Kanser hastalarının psikolojilerine iyi gelecek 15 öneri

Kimisi vücudundaki küçük belirtiler, kimisi de çevresinde sık görmeye başladığı kanser vakaları nedeniyle doktora göründüğünde bu hastalığa yakalandığını öğreniyor.

Haberler 31.01.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikoloji Uz. Psikolog Sevda Sevimli Yurtseven, 4 ubat Dünya Kanser Günü öncesinde kanser tedavisinde psikolojik tedavinin önemi hakknda bilgi verdi.

Kii kansere yakaland için kendisini suçlamamal

Sigara, hareketsiz yaam, salksz beslenme, obezite ve genetik faktörler gibi birçok neden kanser bata olmak üzere hayati risk oluturan pek çok hastala sebep olmaktadr. Toplumda en çok korkulan hastalk olarak bilinen kanser, kiilerin yaam süresi ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Kanser tans konulan hasta; korku, umutsuzluk, suçluluk, çaresizlik, ölüm korkusu gibi duygusal, davransal ve sosyal uyum güçlükleri yaamakta, hastala yakalanmasnda bazen de kendisini suçlu hissetmektedir. Ayn duygu ve düünceleri hasta yaknlar da yaamaktadr. Bu davranlar tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir.

Yaam kalitenizi korumaya özen gösterin

Hastann beden algsnda, benlik deer algsnda, yaam kalitesinde, kiisel ve sosyal rollerinde çeitli deiiklerin ortaya çkmasna neden olan kanser, adaptasyon bozukluklarnn ortaya çkmasna neden olmaktadr. Endie, kayg, üzüntü, hastal önemsizletirme, süreci sava gibi alglama, kaderci bak açs gibi deiik duygu ve düüncelere de tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle hastann yaam kalitesi ve düzenini deitirmemesi pozitif düüncelerinden asla vazgeçmemesi gerekir. Tan ve tedavi sürecinde hastaya verilen sosyal çevre desteyi de önemlidir.

Psikolojik destek öfke nöbetleri ve depresyonu engelliyor

Hayat tehdit eden en önemli hastalklardan birisi olan kanser, hasta kadar hasta yaknn da psikolojik açdan etkilemektedir. Gelecek kaygs, hayallerinin tehdit altnda olmas, güç ve kontrolünün çou eye yetemeyecei gerçei, sosyal rollerin deiimi, organ kayb ya da saç kayb hastada baml ve muhtaç olma hissi yaratmaktadr. Hastaln biyolojik etkileri, hastalk algs ve tetkik süreçlerinin psikolojik etkileri, tedavilerin yan etkileri ile birleince hastada ruhsal skntlar yaanmasna neden olmaktadr. Mutsuzluk, isteksizlik, hayattan tat almama, uykusuzluk, yorgunluk, itahszln yan sra endie ataklar, öfke nöbetleri ve ölüm korkusu sklkla bu sürece elik etmektedir. Hastaln beden üzerinde yaratt bu olumsuz etkiler, hastaya gerekli psikolojik destek salanarak ortadan kaldrlabilir.

Kanserle mücadele ederken bunlara dikkat edin

çamzn hastal olarak adlandrlan kanser, erken tehis edildii zaman modern yöntemlerle baarl bir ekilde tedavi edilebilmektedir. Hastaya uygulanan tbbi ve psikolojik destek kadar, hastann bilinçli ve pozitif davranmas da kanser tedavisinde önemli rol oynamaktadr. Kanser hastalarnn psikolojilerine iyi gelecek öneriler;

1. Kanser olduunuzu ilk örendikten sonra hissettiiniz kayg ve endielerinizi güvendiiniz, sevdiiniz kiilerle mutlaka paylan.

2. Psikolojik destek gruplarna katln ya da bireysel olarak destek aln.

3. Her gün mutlaka nefes ve rahatlama egzersizleri yapn.

4. Hayatnzdaki öncelikleri belirleyin.

5. Hastala yakalandnz için kendinizi suçlu hissetmeyin. Bu durum, tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir.

6. çaresiz olduunuzu düünmeyin. Olumsuz düüncelerin tedavi sürecinde sizi strese sokacan düünerek olumlu düüncelere yönelin.

7. Keyif aldnz etkinlik ve kiilere zaman ayrn, hislerinizi paylan, keyif almadnz etkinlik ve kiilerle zamannz boa geçirmeyin.

8. Gerginlik ve öfke hissettiinizde bakalarn suçlamak yerine, bu duygularn sebebini bulmaya çaln.

9. Olaylara hep olumsuz tarafndan yaklamayn.

10. steklerinizi belirtmekten çekinmeyin.

11. Hastala yakalandktan sonra günlük hayatnzdaki rollerinizden asla uzaklamayn.

12. Kendi sorumluluklarnzdan vazgeçmeyin, yapabildiiniz kadar yapn.

13. Bedeninizi sevin, güçlü yanlarnza odaklann.

14. Umudunuzu hiç yitirmeyin.

15. Küçük hedefler belirleyip, iyimser bak açsn sürdürün.

Ana Sayfaya Git