nedenle tedaviye balamadan önce arnn nedenini tam olarak bilmek gerekir.

Kiiye göre uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir

Arnn sebebi anlaldktan sonra hastaya en uygun ar kesici seçimi yaplmaldr. Hastann en az etkilenecei ekilde tedavi düzenlenmelidir. Bunun için;

* Kanser arsnda kullanlacak ilaçlarn, genellikle etkinlii arttkça yan etkileri de artabilecei için ary kesebilecek minimum yan etkiye sahip medikal uygulamalar tercih edilmelidir.

* Ar, yaam kalitesini önemli ölçüde etkiledii için uygun dozda kullanm önemlidir.

* Özellikle yeil ve krmz reçete ile alnabilen morfin benzeri ilaçlardan hastalar çekinmemeli, bu ilaçlar doktor kontrolünde güvenle kullanlabilmelidir.

* Ar kesici olmayan bir takm ilaçlarn (antidepresan ve epilepsi ilaçlar gibi) ar tedavisinde yerinin olduu bilinmeli, doktor tarafndan uygun görüldüünde kullanlmaldr.

* laç tedavileri ile arlar kontrol altna alnamayan hastalarda bir takm cerrahi giriimlerin tedavide yarar olduu unutulmamal ve gereken hastalarda bu yola bavurulmaldr.

* Yaplan tüm tedavilere ramen ar hala varsa mutlaka doktora bilgi verilmelidir.

Ana Sayfaya Git