Kanser hastalarına "masajdan kaçının" uyarısı

Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Ağırman, bilinçsiz uygulanan masaj tedavisinin yarardan çok zarara neden olabileceğini belirterek, "Masaj, bütün tedavilerde olduğu gibi, hiç yan etkisi olmayan bir yöntem değil. Damar tıkanıklığı olan, aktif romatizma veya kanser hastaları, kan sulandırıcı kullanan hastalar masajdan kaçınmalı." ifadelerini kullandı.

Haberler 21.12.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arman yapt yazl açklamada geleneksel ve tamamlayc tbbn bir parças olan masajn özellikle son yllarda popüler hale geldiini dile getirerek, Öncelikle masajn, tedavi edici bir müdahale olduunu, yani tbbi bir uygulama olduunu unutmamak gerekir. Kullanlan her ilaç, yaplan her enjeksiyon veya ameliyat gibi masaj tedavisinin de bir endikasyonu, bir dozu ve bir yöntemi olmal. Her hastaya her ilaç verilemeyecei gibi ya da bir kiiye iyi gelen bir ilacn baka birine zarar olabilecei gibi, masaj tedavisi de kiiye özgü ve hastala ya da ikayete uygun olmal. deerlendirmesinde bulundu.

Masajn vücudun yumuak dokularna yani cilt, ba, kas ve tendonlarna tedavi amac ile uygulanan el hareketleri olduunu belirten Arman, unlar kaydetti:

Masajn, mekanik, refleks, nörolojik ve psikolojik etkileri vardr. Ary dindirme, cilt ve altndaki dokularn yapklarn azaltma, svlar harekete geçirme, kas gevemesi salama, doku dolamn artrma gibi etkileri bulunur. Etkiler, daha çok uygulama ile ilgilidir. Her uygulama yönteminin farkl etki mekanizmas var denebilir. Öflöraj yani svazlama yöntemi ile derin veya yüzeysel dokulardaki nörorefleksler ve vasküler refleksler harekete geçirilir. Petrissaj yani yourma gibi uygulamalarda mekanik kompresyonun etkisi ile de kan akm reaktivasyonu ve svlarn mobilizasyonu hedeflenebilir.

Bunlar gibi farkl masaj teknikleri ile hastala ve kiiye özgü yöntemler belirlenir, uygulanr. Kol ve bacaklardaki lenf ödemin azaltlmasnda, arl ve spazmlar yumuak doku hastalklarnda sklkla uygulanr. Kronik ar, yapklklarn önlenmesi, kan aknn artrlmas ve ödemin azaltlmas amaçlandnda da kullanlabilen bir tedavi yöntemidir. Bütün dier medikal tedaviler gibi, tek bana etkinlii snrl, muhakkak hekimin önerisi dorultusunda uygun egzersiz program ile tedavi süreci desteklenmeli.

SALIKLI NSANDA BLE YAN ETKS VAR

Arman, birçok hastalk ve ikayette, istenen etkiyi salamak için farkl yöntemlerin kullanldn vurgulayarak, hastay doru deerlendirmenin, ikayetlerini ve muayene bulgularn detaylca irdelemenin ve kiiye özgü en etkili yöntemi sunmann önem tadn ifade etti.

Masajn, hiç yan etkisi olmayan bir tedavi yöntemi olmadn, salkl insanlarda bile kalbe gelen venöz dönüü artrarak kalp vuru volümünü artrdn belirten Arman, u ifadeleri kulland:

Kalp yükünün artrlmamas gereken hastalklarda ve derin ven trombozu gibi damar tkanklklarnn olduu durumlarda kesinlikle yaplmamas gereken bir uygulamadr. Malign hastalklarda (kanser), damar tkanklklarnda, infekte dokularda veya inflamasyonla giden iltihabi hastalklarda, aktif romatizmal hastalklarda uygulanmamal. Hastann kulland ilaçlar, özellikle kan sulandrc varlnda yine masajdan kaçnlmal. Unutulmamas gereken en önemli husus, arlarn her zaman kas-iskelet sisteminden kaynaklanmayabileceidir. Ar, vücudumuzdaki birçok rahatszlkta, hastalkta bir uyar sistemi olarak görev görür. Farkl hastalklar, öncelikle ar ikayeti ile ortaya çkp, sonra hastaln gerçek bulgular ile karlalabilir.

Örnek olarak verilecek olursa, iç organ rahatszlklar (pankreas, safra kesesi vb.) srt ars eklinde balayabilir veya böbrek kaynakl bir hastalk, yansyan ar eklinde bel ars yapabilir. Özellikle yallarda kanser gibi bir hastaln habercisi olabilir. Bu nedenle, masaj tedavilerine balamadan önce muhakkak uzman bir hekim tarafndan hasta deerlendirilmeli, uygun tedavi yöntemleri hakknda fikir alnmal. Uzun süren arlarda, tekrarlayan arlarda, beraberinde baka ikayetlerin varlnda, ileri ya hastalarda ve bilinen baka bir hastal olanlarda masaj tedavisi önerilirken dikkatli olunmaldr. Hastal artrabilecek veya tany geciktirecek her türlü uygulamadan kaçnmak amacyla uzman hekime danlmal, ehil olmayan kiilerin tedavi uygulamalarndan kaçnlmaldr.

Ana Sayfaya Git